Nuff²

Tweet

Friday, January 7, 2011

Hari Sabtu ialah Hari No pLastic Bag?

Dah lama sangat aku nak letak tajuk entry macam ni...tapi tak bekesempatan..otak pon dah kurang daya tahan untuk menahan diri dari lapar dah dahaga...(ape aku merepek kerepek nehh???)
Kalau ikut kan, pernah tak korang ke supermarket or any kedai serbaneka yang cuba berkempen No Plastic bag on Saturday?tipu la kalau tak de kan...
Aku pernah la bersoping hari sabtu...ni kat supermarket terbesar kat area MRR2....masa pegi tu memang tak de orang langsung, dipikirkan dalam pale otak tak de sale ke??:O
Laaaa...silap hari plak bile aku datang nak beli barang² makanan...tapi best gak sebab tak ramai orang...^^
Dah la tak ramai orang...then banyak plak bahan basah macam ikan ke..sayur ke..ayam ke..kira stock tak abis la..sbb tak ramai kann...aku pon pulun sakan la..tak de mase nak duduk lama kat shopping mall, sebab aku ni bukan Mall rats...^^
Once dah beli itu dan ini...aku pon ke kaunter bayaran...yang bestnye...dia tak cakap plak sabtu memang tak de plastic bag...nak tak nak..barang dah banyak,plastic bag tak de plak..dia suggest
"Kalau awak nak plastic, kami ada jual RM0.20..."
Bile cakap tak de plastic, means mesti la the Whole sabtu tu tak de plastic..kenapa nak kene jual-beli plastic kan?konon nak save the world without plastic...takpe laa...aku tak berminat plak nak beli..sebab aku lebih rela beli Baldi untuk mengisi barang² aku...
At least aku beli baldi untuk kegunaan aku mengangkut barang² aku serta Baldi tu bleh plak di gunakan kat umah untuk basuh baju....ekekek..sekali je buleh laa...takkan setiap kali pegi soping peh tuh nak kene beli baldi plak..jenuh umah aku macam pusat dobi, sebab penuh ngan baldi pakaian...^^'
Serik plak aku nak datang shopping hari sabtu...sebab aku memang perlukan plastic untuk mengusung barang² aku balik rOmah...Cuma pelik la...mereka semua berkempen anti plastic, dan pada masa yang sama...dorang keep on jual plastic walaupun harga semurah dua posen sehelai...Fail campaign~

12 comments:

Cik SHiNJU said...

Aku syorkan ko beli troley jer..
lg senang bro..nak nyopping bwk jer..hakhak :)

! Encik Nakal ! said...

~~hakhakhak~~mcm2 skrg ni noo~

just follow jer~~hohoho

grOundnUt said...

@Cik SHiNJU : ehem..ehem..betoi gak cadangan kamu itu...kat mane ada jual trolley sejibik macam kat supermarket tu??ekekekek...^^'

grOundnUt said...

@! Encik Nakal ! : ehehehhe...tu ler pasal...macam² hal la kan...^^

biskut said...

tapi besanya dowank sediakan paper bag kan...

cari untung lebih aper dengan adakan hari tanpa plastik..

KiD said...

tu laaa.. kena support program nih...
bawak troli? ekekeekee

mario said...

aku sokong cik shinju...ekeke

Irnie said...

ahha.. dushdush!! hah kan da kena dua bijik ;P
sebenarnya mase wat charity sale itu hari pn kami dok standby plastik tuk dibeli.. ahha, terimakasih beri pelajaran yg sungguh bermakna ni.. insyaallah utk charity bulan februari nnt isb usulkan takyah langsung standby plastik.. :)

grOundnUt said...

@biskut : aku pon berharap ada paperbag...tapi tak de la plak kan...dia masih jual plastic gak...^^

grOundnUt said...

@KiD : ehehhee...sekuriti kasi ke kita bawak troli sendiri??ekekekek...^^

grOundnUt said...

@mario : ahahahha...tak terkata...^^

grOundnUt said...

@Irnie : adesss...=p
lepas ni sediakan kami paperbag...ok gak kan?plastic agak wasted dan merosakkan alam sekitar...tengok negara mat salleh, dorang byk pakai paper bag...^^'