Nuff²

Tweet

Monday, October 17, 2011

Kellies Castle, Perak

Berjalan² di sekitar kota..lama² mata kita jadik kuyu dan otak jadik tepu sebab hari² kita nak mengadap segala jenis manusia tak kira la dari segi bangsa dan perangai setiap manusia di sekitar kita.
Maksud aku paling simple is, dah lali sangat dengan life style kat town...sekali-sekala hirup angin ujung dunia contoh macam balik kampung ke?atau pergi bercuti ke mana² pulau ke?
Bagi aku, sekadar hanya ingin bercerita di mana aku menyinggah di tempat bangunan yang bersejarah dekat sekitar Batu Gajah Perak ape lagi kalau bukan Kellies Castle.
Korang pernah tahu ke tentang sejarah Kellies Castle ni? Haa..kalau aku bukan citer jadi panjang plak entry aku...tapi tak pe la..aku sekadar nak berkongsi gambar yang sempat aku snap sepanjang berada di dalam Istana tersebut.
Secara kesimpulannya, Kellies Castle is one of most tourist place in Perak (tak silap aku la). Ramai sangat pengujung² yang datang mengunjung di Istana takeshi ni..eh saloh, Kellies Castle maksud aku.^^'
Info menarik dari aku korang leh la rujuk pada Wikipedia yer...^^

Yang aku leh bagi tau kat sini ialah Kellies Castle memang awesome!!^^


Perkarangan masuk Kellies Castle

Kaunter tiket seingat aku sekali masuk RM4 kot..lupa dah..^^'

Ramai orang datang terpesona dengan bangunan bersejarah ni
Oh!It's my Mom!Hi MOM!!^^

Ini lah binaan dari geng² Madras
Ini la sungai Kinta yang dorang cakap kan tu

Laluan ke tempat simpanan Arak Kellies Smith

Perghh...memang gelap gelita

Shot from us

Laluan menyorok ke tingkat bawah tanah

Empty Chamber...suke tengok cahaya² yang masuk melalui tingkap

Pintu untuk ke pondok pengawal

Senibina tampak kukuh...ye la, batuan import dari luar kan

Susur menuju ke pondok pengawal

Tempat pondok pengawal dan kuda² mereka

Laluan pintu kecemasan...Pintu yang di perbuat dari Kayu cengal

Aras 2, keadaan yang belum sempurna

Bilik² yang berkonsepkan budaya hindu dan budaya india

Antara bangunan yang tak sempat dorang siapkan

Siling yang di ukir mengikut jenis reka bentuk moghul

Err...yang ni aku nak percaya ke idok?Dongeng rakyat ke??

Laluan Rahsia/kecemasan yang mungkin di gunakan oleh anak² William Kellies Smith ni

Smart plak aku tengok bangunan yang tak siap ni

Jom kita menuju ke puncak bumbung Istana!

Akhirnya Kami sampai gak la...berangin sangat kat atas ni...^^

Sepatutnya dorang nak wat lif...tapi tu la..dapat nama je la..Antara lif pertama di Malaya

Tangga yang kecil muat² untuk keluarga William Kellies Smith

Tangga Kayu cengal

Dari sudut sisi reka bentuk Istana Kellies Smith

Ape yang korang nampak kat batang pokok ni?Musykil kan??^^

8 comments:

Rosmawati Yusof said...

Penuh mistik dan sejarah,...

Asrul "iLham" Sany said...

masih tak sempat nak pegi sana...

T_T

dakota said...

Nampak cantik, nanti boleh la singgah.. hehehe

KiD said...

aku memang orang batu gajah.. tapi tak naik lagi kellies castle tu. sebab masa tu terbiar tak diurus. sekarang je baru diuruskan untuk pelancongan.. huhuhu

grOundnUt said...

@Rosmawati Yusof : dah try jalan sana ke kak?^^'

grOundnUt said...

@Asrul "iLham" Sany : Cer jejalan sana tengok..memang bestt~^^

grOundnUt said...

@dakota : dah dekat dah tu cik dakota..^^'

grOundnUt said...

@KiD : a'ah..sebelum ni macam tempat tu terbengkalai..maklumlah,peninggalan zaman jajahan kan..so apa lagi, bawak la anak bini jejalan sana bro..^^