Nuff²

Tweet

Monday, March 26, 2012

Touch & Go for Starbucks Privileges Card

Dulu pernah sekali aku citerkan pasal perihal kad Touch & Go ni dalam entry aku sebelum ni..Nak ikutkan konsep dia sama gak la macam aku cite dalam entry lama tu..Tapi yang peliknya, sekarang aku dengar Starbucks nak wat gaya macam touch & go nyer style tapi ia di kira sebagai debit kad la..^^
Konsep tu sama gak la..tapi ianya boleh di topupkan melalui Touch & Go kad yang kita pakai. Yang penting balance dalam T&G korang tu melebihi dari RM20 ke atas la kan...Aku di perkenalkan satu privillage kad dari Starbuck..hanya tambah nilai dalam kad Starbucks ni kita dapat swipe macam style Touch n Go...nanti nilai dalam akan berkurangan bila kita kerap menggunakan kad starbucks ni...macam topup henpon gak la..kalau dah nak abis kredit dalam phone, korang kene tambah nilai la..O.o
Yang bestnya kad Starbucks ni tak de expired date! So korang leh kerap topup, kerap gune dan kerap simpan...Aku rasa yang terbaiknya, korang try la pergi dekat mana² outlet Starbucks, dan dorang akan terangkan terperinci tentang kegunaan kad Starbucks Privillage card ni...^^
Zaman sekarang ramai sudah nak kurangkan penggunaan cash money sebagai rutin harian untuk membeli belah...even credit card pon dah ramai tak mahu pakai lagi, sebab ujung bulan je bil sampai kat umah, korang terbeliak bijik mata peh tu muntah darah...O_O'
Bagi aku, info yang macam ni patut di kongsi bersama untuk mengalakkan lagi ramai orang mengurangkan keguaan kredit kad dorang dan mulai minat menggunakan debit kad seperti Touch n Go or ATM kad...^^
Kalau ikutkan pengalaman aku bekerja dengan orang Korea, negara dorang sendiri pon dah tak banyak menggunakan cash money dan dorang lebih banyak menggunakan Handphone untuk ke mana² saja...contoh macam nak naik bas atau LRT, kat sana dorang ada sensor untuk orang tap/sentuh dari handphone dorang...Itu lebih bagus sebab serba serbi kita boleh topup dari kegunaan untuk membuat panggilan hinggalah untuk kegunaan sentuh² pada sensor berkenaan...Tapi kalau ilang handphone, paham² je lah...^^'
Konsep sama, tapi ada baik buruknya juga...macam aku cakapkan tadi lah kan...apa yang aku cuba sampaikan ialah lebih baik kita kurangkan kegunaan cash money supaya tak de la masalah wang tercicir/di samun perompak atau sebagainya..@_@

Nak swipe pakai Touch and gO pon leh gak..^^

Aku dah topup RM50 dalam Starbucks card for next time if aku nak minum situ lagi..=9

Haa...dah dapat pon...so dalam ni ada tambah nilai RM50!^^

Kad ni transparent actually...minimum korang kene isi RM20..^^

After dah buat, kene la register butiran korang dekat www.starbucks.com.my untuk protect korang nye balance dalam kad tu..oK!Selamat mencuba~^^

5 comments:

puanbee said...

starbuck aje , buat apa .. bukan selalu pergi sana dik..

pakai debit card le , pakai credit card memang sampai bila2 tk lepas bayor

Ghab Van Hal said...

amboi, nanti mcd, kfc, cofee bean semua tiru, habis berkepuk kad dalam wallet.

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

hahaha.. kad ke benda lak ni... seb bek aku xpernah g starbuck.. hahaha

dakota said...

Saya pun dah buat ... senang kan, Coffee lover wajib apply, and its free ...

KiD said...

dulu burger king ada buat pakai touch and go.. tapi skrang dah takde kut