Nuff²

Tweet

Monday, September 15, 2014

Kertas soalan UPSR bocor 2014

Kecoh sekarang pasal kertas UPSR bocor seolah-olah sudah jatuh di timpa tangga...kesian adik² yang telah menduduki kertas peperiksaan tersebut...Bukan setakat 1 paper ajer...2 paper kot...satu paper Bahasa Inggeris dan satu lagi paper Sains.
KOrang bayangkan, dari zaman dulu lagi kertas soalan UPSR ni banyak kali bocor...aku tatau sebab pe bocor, maybe ada yang mengambil kesempatan atas tujuan kepentingan diri sendiri...maksud aku maybe ada orang yang dah jual kertas soalan ni untuk murid² sendiri...
Sejak zaman aku sekolah rendah lagi dah ada kecoh tentang soalan bocor...tapi tindakan seperti ini tak de la menjadi viral dalam media semasa sehinggakan ada yang start maki hamun sesama sendiri...nampak tak kat situ kuasa veto media massa...
Bagi aku la... kadang² bila tengok zaman dulu ngan zaman sekarang  banyak betul perbezaan dari segi peel masyarakat yang  makin lama makin out of range... Tak kira la dari bapak budak hingga ke anak² kecil yang masih mentah dalam sesuatu perkara.
Malang sekali kalau orang yang macam kita percaya bulat² dengan berita yang orang siarkan itu tidak betul, jawab balik la berita2 yang kita fitnah.
Bocor atau tak bocor, itu terpulang pada pihak yang berkenaan sama ada nak bayar gantirugi masa dan tenaga anak2 kecil yang menduduki peperiksaan tersebut... Bagi aku la, kalau la nombor 4D tu bocor, aku rasa ada tak terjadinya viral² seperti dalam FB sekarang yang berkaitan dengan paper UPSR?
What you say?


Tuesday, September 9, 2014

Bersawang lagi nampak gayanya

Jangan kaitkan aku dengan kisah blog bersawang mahupun bawang!
Bila godek balik n3² lama, last aku post awal Ramadhan... fuiyyoo...selepas tu raya sakan sampai lupa nak haplod segala jenis info dalam blog ni... lain macam dulu, apa pon sikit masuk  blog... mende yang tak ghairah pon jadi ghairah bile masuk blog...
Tapi sekarang dah lain plak aku rasa...faktor umur atau pemalas? bak kata org utara depa panggei BAKLOQ LIAT....liat betoi  nak buat blog baq hang! Tapi apa pun aku rasa masa tu terlalu cepat berlalu...masa sangat suntuk untuk aku...tak semua aku sempat nak hapdet entry kalau setiap hari ada aja masalah internet yang sangat slow mow di umah aku.... dan itu bukan alasan...
Bak kata kengkawan aku, kalau dah pemalas...jangan beri 1001 alasan...malas tetap malas...
Aku akui beb...aku malas berblog...

-The End-


Friday, July 11, 2014

Salam Ramdhan ya Marhaban

Kali ni aku menulis untuk kali yang keberapa entah setelah beberapa mendiamkan diri akibat sibuk di tempat keje... pejam celik- pejam celik dah masuk Ramadhan... Tak sangka masa cepat berlalu...sama macam umur kita jugak...semakin hari semakin melonjak naik... tapi umur itu adalah satu nombor untuk mengingatkan kita bahawa setiap detik, setiap masa segalanya akan berubah secara perlahan²... asal kita leka, kita khayal...akhirnya terbabas...
Dah masuk 13 Ramadhan...sekejap aje aku rasa...di kala menulis ni aku nampak anak bintang bersepah atas kepala aku sebab memikirkan apa yang hendak di tuliskan kali ni...nampak macam skema plak ayat aku kan...setiap hari ofcoz aku puasa... dengan itu jugak setiap kali puasa mesti aku suka masak menu berbuka tak kira la walau lauk hari ni sekadar telur dadar... hehehehe
Dah banyak tempat aku pergi sekitar Ampang, Pandan Indah, Lembah Maju, Jalan Peel...semua bazaar nampak menarik dan ada juga cacat celanya... dari segi contoh harga barang naik mendadak menyebakkan aku sendiri geleng kepala dan rela memasak di rumah janji dapat isi perot aku... yang harga mahal kalau sedap tak pe la kan... tapi rasa macam aku sendiri tak percaya...sedap lagi aku masak gamaknya...hahahaha
Di kesempatan ini, aku nak letak 10 jari kemaafan di kala bulan Mulia ni, kadang ada entry yang kelakar dan ada kala entry yang terlebey emosi dan ada entry yang ntah pape kan...korang baca pon nak muntah...jadi aku rasa di hari baik bulan baik ni lah antara yang paling terbaik untuk kita saling berbaik² antara satu sama lain... baik tak aku? sebab setan tak de dah kan...wahahahahha!!!


Sunday, June 29, 2014

Cerita Anak² bulus

Hebah berita pasal pertemuan remaja OKU yang di kurung sehingga kurus kering! Aku tak terkecuali sebab aku cepat dapat berita dari geng² FB yang share sana sini anak malang itu... Kesian juga bile aku lihat pic dan video beliau di jaja sana sini untuk tujuan membuka minda kita semua...
Sebagai insan yang cukup sifat, tak semestinya kita boleh sesuka hati buat terhadap orang yang kurang upaya (OKU). Aku ni masih lagi waras kalau di ikutkan anak² bulus yang aku jaga selama ni dari kurus sampailah ke kegemukan a.k.a obesiti...
Dari Pak Kitty, Marble, Almarhum Eori, Inky, Cindy sampailah si almarhum Sappy...semua tu kurus² macam zombie...sekarang alhamdulillah...sihat walafiat... :) Tambahan si Marble tu... makin montok mungkin sebab kuat makan kot...si Inky plak jangan cakap laa... makan pon kuat...then tido pon kuat...heheheh... Cindy lain plak...badan makin panjang...mungkin kucing stray baka biasa²... pattern macam tu plak kan... Pak Kitty pon kuat tido...perot makin boncet...tak sangka dah anak² aku ni dah besar...
Memang tak de la lama mana pon aku jaga dorang...tak sampai umur 15 tahun pun! Tapi kenapa kisah anak istimewa di sekitar Nilai tu sangat sadis sekali eh? Sebab budak OKU kan...lagi satu umah yang dia duduki tu ialah umah dia sensorang...
Macam anak² bulus aku di rumah, aku cuba sediakan yang terbaik untuk dorang... buat apa yang termampu... anak OKU seperti cite di atas sama juga keadaannya...harus di jaga dengan penuh teliti... Dulu Pak Kitty ada masalah buah pinggang di mana aku kerap berjaga malam untuk menjaganya... Alhamdulillah, berkat kesabaran, Pak Kitty masih hidup walau usianya sudah 7 tahun...

 Cindy golek²...

 Pak Kitty yang udah gemOk malas...

 Berselera betul dorang ni...

 Tempat port mereka berdua suka menepek... :D

 Marble sayang dengan Cindy bagaikan anak sendiri

Inky yang besar berani duduk atas Pak Kitty iaitu ayahnye sendiri...hehehe

Aku macam ni je laa...badan sama naik macam dorang!