Nuff²

Tweet

Monday, October 1, 2012

Kejohanan Taekwondo Remaja Kebangsaan 2012

Aku dapat info dari bebudak FB yang masih ada lagi agenda tentang sparring event kat Stadium Badminton Cheras...tempat ala² legend gitu..^^
Well, as u know...aku dulu pun pernah terjebak dengan Kejohanan Taekwondo Remaja Kebangsaan pada tahun 90-an...masa tu pon aku baru sekolah menengah...nak tak nak, aku paksakan diri dengan rela hati pergi melihatnya sendiri...^^
Once bila dah sampai kat Stadium tu, aku punya memori teringat² zaman² aku training dan kicking kat area corridor dalam stadium tu...kat situ jugak aku tengok ada pelbagai jenis orang dari orang muda hinggalah ke orang tua..macam² ragam aku tengok...teringat balik time² aku kecik² ngan bebudak team..haa..macam ni lah...sepakat bersatu padu untuk mencapai kejayaan...zaman tu memang teamwork...kalau boleh nak naikkan nama Master kami!^^
Tapi semua tu hanyalah tinggal kenangan...yang nyatanya aku ke sini untuk melihat sendiri perkembangan team aku yang dah lama aku tinggalkan...apa lagi kalau bukan dari team Koryo Taekwondo...banyak jugak manfaat join martial art ni...ada kala boleh membentuk disiplin diri terhadap masyarakat tak kira la bangsa apa pun..dari sini macam² boleh nampak orang semua pakat bersatu padu hanya kerana untuk team mereka sendiri...^^
Dari situ aku sendiri belajar erti kesungguhan dalam satu kumpulan...dari seorang penyokong hinggalah seorang fighter...dari kalah, akhirnya menang...aku sendiri terkejut bila aku menggondol pingat emas untuk acara sparing event katogeri Fly weight (Masa tu kurus macam lidi lagi)^^'
Apapun, tournament kali ni dapat jugak berjumpa dengan bekas jurulatih aku semasa kecil dulu iaitu Sir KM Rajendran..sekarang dah naik pangkat Master aku rasa...dia sendiri yang hidupkan KORYO dari dulu sampai la sekarang...kira memang tradisi yang sama..setiap kali kalau ada tournamen mesti Koryo team bergelar juara..^^
At least dapat jugak aku berjumpa dengannya secara live setelah hampir 20 tahun aku tak berjumpa dengannya...well, ada sedikit cebisan gambar buat tatapan korang sepanjang aku berada di temasya kejohanan tu...seronok tengok gelagat ibu bapa dan jurulatih yang tak jemu menjerit² tanda memberi sokongan..(teringat parents aku jugak)^^


   Banner kali ni sponser dari TM dan Milo..
Antara sparring event yang sempat di 'tembak' dari jauh

 Dah lama tak bagi swing kick...^^

 Kalau berpelukan macam ni sure kene hentam ngan refree..seingat aku la dulu..^^
 Antara kategori perempuan sekolah rendah

 Haa...baru nampak team Koryo!
Koryo tengah lawan untuk kategori lelaki sekolah menengah kot..^^

 I like this!

Dari pasukan Koryo..tengok betapa hebatnye pasukan Koryo! jauh ketnggalan di minit² pertama!

Aku suka tengok budak Nadia ni tengah Final...memang dia layak untuk Emas!^^
Suatu ketika dahulu...Sir/Master KM Rajendran pernah melatih aku sampai ke tahap cemerlang

Yeah...ni antara medal yang aku pernah dapat untuk Kejohanan Taekwondo Remaja Kebangsaan suatu ketika dahulu...boleh tengok tahun bile tu! 1996...Gold and Silver rule!^^

For me...as long as minat dalam martial art, Insyaallah...Sir KM Rajendran suruh aku further more untuk amik kursus kejurulatihan dan juga refree...tapi apa pun aku kene streching dulu dan amik semula gradding untuk 2nd Dan..^^

2 comments:

anizarina said...

waa.waa..mama bubuye pun dulu terjebak..tah bape byk tounament tah pi...paling best klo yg national level..sbb mknn minum tpt tdo free n besh2...dpt beg free..tshirt 3-4 helai, track suit satu suit...besh2.... tp kini berangan je laa..badan dh naik bagai di pam2.... mama bubuye dulu takt 1 dan je..beria2 amik kursus jurulatih laa referee laa..hehe//sijil2 tuh letak dlm album sijil je laa la ni..hehehe

Ain Dzaya said...

mesti comel kan tengok gelagat budak kecik bertekwando..:)

sila turun padang beramai ramai untuk mengekalkan ain dalam terampuk ke-30!