Nuff²

Tweet

Friday, December 19, 2014

Korea Journey 1 : Seoul

Well...
Salam sekalian... baru la terasa free nak menulis tentang perjalanan aku ke 'obersi'... selama ni dok tercari² masa yang sesuai untuk menulis... kali ni nak cerita destinasi negara 4 musim...kan aku dah janji nak citer selok-belok, layar kehidupan, dan pengalaman sepanjang 10 ari aku di negara 4 musim ni...mana lagi kalau bukan negara yang orang Malaysia dok 'gila' kan sangat... Korea Selatan!
Bukan nak citer yang aku ni kipas susah mati Kpop atau Kdrama fans... tapi sebab nak merasa duduk negara 4 musim...nape tak pilih Jepun? Aussie? or UK?
Haa...ni nak bagi tau la siap²...al kisahnye memey lah aku minat sangat ngan komik or siri² anime Jepang... tapi ada alasan tersendiri aku ke Korea Selatan... salah satu sebab, aku dapat tiket promo Air Asia perjalanan pergi balik jer sekitar RM600++.. dan aku rasa maybe ada yang pernah pergi dapat tiket promo yang lebih murah dari ini... and once again, aku ada member² korean yang sebelum ni pernah kerja kat opis aku ni haa... kalau pernah perasan la, aku pernah update kisah dorang keje kat tempat aku... sape lagi kalau geng² Korea ni...
Kali ni, kasi aku plak melencong melancong ke tempat dorang, memandangkan dorang dah beberapa kali 'raid' opis aku ni...hehehehe...semuanya pasal gilekan COC lah ni...adoi..~
Bermula dengan preparation untuk ke sana... segala mak nenek aku dah siapkan... jadi, untuk kelapangan aku pon banyak jugak beli belah bekalan yang nak di bawak untuk santapan kami di sana...segala  macam barang aku bawak...dari serunding hinggalah ke makanan dalam tin... Kenapa perlu bawak semua menda alah ni? sebab nya, di sana tak mungkin kita dapat cari makanan yang halal, seperti daging or ayam... kalau ada pon boleh jamah di restoran makanan halal kat area Itaewon dan sekitar bandar Seoul...harga jangan tanya lah..sebab aku sendiri cuba nak bajet ala backpackers ke sana... Tapi makanan kita dah cukup sedap nak di bandingkan makanan di sana... maksud aku, ofcoz ler aku nak makan daging² dan ayam² untuk bekalan tenaga aku sepanjang aku berjalan² di sana...aku dah survey berapa banyak tempat nak pegi dan berapa jauh serta berapa penatnye nak mendaki di kawasan yang berbukit-bukau itu...hehehehe...
Once flight kitorang masa tu sekitar 8.30am (waktu Malaysia)... Aku lepas balik keje je, terus siap packing barang²... double check balik apa yang tak ada takut ada yang tertinggal...paling penting ialah bekalan makanan, baju sejuk, dan sebagainya... paling aku jaga sekali ialah universal traveller plug... yang tu memang penting untuk aku sebab aku ada bawak barang untuk di charge seperti camera dan handphone...
Janji ngan member (supir) nak hantarkan ke KLIA2...aku mana la pernah jejak KLIA2 ni...kira 1st time sebab kan baru je LCCT tutup itu hari...jadi aku amik masa paling awal untuk sampai ke sana...jika flight sekitar 8am...aku dalam jam 2.30 dah berambus dari umah... kucing² aku, aku serahkan hak penjagaan mereka pada adik aku yang memang seorang pecinta kucing juga....
Berbalik pada yang asal, kawan aku jemput aku ke airport... awal pagi tu jugak kami gerak dari KL sekitar 3am menuju ke Maju Mex Hiway... korang paham lah...aku dalam keadaan mamai memang ngantuk sebab letih tak abis since lepas keje aku balik umah dan sediakan serta kemas umah apa yang patut untuk last minute kan... padahal aku dah prepare awal² dah... ehheheeh... aku tertido sehinggakan member aku dah kejut kan aku...kira dah sampai la KLIA2 tu...Memang aku cakap, terasa cepat plak dia bawak kali ni...sebabnye, jam masih menunjukkan hampir 4 pagi...
Sesampai kami di perkarangan letak kereta di KLIA2, kitorang pon menuju mencari tempat nak dropbag sebab aku dah check in siap² dah dari website Air Asia... Nak beratur panjang tu tak de la...tapi semuanya berjalan lancar...bile kami dah drop bag, kami lepak minum kopi, sarapan pagi lah katakan...cadangnya nak lepak Old town...tapi macam biasa la, awal pagi memang penuh umat manusia kat dalam cafe tu...nak tak nak minom kopi kat McD jer laa...
Lepas sarapan tu, kitorang berpisah la...member aku pon gerak sebab katanya nak keje pagi tu...sekitar 5.30 pagi aku dah gerak ke gate Q-14... nak kene cepat ke sana bukan apa, sebab jauh... awal² lagi staff air asia tu bagi tau kalau nak ke sana kene awal sikit...nak tak nak, aku berjalan selaju yang boleh bagi mengelakkan benda yang tak di ingini berlaku...
Sesampai sana...kitorang lepak, layan game...call mom and dad....sebab nanti dah naik kat atas tak leh nak call bagai dah... yang nyatanya aku tersangat lah penat...bayangkan lah kalau duduk atas langit tu selama 6 jam... wow! Berat nanang woii... aku ke Laos itu hari 2 jam setengah pon dah rasa tak selesa, menyampah pon hado... kome paham aje laa...Air Asia kan...tapi kali ni naik Air Asia X.... ok lah kot...

Sempat candid ngan pak Supir...hehehehe jgn marah bro~

Gate ni antara yang paling ujung sekali...jauh jugak aku menapak...

Waktu ni tak de sape lagi yang datang...aku rasa, aku lah orang yang terawal sekali kot...wakakaka

Permandangan ketika matahari terbit di ufuk timur...

Permandangan dari atas...rasa ni kat indo-china kot..kot laa..aku tatau ler kot dia lalu Philipines ke kan...hehehe

 Sarapan aku lewat sikit... sebab dah konyang pelahap mekdi... ^^'

Akhirnya sampai juga di sini... Incheon Airport

 Bile dah sampai sini, nak kene straight amik bas ke Jongno-sam ga, beli tiket sekitar rege 10,000won...rege kita mau RM30++ kot...

Perjalanan dari Incheon Airport ke Jongno-sam ga sekitar 1 jam... maka korang paham² lah harga tiket tu berbaloi tak ngan perjalanan 1 jam tu? hehehehe

 Sekitar Han River....laluan sini banyak menempuhi jambatan² ke seberang sana...maybe sebab bentuk mukabumi dia banyak pulau² kecil kot... 

 Bile bas turun kan kami kat sini, tetibe dah malam...padahal time ni baru jam 6.55 petang...

 Terkesima plak aku...nak tanya orang pon, dorang tak paham English...terpaksa jadik ayam dan itik lah...hahahaha~

 
Tanye semua orang, dorang cakap lintas jalan je dah ada hotel tu...berpandukan GPS dorang la...aku pon follow la apa dorang tunjuk bahasa isyarat tu...

 Jalan punye jalan, akhirnya sampai jugak di Song Wontel Guesthouse...


 Memang perOt memulas²...cadangnya nak kuar malam tu memandangkan awal lagi waktu aku sampai di guesthouse ni... saje nak cuci mata jejalan di town Seoul ni... Belum sempat letak bag, salin baju...aku grab another jacket untuk kaver up...maklum lah...di luar sana sejuk...walaupun jam menunjuk kan pukul 8.30 cenggitu, risau plak kot² ada kodai yang dah tutup kan....rehat sekejap cuci muka, teru aku kuar balik....settlekan barang² dan juga bayaran di hotel ni, lamsam aku campak kat muka dia dia accept kredit kad dan juga cash...
Maka keluar lah aku  malam tu tatau  nak kemana, mula kami bercadang nak pegi carik fingger food yang 'halal'...kene pilih jugak...mana tau ada yang campor aduk segala mak nenek kan dalam makanan....then carik yang 24 punya groceries untuk topupkan T-Money aku....
Selepas topup T-Money tu, kami letak dalam sekitar 30 000 won jer...maksudnye dalam kad tu ada la dekat RM90++ cenggitu.... untuk kegunaan subway baq hang!

 
Tak lupa juga susu pisang...tengok wak doyok minOm macam kenyang jer...bagi aku tak kenyang langsung...terpaksa la beli lebih sikit...harga sana dalam 1,300won... RM3-4 gak la kan..but memang sedap... :)



 Lepas kuar dari 7-E, aku pon menapak cuci mata area Jongno-gu ni...



Suasana sini sibuk, tapi pejalan kaki di beri keutamaan...kete akan 'freeze' time kita lalu kat zebra cross tu dan takkan melawan lalu lintas...maybe denda kat sana mahal kot...so semua takut kene saman la...hehehehe


Teringin nak masuk kedai ni...tapi esok² lah kot...kalau singgah la...macam mOrah² je...hehehe
 
 Jejalan amik bau kat lotteria...pekena shrimp burger pon sodap jugak! Tapi esok² lah yer...malam ni  nak coci mata jerr... ^^'

 Bile perut memulas, aku tengok jugak yang jual² street food ni... yang ni dia cakap menggunakan minyak jagung dan juga telur ayam dan roti... rege dalam 1000won = RM3.00++

Rasa macam roti telur la...but sedap sebab ada rasa lemak² minyak  jagung...rege pon kalau kita RM1 boleh dapat goreng pisang...kat sini RM3++ dapat roti telor cenggini jer...huhuhuhuh....

      Singgah sini kalau nak tengok movie korea, sepatah haram aku tak paham gak...just lalu² sini amik angin sejuk je laa...heheheh

 Parking basikal kat sini memang banyak, sebab salah satu pengangkutan dorang ke sana ke mari jugak... so healthy life style!

 Walau dalam pukul 10 macam tu, masih ada orang lalu lalang...walaupun lorong ni kecik, tapi ramai orang yang melepak merokok dan juga minum²...tak rasa kaget jugak sebab kalau lorong kecik² macam ni kat mesia, dah lama abis semua barang kene pow... chowkit sana tu bersepah mat pet kan! hehhehee



 Kebetulan ada plak rusuhan ntah ape dorang tak puas hati..tapi siap pasang speaker nyanyi² karok plak...ingat ada kenduri kematian ke...jamuan makan² free kan...rupanya ada la tu tak puas hati pasal majikan lah kot...semua tu pekerja kontraktor binaan tu...aizz..macam² lah korang ni... pfffttt~


Suasana sunyi sikit sebab banyak kedai dah tutup...sempat gak singgah kedai roti untuk jamah tgh malam  nanti...walau penat, makan kene la hadap jugak...


Salah satu roti yang kami beli  malam tu...rasa enak jugak..ada macam susu² dan custard... kami dah survey jugak bakeri ni...kata deme halal...aku yakin ia halal, tu pasal aku beli...kalau aku tak yakin, idok ler aku makan...heheheh...

 Haa...ni  lah T-Money yang aku topup tu... macam Touch and Go kita gak la...



Lepas beberapa jam kat town, kami balik dalam kepenatan dan seronok nak terokai tanah Seoul ni, kita simpan esok² je laaa... settle mandi, minom milo panas...pergghh! rasa berat kepala...letak atas bantal sure tido lenaa... suhu luar pon sekitar 10celcius... agak² nikmat tido tu macam mana??
Ok la...nanti aku sambung lagi kembara backpack sekitar Seoul for next n3... Good nite! ^^v




1 comment:

sherlina halim said...

Pengen yang lebih seru ...
Ayo kunjungi www.asianbet77.com
Buktikan sendiri ..

Real Play = Real Money

- Bonus Promo Red Card pertandingan manapun .
- Bonus Mixparlay .
- Bonus Tangkasnet setiap hari .
- New Produk Sabung Ayam ( minimal bet sangat ringan ) .
- Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
- Cash Back up to 10 % .
- Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
- YM : op1_asianbet77@yahoo.com
- EMAIL : asianbet77@yahoo.com
- WHATSAPP : +63 905 213 7234
- WECHAT : asianbet_77
- SMS CENTER : +63 905 209 8162
- PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

Salam Admin ,
http://asianbet77.com/