Nuff²

Tweet

Saturday, January 21, 2012

Sappy's diagnosis virus FIP positive

Kisah Sappy masih belum abis² lagi..tatkala awan yang kelabu membuatkan aku bergegas ke Hospital Veterinar Taman Segar untuk rujukan penyakit yang di hidapi Sappy. Petang tu aku pandu dengan tenang ke sana, Sappy pon tak banyak bunyik sebab maybe dia pon dah tenat serta penat nak menghadapi situasi bersama doctor...aku paham, dia pon stress bila time doc nak cucuk sana dan cucuk sini..jadi aku pon tak nak la menambahkan lagi stress si Sappy ni..@_@'
Sesampai aku kat sana, aku di temani dengan 4-5 ekor anjing yang agak kurang sihat berbanding si Sappy yang dah tenat ni..tak pe la..Sappy nyer pasal, aku tak kisah lah..Yang penting, hari ni jugak aku nak wat ujian FIP ke atas nya. Memandangkan perut dia semakin mengembung semenjak dripkan water kat dalam kulit dia, aku rasa dah perlu sangat² aaa aku wat FIP test ni...+_+
Agak azab juga nak amik darahnya memandangkan 2-3 doctor terpaksa ambil alih untuk kes Sappy ni. Maknanya, Sappy ni dah langsung tak de darah di dalam saluran urat nye. Ini kerana mungkin kekurangan air yang terlampau sangat. Dalam pada masa yang sama, Sappy plak tak makan dan tak minum kan..so darahnya yang kat dalam urat tu agak pekat dan kurang..:'(
Bertapa seksanya si Sappy bila aku mendengar dia menangis kesakitan akibat di cucuk sana sini untuk ambil darah. Sebab urat nya tak timbul²..ada la dalam 15-20 minit hanya untuk mengambil darah..so sad to see him..aku memang tak sanggup, tapi kene la hadapi..tu pon dapat sikit je darahnya..tak pe la..asalkan dapat darah untuk buat FIP test..^^
Lepas tu kene plak aku tunggu 1jam lagi untuk result..sepatutnya aku kene masuk keje...tapi tak pe laa..terpaksa la skip dulu..hal tugasan boleh la aku ngelat sikit..tapi pasal si Sappy ni kene la aku focus betul² sebab ini la pertama kali aku wat FIP test pada Kitty sekeluarga...
Dapat panggilan dari doc, terus aku ke Hospital balik memandangkan hari nak ujan kan..berdebar² gak aku berjalan menuruni bukit ke arah pintu spital kan..last² masuk bilik doc..doc baca kan apa yang patut dia terangkan di mana Sappy ialah pengidap penyakit FIP positive..
Apa itu FIP?Haa..korang kene tahu..penyakit FIP ni salah satu penyakit yang tak mungkin dapat di rawat kerana tiada obat untuk merawat penyakit ni. Macam sindrom HIV pada manusia laa..Puncanya? Doc sendiri cakap, kucing yang di adopt..kita tak dapat tahu tentang perihal latar belakang kehidupan parents² mereka termasuk la Sappy yang aku adopt dia...maklumlah..stray catskan..tapi apa yang doc cuba sampaikan ialah di mana dia maybe di jangkiti FIP ni ketika di dalam kandungan mak dia...kira budak Sappy ni innocent la..kuar² dah ada penyakitkan..tapi mungkin peluang dia untuk hidup adalah tipis..jadi doc suggestkan jalan terakhir ialah PTS beliau..@_@'
Waaaahhh!!Korang sanggup ke??nak PTS si Sappy ni?? Tapi demi kebaikan dia dan juga anak² yang lain di rumah ni...aku terpikir..termenung sejenak apakah hukum nak mematikan kucing ni..tapi untuk tidak memudaratkan lagi atau erti kata lain menyeksakan Sappy ni, lebih baik aku amik keputusan untuk put to sleep...@_@
Keputusan tidak di buat lagi...aku hanya bawak balik dia di rumah dan pantau keadaan dia..aku juga mohon agar korang janganlah berprasangka buruk..aku cuba buat yang terbaik untuk dia dari awal tahun 2011 kemunculan Sappy dalam rumah aku...tapi inilah kesudahannya..FIP yang bakal meragut nyawa si comel ni...sob..sob..(╥_╥)

Seksanya Sappy nak amik darah...maklum lah..dah tak de darah dalam badan dia..

Ini antara keputusan yang benar² mengejutkan aku serta Kitty sekeluarga..

Graf bacaan kandungan darah putih melebihi darah merah

Sappy tenang ketika di sentuh oleh rakan² aku

Cukup manja dan ingin di belai seperti kucing² lain

Masa dah suntuk

"Sappy tak mo pegi..sappy rindu korang semua..mekasih yer sebab sudi jaga Sappy hingga akhir hayat Sappy..Sappy akan merindui korang semua..bye²"

17 comments:

darxx said...

masyaAllah.....menangis aku bace bro.....b tough k ko ngan mira dah buat yg terbaek utk sappy....sayang sappy.... :|

MamaBetty said...

kita stat baca blog ni pon masa awal2 sappy di adopt..bila dpt berita camnie...x tau nak kata apa..sedih sgt..awal thn 2012..byk kawan2 yg kehilangan anak2 bulus..apa2 pon selagi ada, doakan saja yg baik2 utk sappy..

Annie Han Yeon Rin said...

So sad... Wish him getting better soon...

Apisometres said...

adui.. ni yg aku tido dlm keadaan menyayat hati tu.. xpela, die pergi utk bagi ruang utk ko adopt lagi.. be cool, and teruskan perjuangan!! nyancat!!

KiD said...

kid di sini... boleh masuk ke?
http://shakiddo.com

Pencacai Alim said...

saham akhirat... :)

ery D cat said...

aku turut bersedih dgn berita kehilangan ni..sgh xsgp nak PTS anak2 bulus sndiri klu jd begini...bersbr yer teman..RIP Sappy...dia bahagia dgn kamu semasa hayatnya..

mario said...

sedih...aku harap ko bersabar eh.

grOundnUt said...

@darxx : mekasih beb..mungkin ini dugaan aku yang kuat perlu aku tempuhi..:(

grOundnUt said...

@MamaBetty : Sebak sangat²..Sappy bukan macam kucing yang lain..dia tetap di hati kAcAng sekeluarga...:(

grOundnUt said...

@Annie Han Yeon Rin : Thanks beb..^^

grOundnUt said...

@Apisometres : ini lah dugaan yang paling besar aku terima bro..huhuhuh...

grOundnUt said...

@KiD : boleh²..:D

grOundnUt said...

@Pencacai Alim : HuHuHuhu...dah sayang sangat..sayang bagaikan anak sendiri..huhuuh..:(

grOundnUt said...

@ery D cat : RIP sappy..mekasih kerana sudi membaca kisah² dia..semoga dia aman di sana..amin..:(

grOundnUt said...

@mario : thanks bro..hati aku memang sekarang tengah down..rindu sangat kat dia..aiizz..:(

Ira said...

menangis baca..tapi daripada dia hidup terseksa, relakan je la dia pergi..kan? be strong! the rest still need you. and we will support you! :)