Nuff²

Tweet

Friday, July 11, 2014

Salam Ramdhan ya Marhaban

Kali ni aku menulis untuk kali yang keberapa entah setelah beberapa mendiamkan diri akibat sibuk di tempat keje... pejam celik- pejam celik dah masuk Ramadhan... Tak sangka masa cepat berlalu...sama macam umur kita jugak...semakin hari semakin melonjak naik... tapi umur itu adalah satu nombor untuk mengingatkan kita bahawa setiap detik, setiap masa segalanya akan berubah secara perlahan²... asal kita leka, kita khayal...akhirnya terbabas...
Dah masuk 13 Ramadhan...sekejap aje aku rasa...di kala menulis ni aku nampak anak bintang bersepah atas kepala aku sebab memikirkan apa yang hendak di tuliskan kali ni...nampak macam skema plak ayat aku kan...setiap hari ofcoz aku puasa... dengan itu jugak setiap kali puasa mesti aku suka masak menu berbuka tak kira la walau lauk hari ni sekadar telur dadar... hehehehe
Dah banyak tempat aku pergi sekitar Ampang, Pandan Indah, Lembah Maju, Jalan Peel...semua bazaar nampak menarik dan ada juga cacat celanya... dari segi contoh harga barang naik mendadak menyebakkan aku sendiri geleng kepala dan rela memasak di rumah janji dapat isi perot aku... yang harga mahal kalau sedap tak pe la kan... tapi rasa macam aku sendiri tak percaya...sedap lagi aku masak gamaknya...hahahaha
Di kesempatan ini, aku nak letak 10 jari kemaafan di kala bulan Mulia ni, kadang ada entry yang kelakar dan ada kala entry yang terlebey emosi dan ada entry yang ntah pape kan...korang baca pon nak muntah...jadi aku rasa di hari baik bulan baik ni lah antara yang paling terbaik untuk kita saling berbaik² antara satu sama lain... baik tak aku? sebab setan tak de dah kan...wahahahahha!!!


Sunday, June 29, 2014

Cerita Anak² bulus

Hebah berita pasal pertemuan remaja OKU yang di kurung sehingga kurus kering! Aku tak terkecuali sebab aku cepat dapat berita dari geng² FB yang share sana sini anak malang itu... Kesian juga bile aku lihat pic dan video beliau di jaja sana sini untuk tujuan membuka minda kita semua...
Sebagai insan yang cukup sifat, tak semestinya kita boleh sesuka hati buat terhadap orang yang kurang upaya (OKU). Aku ni masih lagi waras kalau di ikutkan anak² bulus yang aku jaga selama ni dari kurus sampailah ke kegemukan a.k.a obesiti...
Dari Pak Kitty, Marble, Almarhum Eori, Inky, Cindy sampailah si almarhum Sappy...semua tu kurus² macam zombie...sekarang alhamdulillah...sihat walafiat... :) Tambahan si Marble tu... makin montok mungkin sebab kuat makan kot...si Inky plak jangan cakap laa... makan pon kuat...then tido pon kuat...heheheh... Cindy lain plak...badan makin panjang...mungkin kucing stray baka biasa²... pattern macam tu plak kan... Pak Kitty pon kuat tido...perot makin boncet...tak sangka dah anak² aku ni dah besar...
Memang tak de la lama mana pon aku jaga dorang...tak sampai umur 15 tahun pun! Tapi kenapa kisah anak istimewa di sekitar Nilai tu sangat sadis sekali eh? Sebab budak OKU kan...lagi satu umah yang dia duduki tu ialah umah dia sensorang...
Macam anak² bulus aku di rumah, aku cuba sediakan yang terbaik untuk dorang... buat apa yang termampu... anak OKU seperti cite di atas sama juga keadaannya...harus di jaga dengan penuh teliti... Dulu Pak Kitty ada masalah buah pinggang di mana aku kerap berjaga malam untuk menjaganya... Alhamdulillah, berkat kesabaran, Pak Kitty masih hidup walau usianya sudah 7 tahun...

 Cindy golek²...

 Pak Kitty yang udah gemOk malas...

 Berselera betul dorang ni...

 Tempat port mereka berdua suka menepek... :D

 Marble sayang dengan Cindy bagaikan anak sendiri

Inky yang besar berani duduk atas Pak Kitty iaitu ayahnye sendiri...hehehe

Aku macam ni je laa...badan sama naik macam dorang!

Monday, June 16, 2014

German Vs Portugal = ZzzZzzzZZzz

Ni nak kecoh satu kampung...bila pasukan kegeraman kegemaran kita apa lagi kalau bukan nazi Germany... Malam tadi punye cite...nak di jadikan cite...bukan sekadar bercerita atau buat cite...ini cite, aku punye cite...
Macam biasa la... balik keje dah siap kuaci dan air soda bagai...sementara nak tunggu game tengah malam nanti, rajin² la aku surf tengok geng² mana yang masih bersemangat bagai nak tengok game malam ni...
Sandwich tuna aku bedal sampai lemau pale otak aku... gara² match malam ni, aku pikior timing masih awal lagi...sekitar jam 9 malam...rasa macam nak mandi sikit kasi segar bugar....ye la kan, sekarang musim panas...duduk lelama sikit ketiak je dah berpeluh...inikan plak buat keje² rumah...hahahaha
Lepas mandi aku pon macam biasa lepak surf tenet ngan anak² bulus aku...cakap pasal anak bulus, memang aku tak amik port sangat sebab game malam ni nyer pasal... Pak Kitty sibuk nak melingkar kat atas katil, kononnya nak join match malam ni...aku yang macam biasa tak heran sangat...apa la sangat kalau Pak Kitty tu manusia boleh la ajak lawan malam ni kan...tapi beliau hanya seekor kucing yang ingin menumpang tidur di ujung bucu katil...
TUp² aku plak tersedar dari lena macam Pak Kitty...sebab Pak Kitty dah selamat bangun pindah tidur kat bawah katil lak...ofcoz aku cepat² grab some of my chips and drinks untuk game malam ni...cek channel tengok macam tak de pape pon...O.o
Rupe²nye jam dah pukul 3.15am...hangin aku satu badan punya lah beriya² nak tengok game malam tadi... panas punye pasal aku mandi lagi kasi cool down sikit diri ini... nak tak nak terpaksa jua lah telan hakikatnya aku ketinggalan game German vS Portugal malam tadi.... aduiii~ 


 At least aku tengok result pagi tadi, German score sampai 4 goal... ape cite portugal eh? Ronaldo sakit lutut ke? ooopppsss!!