Nuff²

Tweet

Monday, January 10, 2011

Rindu sama MaktOk aku...

Semua orang ada nenek kan??pernah ada pengalaman bersama nenek??atau pernah mengalami kehidupan bersama nenek sejak kecil???Bebaru ni memang aku agak teringat akan nenek aku a.k.a MaktOk aku yang sekarang ni tinggal ngan famili aku..
Sejak aku kecil lagi memang dia dah ada stay bersama parents aku...maklum lah, maktok aku tu ialah mak kepada bapak aku yang memang bapak aku jaga sejak sebelum aku lahir lagi...
Bile tengok balik pic si nenek ni, buat aku nak capai phone sebab nak telepon dia..nak dengar suara dia yang agak comel tu...tapi nak wat camne, jadual dia sekarang ialah masa dia tido...sekarang pon dah tgh malam...mana ada lagi orang² tua yang tido lewat macam kita ni...tapi tak pe la, esok je la aku call dia...
Baru 2-3 hari lepas dia call umah aku...bertanyakan tentang aku...maklum lah, awal muharam itu hari dia ada bekalkan kat adik aku bubur asyura...maktok memang pandai masak tak kira la dari segi lauk pauk hingga lah ke kuih muih...
Alhamdulillah...sekarang dia masih sihat dan masih mampu untuk masak memasak walaupun berusia 87 tahun...Memandangkan dia masih sihat dan segak..aku nak gak citer tentang lifstyle dia masa di muda mudi dulu...
Maktok aku masih kuat daya ingatan nyer...maklumlah, tak pernah tinggal mengaji Quran since dia muda...(bukan macam aku nih, semua pon lupa dan alpa) >,<
Selalu makan Ulam² dan sayur²-an membuatkan dia bertenaga dan masih kuat...tak de la kuat macam kita ni...at least dia masih boleh memasak untuk anak cucunya...^^
Seronok bile bersembang ngan orang² tua ni...terutama nenek atau datuk..banyak pengalaman mengajar kita...tambah² kalau dengar kisah masa dorang muda mudi kan...
One day kita akan menjadi tua seperti mereka...ada yang jadi nenek dan juga merasai hidup sebagai seorang datuk...masa tu baru la kita nak pikir balik, pesal la kita tak mengajar diri kita untuk mengamalkan pemakanan dan gaya hidup cergas seperti kurangnye merokok, kurangkan minum minuman bergula dan mengawal pemakanan yang kurang sihat....^^
Tapi, Alhamdulillah...walaupun umur dia mencecah ke 90 tahun, dia tetap kuat dan sihat...cuma biasa laa...sampai masanya nanti akan tiba juga...selagi dia masih ada...kasih sayang aku tak akan luntur...I miss my mak tOk very much...^^

Ni lah Mak tOk si Kacang...ada muke macam kacang tak??

This is my Mom dan Dad

While in Kolej Matrix adik bongsu aku

This is my brothers and sister

Peluk cium Maktok sebelum balik...miss her so much!^^

6 comments:

biskut said...

aku lupa bagaimana rasanya..seingat aku tidak pernah.

Cik SHiNJU said...

Xde...aku dah xde nenek...
Menumpang kasih ngn atuk n nenek saudara jer..Tapi dorg semua layan cucu2 saudara mcm cucu sendiri gak..Alhamdulillah...

Seronok kan ade org tua..boleh belajar byk ilmu ttg hidup..Yg tua dihormati,yang muda dikasihi.. :)

Semoga Allah lanjutkan usia maktok kau dan kurniakan kesihatan yang baik kepadanya..Amin..

Misz Pinkie Winkie said...

tengok muker maktok..saya pon jadik winduu

angel said...

so sweet .. entry for maktok ..

b o b o i t h e m a f i a said...
This comment has been removed by the author.
Ikah said...

berkhidmat dan jaga mereka selagi mereka ada..btw, mana satu GN ek?