Nuff²

Tweet

Sunday, January 30, 2011

Passion Road @Secret Garden

Senin yang lepas, kitorang seperti biasa...Office ada buat makan² sebelum CNY...every year memang ada makan² kat office aku...last year kitorang makan dekat Genting..OoOopss...aku tak update entry tentang genting..aiisehh..tak berkesempatan plak dah..lagi pon, masa tu aku masih baru berblog...ehehehe...
Kira Makan² kitorang kali ni ialah dekat Passion Road sebuah restoran ala² Banglo gitu kat area jalan Yap Kwan Seng...Nak carik kedai ni bukan lah susah sangat..mengikut map encik Google, agak tersembunyi sikit building restoran ini..cuma hint yang palinG senang kat sini ialah berdekatan dengan Restoran Kampung Pandan dekat jalan Yap Kwan Seng..memang kene masuk bahagian dalam sikit..ada la rupe restoran Passion Road kat sudut kiri belakang sekali...
Makan² kat sini agak okay..majoriti orang² office kat sini gak yang makan...kalau ikutkan makan set Ayam penyet, korang leh spend RM20++ sekepala..lengkap dengan air sekali...
Ada gak menu yang lain...tapi yang aku minat dan suke makan kat sini, Ayam penyet dia la..sup agak best...dan minuman nye??aku kureng minat...maybe menu aku air minuman macam air basuh kaki kot..ahahahha..joking only..ada gak menu air lain selain air yang aku oder itu hari...
Meh cuci sikit mata korang tengok pic² yang aku capture keadaan dan suasana dalam restoran Passion Road tu...Layannzzz....^^'

Main Entrance dia...Nice view eh??ehehehe...
Konsep dia memang menarik perhatian pengunjung yang datang sini...perggh...
Konsep restoran ala² Banglo...sini memang familiar restoran sebegini...
Antara² rekaan luaran yang tampak seni...memang menarik...
Permandangan dari dalam Restoran
Ni lah dia Set Ayam Penyet...ada macam² jenis sayuran, ulam²-an...
Korang bayangkan lah...boleh ke satu kepala menghabiskan semua makanan satu dulang ni??
Sup dia agak menyelerakan...aku memang suke...perggh..kenyang gile~
Antara ulam-ulaman yang agak sedap di makan dengan sambal belacan...
Kaki tangan studio@Office aku yang menyental semua hidangan kat sini...
Kira kitorang 'conquer' abis satu banglo neh...ahahaha...biasa laa...kalau bab² makan...kami no-1!

Burrrrpppp!!!Alhamdulillah...sukran²..

Monday, January 24, 2011

20 days before Eori's gone

Hari ni masuk lah genap 1 bulan Eori tinggalkan aku dan Kitty sekeluarga...Patutla sejak kebelakangan ni, asal pandang Marble aje aku teringatkan Eori..ye laa..sebab pattern dan stripe kat badan Eori tu sama macam si MArble..
Si Cindy plak..macam biasa..dah biasa dan lali dengan si Inky..dah biasa kot dengan ketiadaan Eori...kadang² binatang lebih paham dari kita...Tapi ada la jugak perasan, Si Marble kerap memanggil²..mungkin dia tengah meroyan la kot..asal masuk dalam cage di mana Eori menghembuskan nafas terakhir, dia akan meroyan sekejap...sampaikan yang lain pon kelam kabut la pergi mendapatkan Marble...Rindu la kot...aiizz...
Ini mungkin Last Video si Eori bermain²..Video ni just created 20 days before Eori's Dead...
Sebab korang selalu sangat tengok pic dia je..haa..ni video nampak dia active...tetibe sakit kan..macam ralat la sangat...aiizz...

video
Eori dalam Kenangan

Sunday, January 23, 2011

The Traveller

Bosan akibat dengan kerja² harian yang tak pernah nak abis...??Taip ONBOSAN hantar ke 33214...pergghh...sempat wat lawak plak....hahahah....
Dah tiba masa aku bersantai sambil melepak² ushar kereta dan cuci mata..aikk??takkan lepak kat hiway kot...entah laa...malam yang dingin dan hujan agak gerimis membuat aku rasa nak berjalan² bersama member²...dah tak de tempat nak tuju..kaki ni bisa nak pijak pedal minyak menghala ke arah jalan besar...tak sangka plak aku dah sampai tol hiway sungai buloh....dengan itu, aku pon tak de arah tujuan yang sebenar, sekadar berhenti di perhentian rehat rawat untuk menghisap okok seketika....layannnzzz...^^

Pukul 3 pagi....tak de keje semua...

Jangan jadik macam aku..balik rOmah tido lagi bagus!ehehehhe...^^

Parental Advisory (Part 2)

Sifat Kitty tak macam kucing² jantan yang aku pernah jumpe sebelum ni...dia ni boleh di kategorikan kucing jantan 'extra polite' dan bukan lah sepeti Kitty ni seekor kucing 'Gay'...^^'
Tak sangka plak dia ni tak pilih kasih or dalam bahasa sempoi 'pilih bulu'...memula aku macam biasa aje la biarkan si Cindy, kalau ada yang lupe sape Cindy ni boleh la Klik sini...
Memula memang la aku letgo aje si Kitty tu tido atas meja aku...entah camne laa..si Cindy ni plak gatai nak panjat memanjat..aku rasa dia mencari si Marble (Ibu susunya) untuk memulakan langkah menyental tek si Marble tu...
Bile tengok si Kitty terjaga dari lena dia tu, riso jugak aku...mane la tahu..nanti si Kitty ni mengamuk terus menyepak aje si kecil Cindy tu...maklum la..Cindy tu bukan darah daging Kitty sendiri...
Tapi, tak sangka plak lain jadi nya...Si Kitty agak peramah dan mula menjilat² si Cindy macam memandikan si Cindy tanpa sebarang tanda marah...wahh...terbaek la si Kitty ni..aku riso, kebanyakkan kucing jantan ni tak berapa suke sangat ngan anak² kucing...tambahan si Cindy ni plak, kucing bukan dari benih dia....so, dengan pantas aku bertindak mengambil gambar dan shot² terbaek aksi si Kitty dan Cindy saling sayang menyanyangi...
Maybe si Cindy tu rindu kan Almarhum Eori la kot...aku rasa mungkin dia anggap Kitty tu Almarhum Eori..??tak silap aku ni last link Kisah si Eori dan Cindy bermesra² sebelum Eori pergi...korang boleh klik sini...
Jadi, ada la juga terubat kerinduan si Cindy terhadap Eori...abang kesayangan dia yang mati akibat kecacingan pada krismas tahun lepas...
I miss Eori so much...kadang² teringat² si Eori tu macam masih wujud dan ada kat dalam umah aku tu...huhuhuhuh...sabar yer encik Kacang...(pujuk diri sendiri)

Bile Papa Kitty mule menjilat dan membersihkan si Cindy

Aiii...si Cindy tu nak menyusu ke??adoiii~

Kitty dengan penuh kasih sayang...tanpa menghiraukan lensa kamera aku...

Kusyuk membersihkan si Cindy sampai lupa aku dah lama terpacak depan dorang...

Ini lah kasih sayang tak berebelah bahagi...ape kata korang skodeng plak kucing² korang...masih tuluskan hati Kucing korang sesama mereka??

Home Made Mango Juice (D.I.Y)

Musim cuti tak lama lagi...aku pon agak dalam waktu cutilah segala macam aktiviti boleh aku lakukan selain bermain² bersama Kitty sekeluarga...
Bile caka pasal topic makanan...sure orang seronok nak tahu..maklumlah..ape peluang korang nak buat bila time cuti weekend macam ni..jawapan bagi aku ialah...

Menikmati hidangan Jus Mango buatan sendiri...^^

Eh..eh??ape?macam tak percaya ke??ehehhe...aku bukan la tahu sangat bab² menghasilkan minuman or makanan yang best untuk di santap...tapi sekadar mencuba aje..time ni je lah aku nak cuba itu dan ini selain bekerja siang malam...
Bahan² yang di perlukan tak de la banyak mana..hanya buah mempelam yang dah masak ala² manis gitu..isinya kuning memikat selera...cuma memerlukan sedikit gula dan penambahan air serta blender...^^
Memula, potong buah mangga sehingga ke Isi...contoh macam dalam pic di bawah...then kumpulkan semua isi² mangga,dan blend dengan susu untuk mendapat kenikmatan tak terkata...If kita letak susu ada la rasa sikit lemak pada minuman jus tu...
Tak salah kalau nak blend dengan ice sekali sebab maybe korang leh cuba untuk mendapatkan seperti ice blended..aku dah cuba ternyata sedap sekali..dah macam makan ais-krim beb...
Untuk orang² bujang di luar sana tu, tak payah la sibuk nak buang duit sana sini lepak cafe carik ice blended mango..walhal, sendirik boleh bikin kat umah...kalau korang tak kisah pasal duit, leh aje santai kat cafe untuk mendapatkan jus mango...macam la aku tak biasa buat sebelum ni..tapi kalau nak mencuba, ape salah nye...^^
kalau yang ada bini tu..ehem²...apo laei...beli la bahan² kasi korang nye bini buatkan!tak gitu?selamat mencObaa....^^

Sediakan Buah mangga/mempelam yang masak...

Potong seperti di atas..

Tak terlarat aku nak potong...

Susah juga nak potong..sebab isi dia sangat licin..sib bek tak terpotong jari aku...hehehe..

Make sure korang potong sehingga habis...kalau tak rugi woorr...

Blend with ice or without ice...it's up to you amigo...^^

Tadaaaa...dah siap pon..kan senang aje...^^

Kalau rasa nak letak hiasan macam ni pon boleh juga...
(Abis la pasu bunga kesayangan My lOve)

Friday, January 21, 2011

If The Prophet Mohammad S.A.W were Among Us

Untuk renung-renungan di petang jumaat ni...Video ni buat mata aku tetiba berkaca la..while the soalan di kemukakan macam tu kat aku..entah ape la jawapan yang aku patut bagi...tapi, aku rasa kat Malaysia kene la juga wat rancangan macam ni..tengok sejujur mana la seseorang itu terhadap sesama insan...ini tak...banyak plak rancangan hiburan berkonsepkan ala² Ashton Kutcher,you've Punk'd Malaysia...
Aku bukan nak boikot rancangan hiburan kat Malaysia ni, tapi..kalau ada rancangan macam dalam video kat bawah ni..sure ramai yang akan sedar bertapa rindunya Umat Nabi Muhammad S.A.W terhadap Baginda...Moga² video ni memberi renungan dan pedoman kepada semua Umat Nabi Muhammad S.A.W...Amin...

Thursday, January 20, 2011

KLCC View

Cuti² ni tak kemana sangat la aku pon..busy dengan kerja² sambilan...kemas rOmah..kemas rOmah Kitty sekeluarga..ape yang aku dapat tahu hari ni ialah Hari Cuti Thaipusam...
Berbalik pada cite asal ni, cadangnye bebudak ada gak ajak aku lepak malam Thaipusam tu..dorang sibuk nak ajak 'Tembak-menembak'...maksud aku bukan lah aku nak wat onar kat perayaan tersebut...(nampak sangat la racist)...
Kalau English wordsnyer ialah Shooting...maka, agak kecewa gak member aku ni bila aku sendiri 'terover dose' ngan keje, hampehh...balik rOmah plak sampai ukul 10.30 malam sedangkan dorang dah sibuk janji nak shooting dalam jam 3 pagi...Harapan tak leh harap betoi lah aku ni..sori ler brader...wa belum cukup aura nak 'menembak' sebenarnye...^^
Bagi aku ikut mood la jugak..mane tak nyer...tempat pertama aku pergi ialah Putrajaya...nevermind..kisah lama...tapi ada gak tempat yang biasa aku lalui sepanjang terpacaknye KLCC, dari situ lah minatnye aku nak 'menembak' kat sini...
Kalau nak ikutkan, aku bukan lah hebat macam orang² yang kaya dengan Ilmu Photography...aku hanyalah tenggelam timbul punye minat...kejap ada mood..kejap tak da mood...wahh...hobi baru aku...kalau ada mood, stat la tembak..tak de mood, simpan je la angan² menembak tu yer...tapi, aku hanyalah seekor tupai yang baru belajar nak terbang!
Ni ada sedikit sebanyak hasil 'tembakan' aku untuk tatapan dan komen dari blogger² dan rakan² yang berpengalaman dalam bidang 'menembak' ni...

Waaahh...Gambar night mode agak beregegar!

Apo ko bono la menatang nih??

Yeah!!Itu lah KLCC..tak silap aku, aku pakai nature nyer mode..

Yang ni standard with out Flash..

Yang ni aku pakai super micro...agak kurang puas hati gak neh..

Kualiti vs kreativiti...mana satu korang pilih??

Agak blur gambar ini...aaahh..pedulik hape aku!ehehhehe...

Tuesday, January 18, 2011

Ulat gonggok Hutan

Aku ni suke memang suka masuk kuar hutan, tapi bukan la selalu buat perangai macam tu...maklum lah, busy sungguh aku dalam minggu lepas..tak sempat nak BW dan update entry...nak santai pon tak berkesempatan..tambah² esok dah cuti Thaipusam..maybe ada masa aku kemaskini balik entry² aku...
Berbalik pada tajuk asal, bebaru ni aku ada tangkap satu gambar yang agak geli gak la..benda tu seperti tajuk di atas...Ulat gonggok hutan ni macam dah lali dengan orang yang lalu lalang dan orang yang menyentuh dia..seperti aku...
Aku hanya sekadar menyentuh kulit dia yang agak keras macam cengkerang la jugak..nak pegang lebih² naik geli pulak badan aku...aku ni tak biasa ngan serangga yang besar macam ni..kalau kecik² tu still ok lagi..kalau bapak besar macam ni, tak de la aku nak sentuh ia lama²..mana la tahu entah² ada alergic ke...just tangkap gambar untuk update entry aje...layannnzzz..

Berlari² ke sana kemari...

Saiz dia agak besar juga...Giant size

Masa dia berjalan, Kaki dia beralun macam Ombak...

Geli woorrr nak pegang...

Even Kucing pon geli nak main ngan Ulat gonggok giant ni..sebab dia 4 kali ganda besar saiz asal...

Sunday, January 16, 2011

Inception Animals

Orang pernah cakap jarang sangat nak jumpe perangai pelik binatang² tak kira la apa jenis binatang yang ada termasuklah binatang perliharaan kan...
Macam aku ni, selalu sangat dok menyakat si Kitty sekeluarga..cuma aku tak sempat nak rakam aje..perangai pelik yang ada kat dorang tak boleh aku tafsirkan kat sini sebab agak 'pelik' sekali...
Ni ada satu Video salah satu perangai pelik haiwan² yang kita sayang termasuk juga haiwan² yang jarang kita bela..
Kalau korang tengok sure tersengih sorang² tambah kalau pakai earphone dari pC or Lappy...sebab ada sound effect yang agak sesuai dengan expression dorang...layaanzzz!!!^^v

Wednesday, January 12, 2011

BBQ style!

Aku tak sure aku pernah tak post BBQ story ni...tapi memang aku cuba nak post kan lagi BBQ story ni memandangkan kejap lagi dah nak jam 12..so mesti ramai yang teliur melihat ayam Bakar aku neh...ehehehe...(entry jahat)
So, berbalik pada entry ini, aku nak kisahkan yang ada satu hari tu kami balik ke resort dan macam biasa laa..tak de ape aktiviti...lepas main mercun dan bungan api...kami bercadang nak makan ayam bakar...peerghh...sejuk² di kaki Cameron ni memang berbaloi layan Ayam Bakar neh...
Pagi esoknye, kami mencari Ayam...bukan ayam hutan yer...Ayam yang segar dari pasar la..kat area sini pon ada pasar la..tapi jauh dalam town..nak kene keluar ke town lah yer...memandankan aku tak familiar laluan² yang penuh cabaran tu...aku just lepak umah berasap belakang rOmah dan biarkan sahaja orang² tua yang membuat kerja² mencari Ayam...
Dan ini lah Hasil nyaa...

Sibuk membakar arang di garaj

woaa...ayamm...slurpp!!tapi lom masak lagi...

Upacara membalik²kan ayam...

Meh topup lagi...dalam periuk tengah marinate...

Akhirnyaa...siap sudahh....sluurrpp!Jom lunch!!^^

Chitam's day care

Cakap pasal Chitam, agak mudah menjaga si anak Kitty ni merangkap anak angkat kepada blogger ni Darxx dan Chitam plak agak manja dengan aku dari manja dengan adik beradik dia yang lain..
Biasa la..chitam ni kan kucing asing dalam umah aku..sure la dia nak bodek sikit kat tuan umah..takkan la nak berbaek² ngan Kitty sekeluarga kot..mau kene hentam balik nanti...
Aku macam biasa laa..balik keje, sibuk bagi semua dorang makan secukupnya..dari dry food hingga ke wetfood...punya la kuat makan si Chitam tu...tak sangka perot dia kecil...usus ada tebal paip saluran pancur kering...ekekekeke...^^
So, setiap malam dia akan teman aku kat bilik 'opis' aku kat belakang...biasa laa..aku pon ada keje² freelance nak kene settle..so dari situ la dia cuba nak memikat ati aku ni..sebab selama ni si Kitty dan Inky serta Cindy je yang sudi teman aku kat bilik belakang...tapi kali ni si Chitam plak nampak gaya cuba nak amik alih tugas² Kitty sekeluarga...makin meluat la Kitty bila tengok aku asyik peluk cium si Chitam...Inky jangan cakap laa...melarikan diri terus dari aku...memang tak hingin nak duduk dengan aku...aiii...kucing pon ada perasaan eh...jeles² ni aku hengat awek² je yang pandai jeles²...rupenyer kucing² pon tau perasaan macam ni...aiizzz...
Ni ada sikit gelagat si Chitam sepanjang menemani aku ketika aku sibuk menguruskan freelance aku di rumah....^^

Aisehh...camne leh kantoi ni..baru nak menyamar jadi bayang itam kat sini...

SibOk mandi dan bersihkan diri depan camera...

Lepak kejap lah...bile la nak siap keje tu??

Aikk...pegi la wat keje tu...nak santai jap ni...aiizz...

Mandi lagi lah...best plak lepak mandi kat sini...tak de orang kacau...^^