Nuff²

Tweet

Saturday, September 25, 2010

Serangga pujangga

Dah macam Kamen Rider
E
ntry kali nak bercerita tentang serangga pelik²...serangga yang kurang ada dekat bandar...yang semacam hampir pupus...akibat habitat dorang dah di cemari oleh manusia sendiri...memang aku ni jarang la nak amik tahu tentang serangga...tapi once dah terjumpe menatang pelik ni..aku pon angkut la bawak balik umah...bukan satu dua aje...ada gak lah burung yang aku tak pernah jumpe....sebab aku ni bukannyer familiar sangat dengan menatang² yang pelik² ni...
tapi tak pe lah...atas dasar aku yang semacam 'Jakun', so aku memang nak share sikit sebanyak serangga² ni....
Mana la tahu if korang familiar dengan serangga spesis yang macam dalam gambar ni?aku pon tak sure yang warna putih tu apa...yang kurus macam lidi tu bukan 'stick bug' ke??

Stick bug??

Tapi after amik aku lepas kan balik ler...tak de la la nak simpan² serangga ni kan...aku pon tak mau usik habitat dorang...sebab aku bukan nyer suka nak bela² binatang yang susah nak di belai...lain la aku ada arkib serangga kat umah tu...ahahaha...
Ni kalau amik simpan kat rumah ni sure Kitty and Marble buat dorang nyer toy's...main gigit² then baling²...habis sepah rumah...tapi ape kan daya...Kitty masih belum dapat di kesan sehingga sekarang...

Ligat sampai ke Monitor

Pelik...tak sure ape mende ni...

Tak Geli langsung...berbanding stick bug tu...geli giler nak pegang...

Cantik kan burung ni...(bukan serangga tau)

Yang ini pon di jamin bukan serangga juga...saje je nak menyibuk sebab dia santek~

Ape pon bagi aku laa...serangga macam ni ni mungkin jarang jumpe lagi selepas beberapa tahun akan datang...biasa laa...global warming...semua benda dah nak hampir pupus...so, amik² iktibar lah yer...

6 comments:

Mr.Ix said...

wahhh..kagum2 tgk mentadak putih tu..lawa2.....

slm singgh balk bro.

grOundnUt said...

tu laa...tak tahu ape kah nama serangga tersebut...(sambil membelek² kamus)^^'

LiFe KaMi said...

mcm esotik jer mentadak tu ,tk penah tgk lg..

grOundnUt said...

ni mungkin spesis yang dah nak pupus...memang tak pernah jumpe gak...(masih membelek² kamus)^^'

Mario said...

mentadak mentaduk...macamana groundnut tido???wakaka teringat dulu masa budak2 men benda ni..haha

errr...aku hanya serangga-BPR

grOundnUt said...

wakakaka....tapi serangga mentadak kaler putih nampak menarik kan....comperm spesis UTADA HIKARU!(terus tutup kamus)^^'