Nuff²

Tweet

Sunday, March 9, 2014

Kehilangan MH370: Perkembangan hari kedua


 Hmm...sampai la hari ni tak jumpe lagi MH370...ini antara kisah yang boleh kita lihat...aku sendiri pon dapat sumber dari sini...


Selepas lebih 48 jam, pesawat Malaysia Airlines Boeing 777-200 masih tidak dapat dikesan. Usaha mencari dan menyelamat terus ditingkatkan yang dilaporkan terputus hubungan dengan Menara Kawalan Trafik Udara Subang Jaya, pada awal Sabtu pagi. Kerjasama dengan beberapa negara jiran dan juga Australia dan Amerika Syarikat untuk mencari pesawat tersebut diteruskan.
Ahli keluarga penumpang pesawat MH370 masih tertanya-tanya apa yang berlaku dan inginkan maklumat yang kukuh.

Berikut adalah antara perkembangan yang berlaku pada hari kedua:

- Ketua Pengarah Jabatan Penerbangan Awam (DCA) Datuk Azharuddin Abdul Rahman berkata operasi mencari dan menyelamat pesawat MH370 yang berlangsung tanpa henti sejak semalam diperhebat pagi ini dengan tambahan tiga pesawat. 

- Pemangku Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Hishammuddin Hussein mengesahkan bahawa dua tompokan minyak memang ditemui di perairan Vietnam semasa operasi mencari yang dilakukan oleh pihak berkuasa negara itu.

- Susulan itu, pihak berkuasa terus menyiasat semua penumpang yang tersenarai sebagai penumpang pesawat MH370.

- Pada 2.43 pm, Malaysia Airlines keluarkan kenyataan untuk minta orang ramai bersabar dan memaklumkan bahawa mereka kini fokus menjaga ahli keluarga kepada penumpang pesawat Boeign 777-200.

- Pada sidang media yang diadakan pada jam 8 malam, Datuk Seri Hishammuddin Hussein berkata identiti dua individu yang didakwa menaiki pesawat MAS MH370 dengan pasport palsu telah dikenalpasti.

- Biro Penyiasatan Persekutuan (FBI) akan mengerahkan ejen dan pakar teknikalnya bagi membantu siasatan dalam kehilangan pesawat penerbangan Malaysia Airlines MH370.

- Kawasan Anjung Tinjau di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) yang di hadkan hanya kepada keluarga dan waris penumpang pesawat MH370 semalam kini dibuka kepada orang awam.

- Sementara itu, sebanyak 20 pekerja Freescale Semiconductor merupakan antara penumpang pesawat MH370.

- Panglima Tentera Udara DiRaja Malaysia (TUDM), Jeneral Tan Sri Rodzali Daud berkata terdapat kemungkinan besar pesawat tersebut cuba berpatah balik dari laluan asalnya disebabkan masalah-masalah tertentu.

- Pegawai kanan Pentadbiran Penerbangan Awam China, Li Jiaxiang melaporkan beberapa serpihan pesawat ditemui di luar pantai Timur Barat Malaysia.

- Perdana Menteri Australia Tony Abott berkata Australia akan menghantar dua pesawat mencari dan menyelamat jenis P-3C Orion, Maritime Surveillance Aircraft untuk membantu operasi mencara pesawat MH370 yang dilaporkan hilang.

- Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata kerajaan tidak akan membuat sebarang kesimpulan mengenai dakwaan ancaman pengganas yang dikaitkan dengan pesawat MH370.

- Pasukan penyelamat Amerika Syarikat berkata objek mencurigakan yang dikenalpasti terapung di pulau Tho Chu tidak ada kena mengena dengan pesawat Malaysia Airlines MH370.

Saturday, March 8, 2014

Kehilangan pesawat Boeing 777 milik MAS- MH370

Hari Sabtu ialah hari aku plan nak kuar jejalan sampai ke nilai...akan tetapi kakak aku dok sibuk la wassap aku cakap yang ada tragedi pesawat hilang pada hari tu...memula aku terasa macam tak masuk akal sebab tak di war² kan or tak banyak plak cite yang di hebah² kan tentang kejadian tu...
Selepas aku habis bershopping di Nilai, terdengar plak berita dari stesen radio BFM89.9...aku suka stesen ni sebab dorang banyak putarkan lagu² yang berunsurkan instrument macam genre rock&roll music, Grunge, akustik dan country song... Masa terdengar tu baru aku percaya kata² kakak aku sebab dia ni memang orang kuat duduk depan tV hadap berita 24jam...
And then baru la aku tahu kisah pesawat boeing777-200 milik MAS iaitu MH370 hilang dari radar menara kawalan trafik udara lapangan terbang Subang pada pukul 2.40 pagi pada hari ini. MH370 bertolak dari KLIA pukul 12.41 pagi hari Sabtu (means hari ni lah) dan terputus hubungan dengan Pusat Kawalan Trafik Udara Subang kira-kira pukul 2.40 pagi, awal hari ini. Aku just listkan ape yang berlaku sebenarnya supaya korang paham dengan situasi kehilangan MH370 ni... O.o



Berikut adalah antara perkembangan yang berlaku hari ini:
  • Pesawat Malaysia Airlines dalam penerbangan dari Kuala Lumpur ke Beijing terputus hubungan dengan Pusat Kawalan Trafik Udara Subang kira-kira pukul 2.40 pagi, awal hari ini.
  • Penerbangan MH370 itu membawa 239 penumpang termasuk 2 orang bayi dan 12 anak kapal.
  • Malaysia Airlines dalam satu kenyataan memaklumkan pesawat Boeing 777 itu tersebut berlepas dari Kuala Lumpur pada pukul 12.41 pagi Sabtu dan dijangka mendarat di Beijing pada pukul 6.30 pagi tadi.
  • Pada jam 10.30 pagi, MAS mengeluarkan kenyataan media bahawa mereka berusaha menghubungi ahli keluarga 239 penumpang dan anak kapal penerbangan
  • Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan MAS, Ahmad Jauhari turut mengesahkan penumpang-penumpang adalah dari 15 negara termasuk China, Indonesia, Australia, Perancis, dan Malaysia. 
  • Pada masa yang sama, pihak Malaysia Airports Holdings Berhad menyuruh orang ramai berhenti membuat spekulasi mengenai kejadian susulan beberapa spekulasi di Twitter.
  • Beberapa ahli politik negara menggunakan Twitter untuk menyeru orang ramai untuk mendoakan kesejahteraan penumpang dan anak kapal pesawat Penerbangan Malaysia MH370
  • Selain itu, warga Twitter juga bersedih sehingga hashtag #MH370 dan #PrayForMH370 menjadi trending. 
  • Pemangku Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Hishammuddin Hussein berkata dalam satu sidang media bahawa  kesahihan laporan media Vietnam yang mendakwa pesawat itu terhempas sedang disahkan oleh pihak Tentera Laut Diraja Malaysia dengan tentera laut Vietnam.
  • Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak juga mengesahkan tiada bangkai pesawat MH370 ditemui di laut selatan negara itu seperti yang dilaporkan sebelum ini. Beliau turut menafikan bahawa terdapat cubaan merampas pesawat tersebut.
  • MAS telah menyiarkan senarai penumpang dan kru MH370 yang hilang.
  • Jabatan Penerbangan Awam berkata laporan media tentang dua tompokan minyak yang ditemui di perairan Vietnam masih sedang disahkan.

Semoga di permudahkan urusan untuk pencarian pesawat yang di katakan tiba² 'hilang' ini... O.o

Thursday, November 21, 2013

Let's Follow Ammar

Maka hari ini Allah telah menghantar kisah arwah Ammar untuk menempelak dan menyepak aku agar bangkit dari tidur. Sapa Ammar ni? Aku sendiri tak mengenalinya...bah kan aku rasa kisahnya mulai tersebar setelah beliau meninggal dunia di Turki...apa yang istimewanya beliau sampai di semadikan di tanah perkuburan para sahabat Nabi?
Umur dia muda dari aku. Pencapaiannya jauh tinggi dan hebat dari aku bahkan dari sesiapa sahaja yang aku kenal yang sebaya dengan aku dan dia. Dari Malaysia bersemadi di Istanbul berjirankan Abu Ayub Al-Ansari sahabat Nabi yang dari madinah juga bersemadi di istanbul.
Lewat kebelakangan ini, video berkaitan Ammar banyak dikongsikan di laman-laman sosial.Namun ketika cerita dan video tentang dirinya berlegar, Ammar yang merupakan penuntut jurusan Sejarah di Universiti Marmara, Turki sebenarnya sudah kembali ke Rahmatullah, 2 November lalu di sana.
Keistimewaan anak muda bernama Ammar ini, dapat dilihat selepas dia pergi. Antaranya, allahyarham disemadikan di Perkuburan Eyub Sultan menghadap Laut Golden Horn.Tanah perkuburan ini menempatkan lebih 60 jasad para sahabat nabi, auliya’, panglima Uthmaniyyah dan orang-orang kenamaan di sana.Namun Datuk Bandar telah memberi pengecualian kepada Ammar hingga allahyarham menjadi orang Malaysia pertama disemadikan di sini. Malah begitu ramai orang termasuk masyarakat setempat selain rakan satu universiti yang hadir ketika allahyarham disolatkan di Masjid Ayub Sultan, Istanbul seterusnya mengiringi jenazah Ammar ke kubur. Sedangkan Ammar, cuma salah seorang penuntut Malaysia yang berada di sana.
Bagaimanapun satu yang pasti, Ammar sememangnya pernah meluahkan hasrat mahu mati syahid.
Cuma untuk mati syahid seseorang itu tidak semestinya perlu gugur di medan perang. Dan jika kita berbuat baik kepada orang, balasannya pasti akan diperoleh di dunia lagi.
Untuk mengetahui perjalanan hidup Ammar, saksikan video di bawah



Ahmad Ammar dalam kenangan 
  
"Kematian Ahmad Ammar telah menyentuh satu bahagian dalam diri saya yang tak mampu disentuh oleh tasawwuf mahupun rasional. Bukan hati dan bukan akal. Tetapi sesuatu. Saya yang fakir perkataan, menamakannya sebagai 'ammar'." - Ust Hasrizal

Apabila sesuatu kematian mampu menyentuh jiwa-jiwa dan menyedarkan kita yang alpa, itulah kematian yang menghidupkan...Tenyata anak muda pertama Malaysia yakni orang melayu kita yang di semadikan di sana dan di sana jugak lah terletaknya Maqam Abu Ayyub al-Ansori, sahabat Nabi yang mulia.

~Al-Fatihah~

Sunday, November 17, 2013

Misteri kehilangan Remaja di Villa Nabila

Dah penuh wall FB aku rasa...pepagi lagi dah kecoh pasal kehilangan 30 orang remaja yang galak mencari hantu...itu aku tak pasti la ape dorang nak buat kan...jika nak di hebahkan mende yang belum tentu sahih, macam biasa la..FB lah tempat orang share sana dan share sini tentang benda yang belum tentu sahih... O.o
Aku macam biasa... tak mudah melatah...cuma berpikiran agak 'luar kawasan' dari pemikiran orang² yang tahu share dan copy paste je...
Apa yang aku tahu dari berita facebookers...dorang cakap ada 30 orang remaja (mana dapat sumber aku pon tatau) di laporkan berkumpul untuk xpdc mencari hantu...dari 30 yang hilang tu...7 or 3 orang di dapati di jumpai...yang belen tu hilang ntah ke mana...hanya dengar suara memanggil² untuk meminta tolong kate miker laaa...
Aku bukan tak percaya entiti or mistik ni...aku dulu seorang yang pernah suka masuk kuar hutan...atas urusan...ikut cikgu silat...dari sudut penilaian kisah entiti ni, memang benar makhluk ciptaan Allah selain manusia tinggal dalam bumi Allah ni...cuma dari mata kasar, kita takkan nampak mereka...kalau yang nampak tu memang ajaib la kan...tak pernah di nafikan, aku jugak salah seorang yang pernah nampak penampakan lembaga hitam wujud dalam ladang kelapa sawit...lembaga setinggi pokok kelapa sawit di waktu senja suatu masa dulu yang banyak mengajar aku di mana bukan manusia aje yang layak ada kat muka bumi ini... dari situ aku akui...syereeeemmm sangat waktu ternampak lembaga hitam tu! O.o
Lagi-lagi berita yang menjadi rumors dalam FB ni...banyak sangat mende yang di tokok tambah asal sedap jalan cite untuk menarik perhatian umum...macam makan kenduri la..takkan makan satu lauk je...mesti nak tambah beraneka lauk kan! -_-
Sumber dari akhbar berita Harian online hari ni menegaskan hanya 1 orang sahaja yang membuat laporan polis atas kehilangan anaknya yang berusia 16 tahun...eh, mana satu betoi ni? haaa...kita dah nampak dah kan kat situ.... O.o

Hanya seorang, bukan 23 hilang di banglo tinggal di Johor Bahru - Polis

JOHOR BAHRU: Polis Johor mengesahkan hanya seorang remaja, bukannya 23 orang yang kononnya hilang di sebuah banglo usang di Jalan Skudai, dekat sini, hari ini. Timbalan Ketua Polis Daerah Johor Bahru Selatan, Superintendan Abdul Samad Salleh, berkata pihaknya hanya menerima satu laporan berhubung kehilangan seorang remaja berusia 16 tahun sejak Sabtu lalu. "Laporan itu dibuat ibu mangsa jam 1 pagi tadi dan beliau dimaklumkan rakan anaknya, mangsa didakwa memasuki kawasan villa tinggal berkenaan," katanya. Sementara itu, sejak jam 8 pagi tadi kawasan sekitar villa tinggal itu dipenuhi orang ramai susulan hebahan berita kehilangan remaja berkenaan dalam laman sosial. Pasukan polis dihantar ke tempat kejadian bagi mengawal keadaan.

Sumber : Berita Harian

 LOKASI di mana seorang remaja hilang selepas memasuki banglo tinggal, Villa Nabila sejak 16 November lalu di Jalan Skudai berhampiran Danga Bay, Johor Bahru, hari ini.

AHLI keluarga mangsa menabur garam di sekitar lokasi di mana ahli keluarganya hilang selepas dikatakan memasuki banglo tinggal di Jalan Skudai berhampiran Danga Bay, Johor Bahru, hari ini. - Foto Mohamad Shahril Badri Saali

Friday, November 15, 2013

Cerita tentang mereka...

Tak heran lah kalau dah berzaman aku tak hapdet kisah pasal anak² bulus di rumah tu...semenjak kematian sAppy  pada suatu ketika dulu...blog aku jadik suram..jadi tak de bahan lagi nak di ceritakan...sedangkan masih ada 4 ekor anak bulus yang sedang membesar di dalam rumah itu...
Berbalik kepada cerita dorang, mereka berempat hidup dalam keadaan harmoni...cuma aku dah stop untuk adopt anak² bulus memandangkan aku terlalu sibuk dan keadaan rumahku yang agak kurang besar, memang tak sesuai nak ada ramai anak bulus...lagi pun aku menyewa umah...masih belum mampu untuk membeli rumah...InsyaAllah, ada rezeki...ada lah sebijik dua rumah... ^_^
Pada malam² yang biasa aku lepakkan kan diri dalam bilik kerja aku (workstation), tak sunyi dengan kerenah anak² bulus...terutama si Cindy yang semakin membesar...
Apa pun malam ni malam yang sejuk dingin...sesuai la perangai dorang di dalam rumah ku yang selesa...Alhamdulillah...Cindy dah masuk 3 tahun sudah...cepat masa berlalu yer... ^_^


Gelagat mereka berdua... ^_^