Nuff²

Tweet

Wednesday, January 18, 2012

Sappy kurang sihat

Baru² ni, Sappy agak kurang sihat untuk dilihat bermain seperti kucing² lain kat umah ni...Aku rasa macam ada something wrong while dia always hide dari kucing² lain kat umah ni...bagi aku la, sometimes kita tak dapat detect Kucing² kita ni...tapi ada masa² tertentu kita dapat lihat keadaannya yang agak lemah dan tak bermaya tu...@_@
Berbalik² pada tajuk entry ni, rasanya kengkawan dari Stray Cats Lover dah tahu kan tentang keadaan kesihatan Sappy sekarang ni. Memang teramat sedihla kengkawan..Bagi blogger² yang baru baca entry ni, Sappy sekarang ni tak sihat serta tak de selera makan..berat badan dia susut, telinga dan gusinya pucat..badan dia nampak kering dan lemah..:'(
Kisah nye macam ni, pada Disember 2011, aku ada bawak si Sappy ke klinik vet di Cheras. Assistan Vet cakap, suhu badan dia ok dak tak de la plak dia cakap demam ke apa...walhal, dah 3 hari si Sappy demam. Dia bagi multivitamin dekat Sappy untuk dia cargas seperti sedia kala...

Sappy ketika di bawak ke Klinik Cheras

Tapi, bila aku bawak balik..keadaannya masih sama..tak sihat dan langsung tak de selera makan...sehinggakan aku terpaksa suapkan dia makan..Kejadian ni berlaku selepas beberapa minggu dia gi klinik peh tuh ada la satu hari tu, aku nak gak jenguk² dia makan ke idok..Masyaallah! Keadaannya nampak makin teruk seperti nazak actually.. Tanpa pikir panjang, malam tu gak aku bawak dia gi Hospital Veterinar Taman Segar yang di suggestkan oleh sahabat terdekat iaitu acik & zie..Lepas abis keje, hari Khamis tu terus aku bawak dia ke spital berkenaan.^^
Sib bek la sempat..dah la jalan jem..terpaksa la aku ikut short cut yang boleh tembus terus kan...Sesampai je aku kat spital tu sib bek la tak de orang ramai...Tapi dalam sedih², ade la plak cerita lawak yang terjadi actually...Tergelak la jugak bila aku teringat..ade plak time nak panggil nama tu, dorang panggil SAPI..aku pon wat bodo je la sebab aku ingat kucing orang lain kan, kebetulan ada gak la 2-3 orang kat situ..(mane la tahu, kot² dorang borak sal SAPI lembu upin-ipin kan)^^'
Rupenyer pronounce dia salah..sepatutnya panggilan Sappy..bukannya 'Sapi'..rasa macam nak Sapu je pala dorang tu ngan penyapu roman..>,<"
Bila masuk bilik tu, doc cakap dia memang demam..suhu dia tinggi..then bile suhu tinggi, doc amik keputusan nak cek darah dia sama..mane la tahu kot² ada jangkitan apa² kan..@_@'
Alhamdulillah, darah Sappy tak de la jangkitan kuman cuma darah putih dia naik ke 53(kata doc laa). Terlebih sikit..tapi doc cakap it's normal..tak de benda serius nak risaukan. Tapi tu la, yang aku pelik sampai sekarang Sappy plak tak mo makan sedangkan doc ada bagi suntikan antibiotik untuk dia...Jadi terpaksa lah aku gune shrink untuk bagi dia makan dan minum. @_@
Bagi aku la...tak perlu la doc atau assistant veterinar ni jaga hati sangat pada owner pets ni..if betul darah kucing kita ada jangkitan, just bagi tahu laa..at least kita tahu apa punca dia tak lalu makan kan...Aku berdoa semoga Sappy cepat sembuh...Amin~
Next checkup maybe akan aku update...^^

Sappy monyok..asyik nak duduk kat slipar je..aduii..@_@

badan dia lemah...tak bermaya...sedih tengok keadaannya

Berat badan susut...turun 0.7kg..

Kena paksa jugak dia makan...sebab nakkan tenaga...

Sappy selepas makan ubat...tidur dalam bathtub dia..

Semoga Sappy cepat sembuh...terima kasih rakan² Stray Cats Lover yang banyak memberi kata² semangat untuk Sappy..^^

12 comments:

sharz syaz said...

ciannye kat sappy...nampak muka die sedih sgt2... :((

kite suke pegi honeypetshoppe kat bangi...pernah anta anak moja yang sakit mata kat situ...memang berkesan la...

ery D cat said...

kesian sappy...ni aku nak bgtau ada stray cat aku bwk lik umah foster jap pas kn tndang kat perut pun xselera nak makan pastu aku g vet dia ada bg vitamin (dlm bentuk air la) pastu ada ubat pil putih untuk tmbah selera makan (aku xtau nama ubat tu)...cb ko tnya vet ada x...sbb kesian tgk diorg ni x makan risau..siam sappy..risau tuan kamu

Mario said...

sian kat sappy...semoga cepat sembuh...

meowwmania said...

kesiannya Sappy...

mmg kena paksa dia makan kalau tak nnti lg takde tenaga

kami semua mendoakan smoga Sappy kembali sembuh dan pulih seperti sediakala, amin...

Ikah said...

untung sappy ada owner yg prihatin cam GN. selamat jaga budak demam GN!

dakota said...

Semoga Allah swt permudahkan segalanya, harap sappy cepat sihat.

grOundnUt said...

@sharz syaz : Situ rate dia ok tak?^^

grOundnUt said...

@ery D cat : Ubat apakah itu?kalau ada boleh tak bagi tau apa nama dia?

grOundnUt said...

@Mario : thanks bro..^^

grOundnUt said...

@meowwmania : Mekasih sis..Insyaallah..kalau lah dia boleh pulih, memang kAcAng kenduri..:)

grOundnUt said...

@Ikah : Mekasih Ikah..tak pe la..sayang punya pasal..tak tido pon tak pe demi nak jaga budak Sappy ni..:)

grOundnUt said...

@dakota : Thanks..^^