Nuff²

Tweet

Friday, November 7, 2014

Zahariz Khuzaimah: Merentas Dunia Artik (Crossing Into The Arctic)

Salam Jumaat...
Memang seronok kalau diri ni sekuat dan teguh macam diri mamat dalam video ni... siapa lagi kalau bukan brader Zahariz Khuzaimah... aku punyer sumber inspirasi actually... kalau tengok cara dia backpack pusing mErata tempat...hanya dengan berbasikal...korang bayangkan lah kalau kita mampu untuk meneruskan perjalanan pusing seluruh tempat yang kita nak.. kalau aku, kene pikir dua tiga kali...macam² ada dalam pemikiran... ada yang terpikir...selamatkah perjalanan aku sebagai orang nomad ni? Kuat kah hati aku untuk berjalan di tengah gurun... Teguh kah iman aku bila aku berdiri di bumi Allah ni...

Jom saksikan saudara Zahariz Khuzaimah dalam pengembaraan beliau merentasi benua-benua yang terkemuka di Dunia...



Subahanallah...

Tuesday, October 28, 2014

Just Dance Now

Kali ni aku nak review sikit pasal game yang aku pernah main dari cellphone ke pc...kira ala² wii jugak lah menatang ni...Aku start tahu game ni masa aku kat opis...petang tu pakat stress keje ngan hujan lebat ada yang nak balik pon tak lepas sebab moto tak de bumbung... hahaha...ade ke moto yang ada bumbung kat Malaysia ni? >,<"
Berbalik pada cite yang asal, game ni pon member opis gak yang pomot untuk main sesuka ati je dalam opis... bile dia cite yang game ni ala wii cuma di kontrol dengan HP kita, nampak macam lain macam je... nak tahu cara? meh aku cite...
Yang pakai semak smart phone boleh la carik dalam playstore or apple apps 'JustDanceNow'... bile korang dah install bagai dalam samak smart phone, baru lah boleh connect ke pc kita...tapi make sure korang kene bukak dulu page nye...click link bawah ni...
Kendian akan kuar skrin macam pic manusia² sedang menari...gambo je la...takde menari mana pon...dia static pic je...tapi lepas tu tekan la Play Now...cer tgk ape citer... make sure bukak website ni dalam PC or Lappy tau...sebab kalau korang bukak link tu pakai iPad or Any tablet memang takkan kuar button 'Play now' tu...dorang suruh kite install apps dia plak...so langkah seterusnya akan kuar popup room number... masa tu baru la semak smart phone korang leh connect ngan pc korang yang korang bukak link di atas tu...
Kendian bile dah remote ngan hP korang yang canggih tu, baru la boleh select lagu² yang korang nak... hah, cer cuba satu lagu tengok...
Aku rasa mau jatuh tergolek kalau tak biasa menari² ni...hahahahaha!!! XD
Ni button yang aku sebutkan kat atas tadi...

Enter room number...macam mana nak enter...cer tengok pic bawah ni  haaa...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
\/
\/
\/

Bila dah dapa masuk room dari semak smart phone korang, baru lah boleh berjimba² tanpa rasa segan silu sebagai manusia sebab bukan istilah nak gi clubbing bagaii yer... make sure kat tangan pegang sAmak smartphoner yer... tak kisah la tangan kanan ke kiri...korang ikut je laa apa yang dia bagi tau tu...menari untuk sendirian berhad aje...tak salah pon nak berhibur dengan diri sendiri setelah stress di tempat keje... lompat² menari lah korang sampai lebam yer!

Oh ya! Aku lupa nak bagi tau...
Kalau ada lagu yang berduet² menari pon hado...cer cek tengokk... wa mau menari terkinja-kinja macam monyet kene cili dulu dalam bilik...tata!!

Thursday, October 23, 2014

LAOS Journey Chapter 2

Last entry aku bercerita pasal aku sampai di bumi Laos...
Sekarang aku nak cite plak apo yang ado kat town Laos ni...walaupun aku pergi hanya sekejap, iaitu 3 hari 2 malam, bukan bermakna aku tak dapat menikmati pengalaman aku sepanjang aku berjalan di bumi Laos ni... Kerana aku di sini semata untuk sesuatu pekerjaan dan bukannya bercuti sakan macam sesetengah orang....
Hari yang sampai kat Sengtawan Riverside hotel ni, kami pon masing² amik port nak merokok la...nak berak mandi lah...nak kemas barang la..nak rest la...semua ada aktiviti memasing... kendian big bOss (client) ajak menepek kat restaurant dalam hotel tu... sana femes tomyam jugak...pure tomyam macam thailand jugak... kitorang tak makan ler daging or ayam, cuma oder tomyam seafood tak silap aku itu hari... ada la sayur sedikit sotong, udang dan jugak lala...
After makan tu, aku pon mula la amik pemerhatian di sekeliling kawasan yang kami duduk ni... sebab hotel yang kami duduk ni, betul² berdepanan dengan sungai Mekong... means depan seberang sungai tu ialah border Thailand sudeyyy!Tapi sayang sekali, sungai tu surut plak...kata deme, kalau nak sungai tu naik tunggu lah sehingga bulan October sebab ada festivel berakit di sungai Mekong...idok le teman nak duduk Laos lama²... hehehehe... Insyaallah, kalau ada rezeki aku pegi la melancong lagi di Laos ni...
Tapi nak di jadikan cite...tempat sini memang banyak temple dan juga bangunan bersejarah...aku tak sure sangat apa yang menarik di Laos ni, mungkin tempat ni currency pon murah...sebab duit Malaysia tinggi kat sini... lagi satu, orang² dorang pon ada yang tak pandai berbahasa english...jadi susah nak komunikasi...kedai² halal kat sini yang ada pun mamak jer... I mean, indian food and some of arabic cuisine...
Antara pic² dan tempat aku pergi ni tak de la jauh mana dari tempat penginapan kami.... cuma nak kene berjalan-jalan lah sikit...nasib baik la geografi dorang ni tak berbukit-bukau... then suhu kat sana tak sepanas negara kita... kira boleh lagi jejalan waktu panas terik sebab angin dia sepoi² bahasa...hehehehe...



 Ni lah hotel kitorang duduk kat Sengtawan Riverside


Ada plak mural gajah dan seangkatan dengannya

 Ini lokasi kami pada hari tu

 Berjalan sampai lah ke sini


 Antara moment² yang kitorang capture


 Teruskan berjalan hingga ke hujung untuk menaiki Tuk-tuk

Kami kerap berjalan ke sana kemari sampai lah penat dan berpeluh la jugak kalau ikutkan sometimes ada angin yang bertiup, sometimes tak de angin plak...haa..walaupun suhu Laos ni rendah sikit berbanding kita, aku rasa kita punye boleh basah kuyup baju yang di pakai...

Then kitorang naik tuk-tuk menuju ke tempat² yang boleh di klasifikasikan tempat perlancongan... bila bekerja, aku ikut client je yang bawakkan...jadi aku sendiri tak pasti tempat² yang dia bawak tu...al-maklum lah, kite ni ikOt org aje...

Di kaki lima Vientiane

Antara permandangan tokong mereka di sana

Kat sini pon cantik juga tempatnya

Sempat amik moment mereka di sini

Sepanjang perjalanan aku petang tu client request nak pergi jauh sikit...jadi terpaksalah tahan tuk-tuk untuk pergi sana...tawar punya tawar, kitorang gerak ke sana...kefahaman bahasa susah sikit sebab ape yang kita nak, tak mungkin benar² kita dapat... sebab ikutkan dia nak bawak satu tempat cantik mungkin kira² 1km dari situ... rupanya perjalanan tu bukan 1km, ianya 1jam... kira misscommunication kat situ lah jugak...so terpaksa lah patah balik, sebab jauh sangat worr...penat jugak lah naik tuk² jalan jauh² ni... O.o


 Sepanjang perjalanan kami


Kami terpaksa patah balik

Antara anak² lao yang mungkin baru balik berniaga bersama keluarga

 Baru ternampak rumah orang² berada di sana...selalu nampak rumah kampung aje



 Sunset di sungai Mekong... masa ni air surut sebab dorang cakap kalau nak tengok pesta air kene datang bulan Oktober

Kami sampai lebey kurang waktu² matahari dah turun, kami masuk hotel dan rehat² kan diri manakala client kami keletihan dan melepak di SPA bawah hotel... Dan malam tu, kitorang bersama² buat shooting malam punya scene... ada gak tempat² yang menarik...tapi keadaan tak mengizinkan sebab suasana lampu pada bangunan agak malap dan tak semengah KLCC punya lampu...jadi kami singgah pasar malam kat sepanjang sungai mekong...
 Di bazzar ala pasar malam kat sepanjang sungai mekong ni, ada pelbagai barang dorang jual...termasuklah baju, makanan, minuman, alkohol, ubat² herba, barang² antik dan lebih kurang macam kita punya downtown lah...cuma kat sini barang²nya more to barang² hasil keluaran dari negara dorang sendiri... Matawang yang boleh di pakai kat sini ialah Bath, USD, dan LaoKip... tapi dorang lagi suka terima USD...duit mesia tak dapat lah jack! ;)

Barang² original hand made yang di jual di sekitar bazar

 Yang ni dalam macam ada ular tedung la plak... deme kata untuk urut tenaga batin... O.o

 Kalau dah datang sini, memang kene shopping lah

 Abis photoshoot, my client terserempak ngan kawan dia kat sini...maybe datang vacation jugak kot...heheheh

Then after that, kitorang pon gerak...kebetulan masa tu client kitorang gi  mengopi... so kami pon start la beli sikit barang² souvenir untuk di bawak balik ke Malaysia... sebab esok pon dah nak balik kan...Harga pon tak de mahal mana sebab matawang dorang rendah...so kalau rege baju pon boleh la dapat beberapa jenis dengan harga yang murah...hahahahahaha....
So next vacation, kitorang plan nak ke negara 4 musim... akan di upload nanti... stay tune!