Nuff²

Tweet

Sunday, January 23, 2011

Home Made Mango Juice (D.I.Y)

Musim cuti tak lama lagi...aku pon agak dalam waktu cutilah segala macam aktiviti boleh aku lakukan selain bermain² bersama Kitty sekeluarga...
Bile caka pasal topic makanan...sure orang seronok nak tahu..maklumlah..ape peluang korang nak buat bila time cuti weekend macam ni..jawapan bagi aku ialah...

Menikmati hidangan Jus Mango buatan sendiri...^^

Eh..eh??ape?macam tak percaya ke??ehehhe...aku bukan la tahu sangat bab² menghasilkan minuman or makanan yang best untuk di santap...tapi sekadar mencuba aje..time ni je lah aku nak cuba itu dan ini selain bekerja siang malam...
Bahan² yang di perlukan tak de la banyak mana..hanya buah mempelam yang dah masak ala² manis gitu..isinya kuning memikat selera...cuma memerlukan sedikit gula dan penambahan air serta blender...^^
Memula, potong buah mangga sehingga ke Isi...contoh macam dalam pic di bawah...then kumpulkan semua isi² mangga,dan blend dengan susu untuk mendapat kenikmatan tak terkata...If kita letak susu ada la rasa sikit lemak pada minuman jus tu...
Tak salah kalau nak blend dengan ice sekali sebab maybe korang leh cuba untuk mendapatkan seperti ice blended..aku dah cuba ternyata sedap sekali..dah macam makan ais-krim beb...
Untuk orang² bujang di luar sana tu, tak payah la sibuk nak buang duit sana sini lepak cafe carik ice blended mango..walhal, sendirik boleh bikin kat umah...kalau korang tak kisah pasal duit, leh aje santai kat cafe untuk mendapatkan jus mango...macam la aku tak biasa buat sebelum ni..tapi kalau nak mencuba, ape salah nye...^^
kalau yang ada bini tu..ehem²...apo laei...beli la bahan² kasi korang nye bini buatkan!tak gitu?selamat mencObaa....^^

Sediakan Buah mangga/mempelam yang masak...

Potong seperti di atas..

Tak terlarat aku nak potong...

Susah juga nak potong..sebab isi dia sangat licin..sib bek tak terpotong jari aku...hehehe..

Make sure korang potong sehingga habis...kalau tak rugi woorr...

Blend with ice or without ice...it's up to you amigo...^^

Tadaaaa...dah siap pon..kan senang aje...^^

Kalau rasa nak letak hiasan macam ni pon boleh juga...
(Abis la pasu bunga kesayangan My lOve)

8 comments:

KiD said...

sahabat.. hang memang hampeh!!
hang buat aku dahaga.. macam mana nak cari mango ni... aduuuuhhhhh...
kecur air liur tengok... hahahahahaampeh... hahhaahaaaaa

grOundnUt said...

@Kid : hahahah...aku baru upload cepat betoi ang komen ya..takpe..esok ang p carik mango masak manis...then suh bini ko blend sama ais..perggghh...tak terucap wa cakap lu!selamat mencOba...^^

biskut said...

penah makan tak mango yang disediakan bersama pulut bersantan...sangat enak.ia diperkenalkan oleh orang siam.

grOundnUt said...

@Biskut : yeke??tak pernah cuba la plak..sedap tak??macam nak try la lepas ni...ehehehe...thanks for the Info..^^

angel said...

sdpnye .. nak sikit leh tak ...

grOundnUt said...

@Angel : wah...nak ke?betoi nak ke cik Angel??kacang kene bukak gerai jus buah la macam ni...^^

nEuR0 shEwAzni said...

dahaga plak tgk mango neh ! dem dem .

grOundnUt said...

@nEuR0 shEwAzni : ahakks..ape kata cOba lakukan ia di rOmah?agak mudah dan slurrrpp!!lazarttt~