Nuff²

Tweet

Tuesday, November 30, 2010

Kitties Family

Cuti...sabtu ahad...duduk rumah pon..bukan nyer rasa macam berehat...tambah² dengan keletah anak² di rumah..maksud aku si Kitty sekeluarga la..
Si Inky dan Eori makin hari makin nakal...suke mula memanjat dan agak suke buat aksi² stunt..
Belom lagi tengok bile time dorang bermain bersama²...abis lintang pukang di buat nye rumah aku tu...dari satu benda..ke satu benda jatuh...aku tak heran la sangat..so far dorang ni aktif tapi masih boleh di kawal...perlu di kawal dari sekarang sebab anything will be happen soon...
Agak mencabar juga la bila ibu dan bapa pon 2x5 sama² perangai macam anak dia...
Tapi, kesabaran perlu la kuat untuk menjaga banyak ekor kucing ni...tambah² ada anak² kucing...Si Kitty dan Marble Macam biasa laa...masih belum jemu nak melayan telatah anak² dorang...
Si Cindy plak...sibuk nak belajar bergurau senda...tapi dia kuat makan dan tidur sejak kebelakangan ni....maklum lah, nak membesar...
Apa pun, aku agak sibuk kebelakangan ni...dan banyak photo base on diorang semua tengah main² dalam opis kecik aku kat rumah...

Eori Sibuk kawal lalu lintas dari tingkat atas

Inky pulak sibuk menjamah makanan beliau

Cindy sibuk nak tidur...hidung dah cemey sebab suke sondol cage

Sib bek tak tido atas wacom aku

Nyenyak nyer Cindy lena...tak sedar Kitty dan Marble kat bawah

Kitty dan Marble jadi guard pada petang tu...
Ni ler aktiviti harian dorang sepanjang aku ada di rumah...ini time aku ada di rumah...macam mana la waktu time aku keje..??tepuk dahi la jawabnyer...>,<"

Green Day - Haha you're Dead Cover

Aku memang minat sangat ngan Green day ni since dia kuar album Kerplunk lagi...
Tapi once dari punkers ke EMo(macam ke Emo aje)...aku kureng la sikit...
Ni adalah video lama aku kat dalam Youtube...ingat nak buat balik cover...tapi, masa tak mengizinkan...keje² kat studio melambak...biasa laa..bile pojek dah masuk...susah le aku nak bikin cover guitar baru...
Tapi tak pe lah...aku just letakkan video cover aku kat sini..aku pon tak de la hebat sangat pon..tak belajar men gitar pon..biasa² jer...cuma minat ngan lagu dan mule belajar sendiri seawal umur aku 15 tahun....ekekekek...
Sudi² le komen yer...^^

Monday, November 29, 2010

Makan-makan free

Bila dapat invitation dari geng² bujang luar sana...ade gak la yang bisa memanggil ku sebagai penjamah utama masakan dorang...^^'
Kira petang tu Aku dan si cOmel wajib hadirkan diri ke sidang jamah-menjamah di rumah member aku kat area Batu Muda...
Padahal aku ni ade je keje nak settlekan...dengan freelance berterabur kat umah lagi kann ...
Orang kata...rezeki jangan di tolak...musuh jangan di carik...so aku pakai kan je lah pepatah melayu lama tu...karang rugi plak la perOt aku tak dapat menjamah hidangan special masakan dari member² aku neh...
Orang kata makan freee...kita layan kan aje....nOm...nOm...nOm...^^'

Antara menu utama

Asam pedas ikan kembung pilihan ramai

Bersama Ulam² segar seperti kacang kelisa dan Kacang buncis

Terselit sikit lauk ayam masak merah...slurrppp..berapi woorr...^^

Pose dari ruang tamu
Selepas menjamah semua lauk-pauk...kami di hidangkan pula special blended dari salah sorang member aku neh...nak kata dia chef, dia pernah keje Otel...tu pasal la dia berani buat Ice bLended pelbagai perisa seperti Coklat,Vanilla, Strawberry dan Milo...sorry pic ice blended tak de plak...aku terlupa nak capture...Thanks bro for the best dishes...^^v

Adobe Photoshop Cook

Korang biasa tak pakai Adobe photoshop version Cook punya??
Mesti terkejut kan?yang ada pon cuma sampai CS5 aje..tak de plak la yang version Cook ni...
Tapi ape yang aku salute dalam video ni bukan aje cara penyampaian software tersebut..malah dorang pakai STOP MOTION animation...
Nak ikutkan susah worr wat stop motion ni sampai berapa frame korang nak capture gambar tu..then nak kene editkan balik semua gambar² tu..berbaloi ke??depends on the frame and berapa second korang nye Stop motion animation...
APa pon..layan kan aje la video the latest ADOBE version Cook ni....AKu kagum sangat ngan stop motion ni...^^'

Sunday, November 28, 2010

Spiderman Collector

Bila cakap pasal mainan, dalam bahasa melayunya ialah Figura...aku dah banyak buat entry tentang figure² yang aku ada...
Macam Spiderman Collector ni..bukan lah figura yang korang jangkakan...
AKu ada simpan laGi koleksi spiderman maknet petiais dari tahun 2004...masa tu Filem Spiderman 2 tengah meletup pecah panggung lah bak kata dR.Rozmey...(aikk...tetiba nama dia plak kuar...tak de kene mengene la plak)^^'
Mula minat bila ada free gift dari Vitagen...aku ni bukan la suke sangat nak minam² vitagen ni..tapi sebab nak kumpul koleksi spiderman, aku pon beli je la satu bar of Vitagen...dapat la satu batch of Spiderman Magnet...
Korang bayangkan lah...semata² minat, aku berabis duit untuk dapat kan Batch Pelbagai aksi Spiderman...tak pe laa..minat punye pasal...padahal masa tu gaji aku bukan la banyak mana pon...celah gigi je pon...tak pe laa...aku tak menyesal bila dapat mengumpul sebanyak ini...^^'





AKu cuma sempat kumpul mana yang aku berkenan...sebab setiap batch adalah lain gambar...so wat pe aku nak collect drawing yang sama je kan...?
So, kalau dah Addict...beli je lah kan...^^'

Saturday, November 27, 2010

Fat Cinderella

Sapa tak suka kalau kucing yang kita adopt sudah menjadi gemuk dan sihat seperti kucing² kesayangan orang lain??
Ini ler bukti dimana kucing aku si Cinderella a.k.a Cindy dah mulai kuat makan dan kuat main...(main² kucing yerr...jgn salah scan otak) =p
Hakikatnye, satu jer...dia sorang aje yang nampak lebih berisi dari yang lain..bukan aku lebihkan dia aje...si Kitty ofkoz la makin gemOk...tapi si Cindy ni dah mula suka makan wet food selain minum susu si Marble ni...
Ye la...orang kata kalau sekali cuba wet food mesti 1000 kali nak cuba lagi...macam kita la jugak..selera berbeza²...once aku nak pergi vet nak cuba carik makanan terbaik untuk si Cindy, Inky dan Eori...supaya dorang...(anak² kucing) sihat, cergas dan kuat...
CUma Marble amik masa sikit aku nak kembiri kan dia...biar dia gemuk dan aktif...
Tapi boleh di katakan...kelima² ekor kucing ni semuanya aktif belaka...tak heran la..kalau diorang ni gemuk, keaktifan dorang makin teserlah...
Cuma sian si Cindy, orang lain dah expert panjat memanjat...dan dia masih lagi belajar merangkak² kehulu kehilir...^^'

Pose selepas makan

Friday, November 26, 2010

Kantoi or Aib?

Semua suka...suka tengok bile orang tu kantoi...tambah² kalau kengkawan yang suka perdajal...Macam mana kalau kene batang idung sendiri??
Kisah hari sabtu..malam minggu dah menjadi lumrah hidupan kat luar sana tu untuk berseronok dan mengisi masa lapang bersama² teman...(aku pon 2x5 gak weh...^^')
Tapi, kalau sekali sekala kalau kita ubah selera dari keluar bersama teman² terchenta...berselera la plak untuk keluar berkapel² nih...ehehhe...masing² pon tanduk dah kuar...termasuk lah yang si tukang ambil video ni...
Si kapel boleh terkantoi, dan si tukang amik video ni plak sebarkan aktiviti dorang neh...
MengantOikan orang ke atau Mengaibkan orang??
dua-dua pon sama je!


Video ni aku upload pon umpama mengaibkan lagi pasangan ni...sirius beb...orang akan cakap ni satu pengajaran...
Terpulanglah...tepuk dada tanye hati...
Niat dalam hati untuk jadikan pengajaran supaya kita lebih berhati-hati dengan kehidupan yang penuh mencabar...tambah² setan berlambak aje keliling kita...
Nak salahkan sapa??diri sendiri jugak kan??
Maka,Fikir² kan lah...

Thursday, November 25, 2010

Prudential Insurance

Bile cakap pasal Insuran...ada orang rasa macam malas nak amik tahu..malas nak dengar...dan malas segala² malas...
Macam² alasan di beri kalau tak mo dengar sikit pon tentang penting nyer insuran dalam hidup kita tak kira la insuran diri, Insuran kete/moto, Insuran keluarga...aiiz...macam²...@_@
Aku menulis ni bukan nak jual insuran ke atau nak boikot tentang insuran..tapi aku cuma nak kupas sedikit...perlu ke Insuran dalam hidup kita ni??
Kalau nak ikutkan la...other country, kalau nak pergi hospital...tak de insuran..tak boleh amik ubat...yep!Itu lah penting nyer insuran...
Sebab pe, once bile ko dah sakit..tak termampunye ko nak bekerja...jadi Insuran lah penyelamat dari segi perbelanjaan setiap ape yang kita buat sama ada medical check-up or any of Operation...That's y kat negara luar dorang utamakan orang yang ada Insuran..pernah tengok cite² mat salleh tak?haaa...macam cite ER,CSI...ada gak dorang selit² tentang penting nye Insuran dalam hidup...
SO ape kata korang Klik sini untuk melihat sendiri PRUDENTIAL FUND PRICE of Insurance...

Pssstt...sekali lagi..
Penting tau Insurance ni...
^^'


Setiap orang pasti ada kad insurance untuk membuat rawatan

Dakwah Cyber

Tak salah nak berdakwah...bagus...sejuk ati nak baca...sekadar nasihat dan peringatan...=)
Ramai juga yang suke jadi yang terbaik dan paling best bila suke tabur hadis² yang ada kalanye di cut & paste dari entah mane² sumber...
Kadang² dah jadi merapu plak...dari berdakwah terus ke bermaki²-an...(gulp!Telan air liur)
Aku banyak kali terbaca dalam FacebOok, Twitter, Friendster, Tagged, My Space,....ade je yang tak kene...suka sangat buat group² benci itu dan ini...@_@'
Dah berupa hasutan plak...macam lifestyle kat negara jiran la plak...nak boikot itu dan ini la..aiizzz....rosak²...@_@'
Padahal, main point dorang ialah cuba nak berdakwah??wallahua'lam....@_@
Nak salahkan sape??laman sosial ke???Internet ke???Mak bapak ke???
Takkan nak tunding jari kat semua orang kan...so kelemahan kita ialah diri kita sendiri...yeah...It's ourself man!^^
Maka fikir² kan lah...^^'

Tetibe plak aku letak pic macam ni...ape perasaan korang bile tengok gambar ni??

Wednesday, November 24, 2010

Kepala Paip

Kes kecurian meter air dan kepala paip banyak berlaku kat area kawasan perumahan dan kawasan lot kedai yang terbengkalai...
Pernah gak kejadian kepala paip ilang kat umah kawan aku sorang ni...dia memang meniaga kat depan rumah dia...haa...biasa laa...bila meniaga..paip dorang ada kat luar umah yang fesyen macam boleh lock pakai padlock mangga tu...
One day...kecoh satu famili dia bile air tak de kat rumah dia...kalut satu famili dia pergi tengok mana datang punca tak de nye kepala paip tu..
"Mungkin ni keje² haram anak² muda kat kampung ni..."kata mak beliau...
Masa tu kebetulan aku plak ada kan...aku pon cube la calm down kan dorang yang serabut kepala otak nak mandi mana...last² dorang tak meniaga, pegi mandi-manda kat Bukit Belachan, Ampang...ye laa...dah air tak dok kann...so tak de la dorang nak sumpah seranah sangat...tapi sampai bila nak elakkan dari paip kene curi?perlu ke beli paip baru setiap kali ilang??cuma ape yang aku cube nak sampaikan kat pencuri² yang kaki curik meter dan kepala paip tu...
Kalau rasa nak curik paip boleh la amik sebesar-besar dalam gambar ni..PUEH HATI KORANG YO?!
Larat ke si pencuri ni nak mengangkut kepala paip ni?

Sorry...
Ter-EMO plak dahh...ekekekeke...
^^

Tuesday, November 23, 2010

Detox Foot Patch

Kadang² terasa macam kurang selesa ngan tumit aku ni...tak tahu la plak ape masalahnye...mungkin aku ni kurang bersenam atau life style aku asyik depan pC aje...
Ye la...keje macam aku ni asyik dok mengadap scene aje...bukan keje berjalan sana sini...karang kene rembat plak ngan boss aku...^^'
Itu yang menjadi masalah bila kaki kita jarang bergerak ke sana kemari...oleh itu...aku di syorkan oleh kawan² aku untuk mencuba pakai detox foot patch ni untuk buang toksin dalam badan...adakah ianya berkesan??
bagi aku... so far, after using this type of foot patch, badan ada rasa ringan² sikit..kurang la juga sakit² kat kaki aku ni...Alhamdulillah dengan Izin Allah...kaki aku sihat...^^'
Risau juga kalau korang taksub dan percaya dengan perubatan² macam ni...alaaa...maksud aku bukan tampal² ni aje...gelang² magnet pon aku kureng nak mencuba...^^'

Pakai ia sebelum tidur
Ini lah hasil toksin yang ada pada badan kita keesokkan paginya

Nasihat aku...jagalah pemakanan dan amalkan senaman...minum air suam banyak dan rajin² lah berjogging...jangan jadik macam aku...dah sakit baru nak berubat...ekekeke...^^'

Gelagat Kucing

Bile cakap pasal peel kucing...masing² tak de sifat yang positive...semuanya negative aje...negative maksud aku kenakallan dorang laa...
Semenjak Cindirella wujud (si kenit), masing² pon tak berapa nak berkenan ngan kehadiran si dia yang comel ni..apatah lagi bila nak minta sesuap susu dari Marble...
Korang bayangkan lah...3-3 ekor tu siap membuli lagi si cindy ni...(nama timang²-an)
Paling sedih bile nak menyusu, Marble tepis si cindy ni...konon takut tak cukup la untuk 2 ekor anak dia si Eori dan Inky tu...
Lama² gelagat diorang di perhatikan oleh aku..so aku mula tegas ngan sikap dorang yang sangat pilih bulu(memang bebulu pon)...Oleh itu, aku push gak la si Marble tu suruh menyusu si Cindy tu...bayangkan lah..dia masih bayi lagi dan perlukan susu ibu...lagipon Marble masih lagi menyusu lagi anak² dia...
So sejak kes tu..Marble dah mulai sayang si Cindy ni..that's Y la aku tukor nama dia jadik Cindy...tak de lagi gelaran Cindirella yang di layan seperti anak tiri....eheheheh...

Gaya Eori nak Attack si Cindy a.k.a Kenit

Inky yang suke berlakon baik² belaka..

Last²...tindakan tegas di ambil iaitu di kurung semua dalam cage sambil menyusu dan di pantau 24 jam!
Aikk??Lupe plak nak selitkan kisah Kitty...dia sibOk dengan urusan kehidupan hariannye dengan tido!

Nescafe Open it

Align CenterUjan kat luar membuatkan aku berkobar² nak dapatkan nescafe panas...tapi...ade ke nescafe yang berbentuk 'straw' macam kat atas tu?
Haa...ni yang buat lagi aku syiOk nak tahu tentang nescafe fav brand yang aku kerap minum...selalunye aku minum while I'm in Office...Meeting...and even minum petang juga...^^'

Tapi yang macam ni nampak pelik la jugak kan...sebab aku ada perasan benda ni dalam youtube...ada gak orang nak cipta style Nescafe dalam tiub straw untuk memudahkan lagi penggemar² nescafe membeli pek jenis macam ni...
Agaknye ade jual tak kat malaysia ni??


Video the making of Nescafe Open it coffee mix straw

Sunday, November 21, 2010

Boring day

Bile time meeting...tak de keje la nak dengar bebelan semua orang...tambah² bila meeting ulang benda sama aje...
tambahan hari isnin, semua benda nak kene submit by end of the week...apa pon...aku ni bukan nyer suke sangat nak layan bebelan² dorang ni...semua benda pon tak pernah nak solve...sama aje...
Jari jemari aku ni gatai sangat bile dah capai pensel...ade aje la benda yang nak di contengkan...
Hurmmmm ni lah hasilnye....

Sketch while bored
Takde la smart mana pon...nama pon conteng² je...kalau ada nak conteng² gak...sila conteng² kat komen yer...huhuhuh...^^'

Thanks to Nuffnang!


Tak sangka plak Nuffnang telah memberi aku BE since last week...Aku ni mane la tahu sangat tentang BE² ni..
Tapi banyak sangat la aku terbaca dalam entry² blogger lain tentang susahnye nak dapatkan BE ni...maklumlah...kadang² kita tak berapa pasti sape yang selalu dok naikkan traffic dalam blog kita...Thanks to you guys!
Bukan la banyak mana pun, sebab aku pun masih baru dalam berblog ni...tapi ianya satu perkembangan baru untuk aku meneruskan lagi berblog!Tak sampai setahun dah dapat BE...woa!!\^0^/
Terima Kasih Nuffnang!!^^v

Saturday, November 20, 2010

Best human beatbox ever

Haaa....
sorry ye kengkawan...dalam 2-3 hari ni aku busy dengan job aku dan busy jugak dengan selsema aku yang tak baik² dari minggu lepas...
CUma nak update satu video menarik pada petang ahad ni...aku baru perasan ada jugak manusia yang boleh buat bunyi Beatbox macam DJ² mainkan lagu kat deskbox tu...
Entah apa la brader ni makan yer sampai boleh wat special audio dari mulut dia...ehehehe...Layannzzzz....^^'

Thursday, November 18, 2010

Another Homeless Cat

Kadang², kaki aku ni gatai sangat nak melangkah di corong² lorong area umah aku...entah mungkin aku ni tak heran pasal persekitaran la kot..so aku pon pedulik apa untuk melalui laluan² tu...
Entah macam mana la satu malam ni...aku dan si cOmel bersama keluarganya berjalan² bersama aku merentasi laluan² yang aku cakap kan tadi...
Sesampai kat area gelanggang badminton, ada la gak kelibat² mamat² indon yang suke menyangkung sambil layan 'suria' sebatang dua dengan bau²-an asap ala² ketapi tu...
perhatikan juga di sebalik kelibat mereka ada kelihatan sebuah kotak kecik..lebih kurang kotak katon susu tin...
Ya Allah! ada lagi mangsa² buang bayi!cuma yang aku nampak hanya sekor aje la melingkar dalam kotak tu...yang beshnye, indon² tu buat donno aje ngan kotak² tu...tapi aku tak boleh buat donno lagi sebab kotak tu dah dipenuhi semut api!!>,<" Marah betoi aku ngan sikap manusia² yang hanya tahu dan tengok aje...at least, if u guys tak mau bela kucing tu pon...kuarkan lah dia dari kotak yang penuh semut api tu!@_@' Aku pon dukung la dan buang sikit semut api yang cuba nak hurung keseluruhan kotak tu....maklum laa..ada yang perihatin beri dia makan 'kek buah' plak dalam kotak tu..satu kebaikan juga tu..thanks man!^^ Then, aku terpaksa la letak balik dia dalam kotak tu...sebab, aku bersama² dengan family si cOmel..rasa tak besh la plak kan...so kami pon kuar makan...dalam hati berniat...kalau jumpe balik anak kucing ni, aku akan bawak naik rumah...(takut jadik macam kes si cOmOt, niat tak kesampaian)=( Alhadulillah, Balik tu...kami tengok ia masih tidur di dalam kotak tu...tapi semut masih lagi cuba nak hurung dia..mungkin, dia seekor aje yang masih ada dalam tu...mane pegi adik beradik dia yang lain??ada orang berkenan adopt ke??yo lah tu... Ok la..malam tu juga la aku bawak 'si kenit' ni naik atas..berjumpe dengan ahli 'keluarga baru'...Biasa laa...memula berjumpe tu, si kenit ni asyik kene buli je...pakat ramai tak suka dia..huru-hara keluarga Kitty malam tu...tapi tak pe laa..aku tetap berniat nak bela dia...Ralat rasa sejak kehilangan si cOmOt yang berkurap tu, Tuhan replace satu nyawa untuk aku jaga...thanks to the God...

The New Kid in the house.

Wednesday, November 17, 2010

Chef Wannabe

Baru la aku tahu, gelaran² sebegini tak boleh di salah guna...
Kadang² aku perati gak kat sudut Televisyen...contoh macam rancangan² masakan...betoi ke dorang yang host kan rancangan ni adalah benar² seorang chef??
Bak kata Chef terkenal iaitu Chef Wan,
"Sebagai seseorang yang telah lama berkecimpung dalam dunia hospitaliti ini, saya tahu betapa susahnya untuk mendapatkan gelaran chef atau dipanggil chef. Ia adalah satu gelaran yang dianugerahkan kepada kita selepas bekerja dalam tempoh waktu yang lama dan melalui tahap-tahap yang telah ditetapkan."
"Seperti anggota tentera yang mempunyai gelaran mengikut pangkat mereka contohnya prebet, koperal, sarjan, leftenan, kapten sehinggalah bergelar panglima atau jeneral, begitu jugalah dengan chef ini. Terdapat peringkat-peringkat yang perlu dilalui oleh mereka seperti pembantu dapur, juru masak pangkat 3, 2 dan 1; chef demi, chef de parties dan beberapa lagi sebelum akhirnya boleh digelar chef, " Itu lah pendapat beliau dalam temuramah dengan Pemberita Kosmo baru² ni...
Cakap soal akedemik plak?beliau berkata tak semestinya orang tu ada segulung Diploma or Ijazah...boleh senang² hati bergelar chef...Itu baru cakap pasal akademik...macam mana pula dengan orang yang hanya berkelayakan SPM je??
Naahh...terjawab sudah kenyataan beliau...bahawasanya, bukan senang nak bergelar Chef dalam waktu² terdekat...tambah² pula orang² yang masih mentah menjayakan rancangan masakan or menjadi hos rancangan tersebut...
Bagi aku laa...tepuk dada tanye akal balik...logic tak seseorang itu senang² bergelar Chef?Ok la...aku agree...Chef Wannabe ler kot...ekekekeke....^^'
Kalau rasa tak puas hati tentang pendapat aku, boleh lah refer sini... mungkin ada kebenaran la kot...sian Chef Wan...ramai plak la Chef Wannabe tengah cuba nak expose on TV...^^'

Nestle World Walking Day

Rasa nyer...korang mesti pernah pasan banner ni kat dalam Nuffnang ads if korang terperasan laa...ada tak??aku pon klik la untuk nak tahu agenda event ni..
Aku ni memang sukakan event² berlandaskan kesihatan..memandangkan kehidupan kita yang penuh stress, ape kata kalau sesekali kita layankan kaki kita ni kasi dia cargas dengan berjalan beramai² seperti dalam event kat bawah ni

And kalau rasa nak tahu lebih lanjut...korang leh la klik sini
Aku tak sure leh turun event tu ke idak memandangkan tumit aku sakit...takut melarat² la plak nanti kan...last time aku pergi KFC world Hunger Walk Charity 2010...if terlepas info, bleh la klik sini
So, jangan plak ada yang cakap tak mention awal² tentang event² ni..kang ada yang tertinggal ngan acara berjalan beramai² ni...hehehehehe...

Ayuh!Datang lah beramai² bagi memeriahkan lagi event kecergasan ini...^^v