Nuff²

Tweet

Tuesday, September 28, 2010

Buah-buahan tempatan

Buah-buahan
Bercakap pasal cuti itu hari...sorang kawan aku balik ke kampung dia...nak kata dia ni ada dusun tak la juga...cuma family jenis suka menanam pokok buah-buahan di rumah...maklum lah...rumah kampung yang ber-tanah lot ni senang la nak tanam itu ke...tanam ini ke...jangan ko tanam orang sudah la...^^'
Bila tengok dia berbungkus² bagi kat aku buah-buahan tempatan dari kampung dia...terkejut gak bile semua jenis buah-buahan adalah jenis harganye boleh tahan la....

Duku Langsat

Banggenye ada kampung...bila balik dari kampung boleh bawak macam² yang susah nak ada di Kl, dan yang paling best semua tu FREE...so silalah berbangga jadi orang kampung, banyak benefit yang kita dapat bila ada kampung...^^
Kerana aku bukan lah orang kampung seperti kawan aku tu...sebab aku di besarkan di Ampang..so tak dapat la nak rasa nikmat duduk di Kampung...Even my Arwah grand daddy pon dah lama meninggal since I was young...
Belum Kait
So maktOk aku tinggal ngan aku since aku kecil..so tak de la nak rasa nikmat balik kampung beraya ke..balik kampung makan buah-buahan ke...semua tu tiada dalam sejarah aku...^^'
Bila one of my frens ni bawak balik buah-buahan yang terdiri daripada Duku langsat,Rambutan, Manggis, Mata kucing, Durian dan Pulasan...rasa rumah macam syurga buahan~ ^^'
Kalau nak ikutkan...buah² macam ni yang di jual kat kL, memang harga tak payah dok tanya laa...mahal worr...
Ranum nampak

Perggghhhh!~

Pulasan

Pulasan Di pokok

WoW!!

Banyak giler Langsat kat pokok rumah beliau~

Aku kalau nak beli buah mahal²...baik aku beli buah Kiwi ke..Buah Strawberry ke...buah Anggur ke..itu memang berbaloi kalau ko beli harga mahal...sebab ianya bukan buah tempatan...
Tapi kalau buah²-an yang asal usul dari Malaysia..dah tu mahal plak tu..aku cadangkan tak payah la nak berangan membeli berbakul² makan kat umah...simpan je duit² tu buat duit hantaran kawin...ehhehehehe...
Bukan apa...bila tengok kawan aku ni...cukup bertuah sebab family dia ada dusun...kadang² buah²-an ni boleh di buat bisness...jual aje la kat tepian jalan..sure ada orang beli...^^

Yang sempat di rakam di rumah

Pelbagai jenis buahan

Mata Kucing pon terselit

Duku yang manis

Manggis antara yang manis

6 comments:

Mario said...

pulasan mmg payah nak cari skrg ni...

grOundnUt said...

juga mahal kan..tak macam rambutan..pulasan sedap lagi dari rambutan...^^'

jihani azhar said...

perghh gila terliur aku tgk mata kucing ngan pulasan tu! duku pon terliur tgk yg atas pokok lebat2 walaupon aku xgemor sgt ngan duku. hehehe

grOundnUt said...

Tu la pasal..untungkan ada kampung serta dusun..betuah member aku tu jihan...asal musim buah je dia balik kampung kait buah...perggh..pulasan terbaaekk~

Mr.Ix said...

xpernh nampak buah pulasan.....kirim sini skit....seriously...

grOundnUt said...

Pulasan memang sirious susah nak dapat...tambah² kat bandar..biasa ada di kampung...
If ada rejeki..nnt aku try tanye member aku if ada pulasan lebih...siyes eh...