Nuff²

Tweet

Friday, December 19, 2014

Korea Journey 1 : Seoul

Well...
Salam sekalian... baru la terasa free nak menulis tentang perjalanan aku ke 'obersi'... selama ni dok tercari² masa yang sesuai untuk menulis... kali ni nak cerita destinasi negara 4 musim...kan aku dah janji nak citer selok-belok, layar kehidupan, dan pengalaman sepanjang 10 ari aku di negara 4 musim ni...mana lagi kalau bukan negara yang orang Malaysia dok 'gila' kan sangat... Korea Selatan!
Bukan nak citer yang aku ni kipas susah mati Kpop atau Kdrama fans... tapi sebab nak merasa duduk negara 4 musim...nape tak pilih Jepun? Aussie? or UK?
Haa...ni nak bagi tau la siap²...al kisahnye memey lah aku minat sangat ngan komik or siri² anime Jepang... tapi ada alasan tersendiri aku ke Korea Selatan... salah satu sebab, aku dapat tiket promo Air Asia perjalanan pergi balik jer sekitar RM600++.. dan aku rasa maybe ada yang pernah pergi dapat tiket promo yang lebih murah dari ini... and once again, aku ada member² korean yang sebelum ni pernah kerja kat opis aku ni haa... kalau pernah perasan la, aku pernah update kisah dorang keje kat tempat aku... sape lagi kalau geng² Korea ni...
Kali ni, kasi aku plak melencong melancong ke tempat dorang, memandangkan dorang dah beberapa kali 'raid' opis aku ni...hehehehe...semuanya pasal gilekan COC lah ni...adoi..~
Bermula dengan preparation untuk ke sana... segala mak nenek aku dah siapkan... jadi, untuk kelapangan aku pon banyak jugak beli belah bekalan yang nak di bawak untuk santapan kami di sana...segala  macam barang aku bawak...dari serunding hinggalah ke makanan dalam tin... Kenapa perlu bawak semua menda alah ni? sebab nya, di sana tak mungkin kita dapat cari makanan yang halal, seperti daging or ayam... kalau ada pon boleh jamah di restoran makanan halal kat area Itaewon dan sekitar bandar Seoul...harga jangan tanya lah..sebab aku sendiri cuba nak bajet ala backpackers ke sana... Tapi makanan kita dah cukup sedap nak di bandingkan makanan di sana... maksud aku, ofcoz ler aku nak makan daging² dan ayam² untuk bekalan tenaga aku sepanjang aku berjalan² di sana...aku dah survey berapa banyak tempat nak pegi dan berapa jauh serta berapa penatnye nak mendaki di kawasan yang berbukit-bukau itu...hehehehe...
Once flight kitorang masa tu sekitar 8.30am (waktu Malaysia)... Aku lepas balik keje je, terus siap packing barang²... double check balik apa yang tak ada takut ada yang tertinggal...paling penting ialah bekalan makanan, baju sejuk, dan sebagainya... paling aku jaga sekali ialah universal traveller plug... yang tu memang penting untuk aku sebab aku ada bawak barang untuk di charge seperti camera dan handphone...
Janji ngan member (supir) nak hantarkan ke KLIA2...aku mana la pernah jejak KLIA2 ni...kira 1st time sebab kan baru je LCCT tutup itu hari...jadi aku amik masa paling awal untuk sampai ke sana...jika flight sekitar 8am...aku dalam jam 2.30 dah berambus dari umah... kucing² aku, aku serahkan hak penjagaan mereka pada adik aku yang memang seorang pecinta kucing juga....
Berbalik pada yang asal, kawan aku jemput aku ke airport... awal pagi tu jugak kami gerak dari KL sekitar 3am menuju ke Maju Mex Hiway... korang paham lah...aku dalam keadaan mamai memang ngantuk sebab letih tak abis since lepas keje aku balik umah dan sediakan serta kemas umah apa yang patut untuk last minute kan... padahal aku dah prepare awal² dah... ehheheeh... aku tertido sehinggakan member aku dah kejut kan aku...kira dah sampai la KLIA2 tu...Memang aku cakap, terasa cepat plak dia bawak kali ni...sebabnye, jam masih menunjukkan hampir 4 pagi...
Sesampai kami di perkarangan letak kereta di KLIA2, kitorang pon menuju mencari tempat nak dropbag sebab aku dah check in siap² dah dari website Air Asia... Nak beratur panjang tu tak de la...tapi semuanya berjalan lancar...bile kami dah drop bag, kami lepak minum kopi, sarapan pagi lah katakan...cadangnya nak lepak Old town...tapi macam biasa la, awal pagi memang penuh umat manusia kat dalam cafe tu...nak tak nak minom kopi kat McD jer laa...
Lepas sarapan tu, kitorang berpisah la...member aku pon gerak sebab katanya nak keje pagi tu...sekitar 5.30 pagi aku dah gerak ke gate Q-14... nak kene cepat ke sana bukan apa, sebab jauh... awal² lagi staff air asia tu bagi tau kalau nak ke sana kene awal sikit...nak tak nak, aku berjalan selaju yang boleh bagi mengelakkan benda yang tak di ingini berlaku...
Sesampai sana...kitorang lepak, layan game...call mom and dad....sebab nanti dah naik kat atas tak leh nak call bagai dah... yang nyatanya aku tersangat lah penat...bayangkan lah kalau duduk atas langit tu selama 6 jam... wow! Berat nanang woii... aku ke Laos itu hari 2 jam setengah pon dah rasa tak selesa, menyampah pon hado... kome paham aje laa...Air Asia kan...tapi kali ni naik Air Asia X.... ok lah kot...

Sempat candid ngan pak Supir...hehehehe jgn marah bro~

Gate ni antara yang paling ujung sekali...jauh jugak aku menapak...

Waktu ni tak de sape lagi yang datang...aku rasa, aku lah orang yang terawal sekali kot...wakakaka

Permandangan ketika matahari terbit di ufuk timur...

Permandangan dari atas...rasa ni kat indo-china kot..kot laa..aku tatau ler kot dia lalu Philipines ke kan...hehehe

 Sarapan aku lewat sikit... sebab dah konyang pelahap mekdi... ^^'

Akhirnya sampai juga di sini... Incheon Airport

 Bile dah sampai sini, nak kene straight amik bas ke Jongno-sam ga, beli tiket sekitar rege 10,000won...rege kita mau RM30++ kot...

Perjalanan dari Incheon Airport ke Jongno-sam ga sekitar 1 jam... maka korang paham² lah harga tiket tu berbaloi tak ngan perjalanan 1 jam tu? hehehehe

 Sekitar Han River....laluan sini banyak menempuhi jambatan² ke seberang sana...maybe sebab bentuk mukabumi dia banyak pulau² kecil kot... 

 Bile bas turun kan kami kat sini, tetibe dah malam...padahal time ni baru jam 6.55 petang...

 Terkesima plak aku...nak tanya orang pon, dorang tak paham English...terpaksa jadik ayam dan itik lah...hahahaha~

 
Tanye semua orang, dorang cakap lintas jalan je dah ada hotel tu...berpandukan GPS dorang la...aku pon follow la apa dorang tunjuk bahasa isyarat tu...

 Jalan punye jalan, akhirnya sampai jugak di Song Wontel Guesthouse...


 Memang perOt memulas²...cadangnya nak kuar malam tu memandangkan awal lagi waktu aku sampai di guesthouse ni... saje nak cuci mata jejalan di town Seoul ni... Belum sempat letak bag, salin baju...aku grab another jacket untuk kaver up...maklum lah...di luar sana sejuk...walaupun jam menunjuk kan pukul 8.30 cenggitu, risau plak kot² ada kodai yang dah tutup kan....rehat sekejap cuci muka, teru aku kuar balik....settlekan barang² dan juga bayaran di hotel ni, lamsam aku campak kat muka dia dia accept kredit kad dan juga cash...
Maka keluar lah aku  malam tu tatau  nak kemana, mula kami bercadang nak pegi carik fingger food yang 'halal'...kene pilih jugak...mana tau ada yang campor aduk segala mak nenek kan dalam makanan....then carik yang 24 punya groceries untuk topupkan T-Money aku....
Selepas topup T-Money tu, kami letak dalam sekitar 30 000 won jer...maksudnye dalam kad tu ada la dekat RM90++ cenggitu.... untuk kegunaan subway baq hang!

 
Tak lupa juga susu pisang...tengok wak doyok minOm macam kenyang jer...bagi aku tak kenyang langsung...terpaksa la beli lebih sikit...harga sana dalam 1,300won... RM3-4 gak la kan..but memang sedap... :)



 Lepas kuar dari 7-E, aku pon menapak cuci mata area Jongno-gu ni...



Suasana sini sibuk, tapi pejalan kaki di beri keutamaan...kete akan 'freeze' time kita lalu kat zebra cross tu dan takkan melawan lalu lintas...maybe denda kat sana mahal kot...so semua takut kene saman la...hehehehe


Teringin nak masuk kedai ni...tapi esok² lah kot...kalau singgah la...macam mOrah² je...hehehe
 
 Jejalan amik bau kat lotteria...pekena shrimp burger pon sodap jugak! Tapi esok² lah yer...malam ni  nak coci mata jerr... ^^'

 Bile perut memulas, aku tengok jugak yang jual² street food ni... yang ni dia cakap menggunakan minyak jagung dan juga telur ayam dan roti... rege dalam 1000won = RM3.00++

Rasa macam roti telur la...but sedap sebab ada rasa lemak² minyak  jagung...rege pon kalau kita RM1 boleh dapat goreng pisang...kat sini RM3++ dapat roti telor cenggini jer...huhuhuhuh....

      Singgah sini kalau nak tengok movie korea, sepatah haram aku tak paham gak...just lalu² sini amik angin sejuk je laa...heheheh

 Parking basikal kat sini memang banyak, sebab salah satu pengangkutan dorang ke sana ke mari jugak... so healthy life style!

 Walau dalam pukul 10 macam tu, masih ada orang lalu lalang...walaupun lorong ni kecik, tapi ramai orang yang melepak merokok dan juga minum²...tak rasa kaget jugak sebab kalau lorong kecik² macam ni kat mesia, dah lama abis semua barang kene pow... chowkit sana tu bersepah mat pet kan! hehhehee



 Kebetulan ada plak rusuhan ntah ape dorang tak puas hati..tapi siap pasang speaker nyanyi² karok plak...ingat ada kenduri kematian ke...jamuan makan² free kan...rupanya ada la tu tak puas hati pasal majikan lah kot...semua tu pekerja kontraktor binaan tu...aizz..macam² lah korang ni... pfffttt~


Suasana sunyi sikit sebab banyak kedai dah tutup...sempat gak singgah kedai roti untuk jamah tgh malam  nanti...walau penat, makan kene la hadap jugak...


Salah satu roti yang kami beli  malam tu...rasa enak jugak..ada macam susu² dan custard... kami dah survey jugak bakeri ni...kata deme halal...aku yakin ia halal, tu pasal aku beli...kalau aku tak yakin, idok ler aku makan...heheheh...

 Haa...ni  lah T-Money yang aku topup tu... macam Touch and Go kita gak la...



Lepas beberapa jam kat town, kami balik dalam kepenatan dan seronok nak terokai tanah Seoul ni, kita simpan esok² je laaa... settle mandi, minom milo panas...pergghh! rasa berat kepala...letak atas bantal sure tido lenaa... suhu luar pon sekitar 10celcius... agak² nikmat tido tu macam mana??
Ok la...nanti aku sambung lagi kembara backpack sekitar Seoul for next n3... Good nite! ^^v




Friday, November 7, 2014

Zahariz Khuzaimah: Merentas Dunia Artik (Crossing Into The Arctic)

Salam Jumaat...
Memang seronok kalau diri ni sekuat dan teguh macam diri mamat dalam video ni... siapa lagi kalau bukan brader Zahariz Khuzaimah... aku punyer sumber inspirasi actually... kalau tengok cara dia backpack pusing mErata tempat...hanya dengan berbasikal...korang bayangkan lah kalau kita mampu untuk meneruskan perjalanan pusing seluruh tempat yang kita nak.. kalau aku, kene pikir dua tiga kali...macam² ada dalam pemikiran... ada yang terpikir...selamatkah perjalanan aku sebagai orang nomad ni? Kuat kah hati aku untuk berjalan di tengah gurun... Teguh kah iman aku bila aku berdiri di bumi Allah ni...

Jom saksikan saudara Zahariz Khuzaimah dalam pengembaraan beliau merentasi benua-benua yang terkemuka di Dunia...



Subahanallah...

Tuesday, October 28, 2014

Just Dance Now

Kali ni aku nak review sikit pasal game yang aku pernah main dari cellphone ke pc...kira ala² wii jugak lah menatang ni...Aku start tahu game ni masa aku kat opis...petang tu pakat stress keje ngan hujan lebat ada yang nak balik pon tak lepas sebab moto tak de bumbung... hahaha...ade ke moto yang ada bumbung kat Malaysia ni? >,<"
Berbalik pada cite yang asal, game ni pon member opis gak yang pomot untuk main sesuka ati je dalam opis... bile dia cite yang game ni ala wii cuma di kontrol dengan HP kita, nampak macam lain macam je... nak tahu cara? meh aku cite...
Yang pakai semak smart phone boleh la carik dalam playstore or apple apps 'JustDanceNow'... bile korang dah install bagai dalam samak smart phone, baru lah boleh connect ke pc kita...tapi make sure korang kene bukak dulu page nye...click link bawah ni...
Kendian akan kuar skrin macam pic manusia² sedang menari...gambo je la...takde menari mana pon...dia static pic je...tapi lepas tu tekan la Play Now...cer tgk ape citer... make sure bukak website ni dalam PC or Lappy tau...sebab kalau korang bukak link tu pakai iPad or Any tablet memang takkan kuar button 'Play now' tu...dorang suruh kite install apps dia plak...so langkah seterusnya akan kuar popup room number... masa tu baru la semak smart phone korang leh connect ngan pc korang yang korang bukak link di atas tu...
Kendian bile dah remote ngan hP korang yang canggih tu, baru la boleh select lagu² yang korang nak... hah, cer cuba satu lagu tengok...
Aku rasa mau jatuh tergolek kalau tak biasa menari² ni...hahahahaha!!! XD
Ni button yang aku sebutkan kat atas tadi...

Enter room number...macam mana nak enter...cer tengok pic bawah ni  haaa...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
\/
\/
\/

Bila dah dapa masuk room dari semak smart phone korang, baru lah boleh berjimba² tanpa rasa segan silu sebagai manusia sebab bukan istilah nak gi clubbing bagaii yer... make sure kat tangan pegang sAmak smartphoner yer... tak kisah la tangan kanan ke kiri...korang ikut je laa apa yang dia bagi tau tu...menari untuk sendirian berhad aje...tak salah pon nak berhibur dengan diri sendiri setelah stress di tempat keje... lompat² menari lah korang sampai lebam yer!

Oh ya! Aku lupa nak bagi tau...
Kalau ada lagu yang berduet² menari pon hado...cer cek tengokk... wa mau menari terkinja-kinja macam monyet kene cili dulu dalam bilik...tata!!

Thursday, October 23, 2014

LAOS Journey Chapter 2

Last entry aku bercerita pasal aku sampai di bumi Laos...
Sekarang aku nak cite plak apo yang ado kat town Laos ni...walaupun aku pergi hanya sekejap, iaitu 3 hari 2 malam, bukan bermakna aku tak dapat menikmati pengalaman aku sepanjang aku berjalan di bumi Laos ni... Kerana aku di sini semata untuk sesuatu pekerjaan dan bukannya bercuti sakan macam sesetengah orang....
Hari yang sampai kat Sengtawan Riverside hotel ni, kami pon masing² amik port nak merokok la...nak berak mandi lah...nak kemas barang la..nak rest la...semua ada aktiviti memasing... kendian big bOss (client) ajak menepek kat restaurant dalam hotel tu... sana femes tomyam jugak...pure tomyam macam thailand jugak... kitorang tak makan ler daging or ayam, cuma oder tomyam seafood tak silap aku itu hari... ada la sayur sedikit sotong, udang dan jugak lala...
After makan tu, aku pon mula la amik pemerhatian di sekeliling kawasan yang kami duduk ni... sebab hotel yang kami duduk ni, betul² berdepanan dengan sungai Mekong... means depan seberang sungai tu ialah border Thailand sudeyyy!Tapi sayang sekali, sungai tu surut plak...kata deme, kalau nak sungai tu naik tunggu lah sehingga bulan October sebab ada festivel berakit di sungai Mekong...idok le teman nak duduk Laos lama²... hehehehe... Insyaallah, kalau ada rezeki aku pegi la melancong lagi di Laos ni...
Tapi nak di jadikan cite...tempat sini memang banyak temple dan juga bangunan bersejarah...aku tak sure sangat apa yang menarik di Laos ni, mungkin tempat ni currency pon murah...sebab duit Malaysia tinggi kat sini... lagi satu, orang² dorang pon ada yang tak pandai berbahasa english...jadi susah nak komunikasi...kedai² halal kat sini yang ada pun mamak jer... I mean, indian food and some of arabic cuisine...
Antara pic² dan tempat aku pergi ni tak de la jauh mana dari tempat penginapan kami.... cuma nak kene berjalan-jalan lah sikit...nasib baik la geografi dorang ni tak berbukit-bukau... then suhu kat sana tak sepanas negara kita... kira boleh lagi jejalan waktu panas terik sebab angin dia sepoi² bahasa...hehehehe...



 Ni lah hotel kitorang duduk kat Sengtawan Riverside


Ada plak mural gajah dan seangkatan dengannya

 Ini lokasi kami pada hari tu

 Berjalan sampai lah ke sini


 Antara moment² yang kitorang capture


 Teruskan berjalan hingga ke hujung untuk menaiki Tuk-tuk

Kami kerap berjalan ke sana kemari sampai lah penat dan berpeluh la jugak kalau ikutkan sometimes ada angin yang bertiup, sometimes tak de angin plak...haa..walaupun suhu Laos ni rendah sikit berbanding kita, aku rasa kita punye boleh basah kuyup baju yang di pakai...

Then kitorang naik tuk-tuk menuju ke tempat² yang boleh di klasifikasikan tempat perlancongan... bila bekerja, aku ikut client je yang bawakkan...jadi aku sendiri tak pasti tempat² yang dia bawak tu...al-maklum lah, kite ni ikOt org aje...

Di kaki lima Vientiane

Antara permandangan tokong mereka di sana

Kat sini pon cantik juga tempatnya

Sempat amik moment mereka di sini

Sepanjang perjalanan aku petang tu client request nak pergi jauh sikit...jadi terpaksalah tahan tuk-tuk untuk pergi sana...tawar punya tawar, kitorang gerak ke sana...kefahaman bahasa susah sikit sebab ape yang kita nak, tak mungkin benar² kita dapat... sebab ikutkan dia nak bawak satu tempat cantik mungkin kira² 1km dari situ... rupanya perjalanan tu bukan 1km, ianya 1jam... kira misscommunication kat situ lah jugak...so terpaksa lah patah balik, sebab jauh sangat worr...penat jugak lah naik tuk² jalan jauh² ni... O.o


 Sepanjang perjalanan kami


Kami terpaksa patah balik

Antara anak² lao yang mungkin baru balik berniaga bersama keluarga

 Baru ternampak rumah orang² berada di sana...selalu nampak rumah kampung aje



 Sunset di sungai Mekong... masa ni air surut sebab dorang cakap kalau nak tengok pesta air kene datang bulan Oktober

Kami sampai lebey kurang waktu² matahari dah turun, kami masuk hotel dan rehat² kan diri manakala client kami keletihan dan melepak di SPA bawah hotel... Dan malam tu, kitorang bersama² buat shooting malam punya scene... ada gak tempat² yang menarik...tapi keadaan tak mengizinkan sebab suasana lampu pada bangunan agak malap dan tak semengah KLCC punya lampu...jadi kami singgah pasar malam kat sepanjang sungai mekong...
 Di bazzar ala pasar malam kat sepanjang sungai mekong ni, ada pelbagai barang dorang jual...termasuklah baju, makanan, minuman, alkohol, ubat² herba, barang² antik dan lebih kurang macam kita punya downtown lah...cuma kat sini barang²nya more to barang² hasil keluaran dari negara dorang sendiri... Matawang yang boleh di pakai kat sini ialah Bath, USD, dan LaoKip... tapi dorang lagi suka terima USD...duit mesia tak dapat lah jack! ;)

Barang² original hand made yang di jual di sekitar bazar

 Yang ni dalam macam ada ular tedung la plak... deme kata untuk urut tenaga batin... O.o

 Kalau dah datang sini, memang kene shopping lah

 Abis photoshoot, my client terserempak ngan kawan dia kat sini...maybe datang vacation jugak kot...heheheh

Then after that, kitorang pon gerak...kebetulan masa tu client kitorang gi  mengopi... so kami pon start la beli sikit barang² souvenir untuk di bawak balik ke Malaysia... sebab esok pon dah nak balik kan...Harga pon tak de mahal mana sebab matawang dorang rendah...so kalau rege baju pon boleh la dapat beberapa jenis dengan harga yang murah...hahahahahaha....
So next vacation, kitorang plan nak ke negara 4 musim... akan di upload nanti... stay tune!