Nuff²

Tweet

Thursday, October 6, 2011

Klinik Veterinar Cheras, Kuala Lumpur

Dalam beberapa minggu lepas, Inky mengalami masalah kulit akibat melecet. Tapi Kacang tak berapa sure plak dengan penyakit kulit yang Inky hadapi...nak kata sakit kurap tak jugak, sebab tak de tanda² kurap la plak kan...masa 1st nampak memang bulu Inky kurang dan luruh serta si Inky ni kerap jilat² badan dia maybe sebab gatal or any else yang membuatkan dia tak selesa. Kacang memang pantang kalau nampak luka² or kurap ni, Kacang pun ikut la petua orang yang biasa nasihatkan Kacang supaya menyapu minyak gamat dekat kawasan luka/melecet di badan Inky...^^
Tapi hasilnya tak de la berkesan seperti mana kucing² jalanan lain yang terkena jangkitan kurap kan. Sebab selama ni si Comot pun Kacang sempat menyapu minyak gamat kat seluruh tubuhnya akibat penyakit kurap yang agak kritkal. Alhamdulillah, kurang juga kurap si Comot tu. Tapi , apa kan daya..Tuhan lebih sayangkan dia...(╥_╥)

Oleh itu, Kacang pon amik keputusan untuk membawa si Inky ke klinik veterinar yang berdekatan dengan tempat tinggal Kacang iaitu di Klinik Veterinar Cheras, Kuala Lumpur. Bila check punya check, si Inky rupanya ada masalah kulit melecet akibat banyak sangat makan makanan yang mengandungi kandungan ayam...mungkin kulit dia agak sensitif dengan makanan yang berperisa ayam? Jadi doctor syorkan supaya Kacang ubah selera si Inky ni Kibles yang berperisa ayam ke perasa makanan laut. Masalahnye, si Kitty, Marble, Cindy dan Sappy ok je kot makan makanan berperasa ayam ni. Doc cakap mungkin si Inky ni mempunyai kulit sensitif...aiyo, macam ni kene beli losen la untuk cik Inky oiii....^^'

Suasana di ruang menunggu untuk pendaftaran kucing dan anjing

Inky yang ketakutan berada di dalam cage

Kesian dia..tengok, banyak bulu yang kurang dekat muka dan badan dia..

Seekor anak kucing yang di jumpai di pasar..tak silap Kacang la..

Paling sadis anak kucing ni ada sakit buasir di buntutnya...siannya...=(

18 comments:

Cik SHiNJU said...

Cian Inky...
Ade alahan gak yer..

♥Putri ilyanie♥ said...

Keciannye kucing tu.. awak nk tlg x share gmbr paw kucing2 Putri??

ery D cat said...

salam ziarah..

dh mcm si tam ery dh..bulu gugur kat kwsn pangkal ekor ngn ketiak..dh g vet di suh nyer mandikan ngn shampoo hama tu..kudis dah xde tp bulu xmo tumbuh plak...nampaklah mcm dot dot itam kat kulitnyer..yg si memet pun sm kat perut..mandikan kuranglah tp bulu mcm xmo tumbuh..knp yer...

Asrul "iLham" Sany said...

bagus ar, ko suka makhluk ber'bulu' ni...

berkat

;-)p

meowwmania said...

ya Allah kesiannya anak kucing tuu :(

smoga Inky cpt sembuh yer...

dakota said...

kesiannyer kat meow-meoww ..semoga cepat sembuh ..

grOundnUt said...

@Cik SHiNJU : Kulit sensitif..mengalahkan manusia..^^'

grOundnUt said...

@♥Putri ilyanie♥ : ok gak...tarak hal..ada banyak ke awak nye kucing?^^'

grOundnUt said...

@ery D cat : Mungkin faktor persekitaran tak pun faktor pemakanan..kene minta nasihat doktor ni beb..^^'

grOundnUt said...

@Asrul "iLham" Sany : Hehehehe...makhluk berbulu tersebut agak comel..^^

grOundnUt said...

@meowwmania : tu la kan..sian si baby kitten tu..tapi tak tahu la ape nasibnya sekarang ni..harap² dia dapat la meneruskan kehidupan seperti kucing² lain...
psst..Si Inky say 'Hello' (dalam bahasa Kucing)^^'

grOundnUt said...

@dakota : mekasih dakota..^^

KiD said...

kucing yang buasir tu... alahai ciannyaaaa

grOundnUt said...

@KiD : Tu la pasal..entah ape la nasib dia kan..=(

Anonymous said...

how much ye, harga utk kasi male cat dekat klinik veterinar cheras?

grOundnUt said...

@Anonymous : Dalam RM70 je..tapi kene booking dulu..^^

Hannah Jamal said...

kalau ayam sakit boleh ke hantar kat sini?

Hannah Jamal said...

berapa harga kalau ayam sakit?