Nuff²

Tweet

Sunday, June 17, 2012

Cameron Highland Journey

Cuti² time penghujung bulan bukan alasan tak dapat nak berjalan²..kekadang ada yang masih memberi alasan, tak gaji lagi la... duit bulan ni short lah...It's ok, kalau nak seribu daya, tak nak jangan nak bagi alasan!Ehehehe..^^'
Berbalik cite jalan² ni..sempat jugak lah aku nak bawak salah sorang Korean director yang bakal pulang ke negara dia..biasa la, project Eori dah abis sudah..Ini lah masanya aku nak bawak orang Korea ni berjalan! Memandangkan hari busy dah berakhir, maka aku amik keputusan nak bawak orang² korea ni berjalan² sekitar Cameron Highland...^^
Tempat yang dia dah biasa..kawasan berbukit bukau dan bergunung ganang... dia memang minat jejalan liku² macam ni...so, aku bawakkan aje la..kalau bawak ke tempat mall² dia tak minat la plak...so, ikut kata hati dia jugak lah..hehehe..^^
So, petang tu aku fetch dia kat Hotel Heritage kat Ipoh, dalam kurang jam 10 pagi kami pon terus ke arah tambun untuk menggunakan route Simpang Pulai- Cameron Highland...Sambil singgah tambun tu, ade gak la ole² yang boleh di bawak balik ke kL kan..dia pon usung 2 bijik buah limau bali...satu yang masam, satu yang masin...saje je kasi dia try 2-2 buah limau bali tu..sebab dia cakap kat Korea memang tak de langsung kelibat buah limau bali ni..kira ni pertama kali la dia tengok pesen buah limau yang sebesar-besar alam ni..^^'
SyiOk di layan oleh amOi kedai limau bali tu, kami pon meneruskan perjalanan kami yang memakan masa 2 jam lebey gak lah...aku bawak tak de la laju macam F1 kan..saje amik angin sepanjang perjalanan tu..padahal tak de la sejuk mana pon...^^'
Bile dah sampai kat atas, cuaca pon ok..tak de plak terasa nak ujan bagaii kan...jadi sepanjang tu lah kami singgah merata...semua town kami lalu...memang agak sesak jugak jalan kat atas tu...kami benti plak kat pasar cameron highland tepi jalan....^^
Dari pasar ke bee farm, strawberry park...borong gak la coklat² strawberry...bagi dia tak heran sangat la..sebab kat Korea pon ada strawbery gak kan...aku pon beli sikit ole² untuk famili aku...lepas tu kami gerak turun balik ikut route Cameron Highland-Tapah..memang liku² laa..sib bek la kete tak banyak time tu..lorry pon segan² nak lalu...^^'
Sambil tu singgah plak kami kat gerai orang asli kat tepian jalan tu...memang ada jual macam² lah dari madu hinggalah ke rotan²/akar kayu...En. Korea sempat sauk Madu lagi...katanya nak bagi kat mak dan adiknye yang kaki mabok..(eiii..ade kene mengene eh?)O.o
Dah sampai ke area Tapah, singgah sebentar kat pekan tapah nak alas perot...maklumlah, sepanjang perjalanan tu kami bedal makanan ringan je..dari jagung, coklat strawberry, strawberry shake semua tu hanya setakat alas perot je..Then aku pelawa dia makan satay kat area Tapah road...boleh tahan jugak sataynya, tak de la mahal sangat pon..^^'

Kat Tambun, sempat plak amik gambo amoi yang entertain kami..^^
 
 Cuaca pon menarik sepanjang perjalanan naik ke atas tu..

 Langit pon sentiasa cerah..sesuai kami teruskan perjalanan dengan riang ria!

Keadaan pasar di Cameron Highland


Masing² cuba tawar menawar


Dah abis borong, singgah minum teh plak..^^


Suasana hijau di ladang teh...angin pon sejuk jugak time tu


Ada satu air terjun kecik kat situ...very nice view~^^

Perkampungan orang asli di jalan Tapah-Cameron



Haa..kat sini lah kami singgah...sib bek sempat snap pic gerai dia..^^

Sambil tu benti kejap cuci mata kat Lata Iskandar

Ada pelbagai barangan kraftangan di jual kat Lata Iskandar

Akhirnya kami pon dah kuar exit Highway...dari jauh leh nampak Air terjun Lata Kinjang


Alamakk! Tetibe plak hujan lebat kat tengah highway..

Alhamdulillah, setelah meredah liku² jalanan...sampai jugak kami akhirnye ke destinasi seterusnya..Nantikan lagi kisah travel and jOurney dengan En.Korea bersama Kacang!^^

3 comments:

Asrul "iLham" Sany said...

aku borong byk strawberry kat sana haha

grOundnUt said...

@Asrul "iLham" Sany : itu hari pegi memang tak banyak sangat strawberrynyer..mahal sebab bukan musim..O,o

ketikketok said...

Jom cuti-cuti unik Terapi Spa & Keluarga Mini Agro-Forestry Aromatherapy Village Cameron Highlands.