Nuff²

Tweet

Thursday, January 6, 2011

The true story of Hachiko the faithful dog

Entry kali ni aku nak bercerita sikit tentang Hachiko antara anjing yang sangat setia dengan tuan nyer...
Tak kisah la apa jenis anjing pon...tapi ni kisah benar tentang seekor anjing dari Japan yang telah di adopt oleh Hidesaburo Ueno seorang profesor dari Universiti Tokyo masa tu era 20-an...
Si Hachiko ni kerap kali berulang alik menghantar Mr.Ueno ni ke stesen ketapi Shibuya...malang sekali one day, Mr. Ueno ni di serang angin akmar dan mati serta merta dekat Universiti nya...Sedangkan Hachiko tak pernah tahu bahawa tuan dia sudah meninggal dunia...
Lepas tragedi tu, Hachiko telah di jaga oleh saudara rapat Mr.Ueno...
Tapi biasa laa...dia tetap ingin menjemput tuan dia dari stesen ketapi Shibuya tersebut...aiizz...sampai begitu sekali kesetiaanya pada tuan nya...
Hingga bertahun² sudah dia setia menunggu, dan ada la juga orang yang memberi dia makan sebab dia dah jadi seperti stray dog kat situ...
Lepas 10 tahun menunggu, dia pon agak kurang larat la untuk menunggu tuan dia...dan Hachiko mati kat stesen ketapi Shibuya tu...tenyata kesetiaan dia hingga akhir hayat dia kan...satu tugu anjing jenis Akita (bahasa Jepun) telah terbina atas kisah Hachiko si anjing setia menunggu kat situ...
Ni ada sikit Clip trailer kisah Hachiko version jepun...kalau yang English punya version lakonan Richard Gere...apa-pun laaaayyyaaaann....^^

11 comments:

Cik SHiNJU said...

Anjing mmg binatang yang setia..
Sayang kita x boleh bela anjing,kalau tdk mmg aku bela tau..huhuh..Dulu jiran sebelah umah ade bela anjing tp dah mati tergelincir dlm sungai...

biskut said...

wah tragisnya kesetiaan anjing nih.memang berjiwa sentimental tul nih...

masa kecik2 duk kampung dulo aku jugak punya anak anjing yang aku jaga sampai besar...nama dia milo.comel jer masa kecik.

KiD said...

wwoorff!!!! wwoorrfff!!!! hahahaaaaa

angel said...

anjing mmg ciptaan tuhan yg bijak .. kalo keaadaan mengizinkan, sy nak bela seekor anjing .. supaya dia blh menjaga rumah dan kucing2 saya ...

grOundnUt said...

@Cik SHiNJU : Ya Allah!macam mana leh tergelincir dalam sungai..sian nyer diaa...huhuhuhh...=(

grOundnUt said...

@Biskut : ye ke..memang la sebelum ni memang arwah tokwan aku bela anjing jaga kebun...tapi ada orang india yang tukang mandikan dorang...setia sungguh dia dekat kebun tokwan aku dulu...huhuuhh...

grOundnUt said...

@Kid : gOng!gOng!gOng!betoi ke ape yang aku eja ni...ehehehe...^^

grOundnUt said...

@Angel : sekarang kan dah ada sabun taharah...sabun yang senang nak samak..kalau berminat, boleh rujuk dekat internet...senang dan mudah untuk segala urusan samak menyamak ni...Islam itu mudah kan?takkan samak pon menbebankan awak?boleh try...eheheh^^

Az said...

nak bela ada keperluan xpa..if xda keperluan pun..dia ttp makhluk Allah ..katgori haiwan msk syurga mcm anjing sahibul kahfi Qitmir..ikut maliki anjing tak najis..betul tuh now ada sabun taharah....samak aje..senang citer daa...

grOundnUt said...

@Az : betul tu cik Az...dia tetap makhluk Allah...kadang² masyarakat kita agak 'shock' bile dengar binatang spesis anjing ni jadi binatang belaan...
I loike dog..but I can't adopt dog because a lot of cats in my small house...huhuhuh...

limtaiwei said...

kenapa saya sering termimpi tentang perkara nh sejak saya mc kecil lagi?adakah saya mempunyai kaitan tentang hachiko? siapa saya sebelum saya sekarang nh?terasa sangat nak pergi ke jepun dan mengigat kembali apa yang terjadi.adakah saya hachiko. . .