Nuff²

Tweet

Monday, July 11, 2011

Koleksi duit lama

Orang lain duk sibuk membeli belah...rata² kagum bila dapat membeli gadjet yang canggih lagi modern.Lain plak cara aku, yang suka mengumpul barang² old skOoL atau barang² yang orang cakap "Huk ala dia ni..tak de mende lain ke dia nak kumpul selain DUIT² lama ni?"...hehehehe...
Gelak sekarang tak pe bro, ko tengok pulak zaman akan datang..a.k.a zaman anak² cucu kita esok, at least aku bukan la berharta sangat nak beli tanah, beli rumah...mane la tahu one day nilai matawang lama melonjak naik kan..tu pon satu aset yang perlu aku jaga untuk masa² yang akan datang..^^'
Walaupun tak de la sama nilai ngan harga sejibik kete or sebidang tanah....lebih baik aku 'peram' duit² lama ni...macam orang² barat kata laa.."Lebih baik PEram anggur untuk di jadikkan arak, lebih lama kita peram lagi sedap itu arak"
Tapi korang jgn pikir serong kat aku plak..duit² ni kalau di peram bukanlah dapat di jadikkan seperti arak...maksud aku nilai matawang pada masa akan datang tak mungkin susut...oleh itu, kalau korang yang suke menyimpan duit² lama tu jangan la sesekali menjualnye or menggunakannya pada bende² yang tak berfaedah..seperti membeli gadjet² yang canggih-manggih ni..duniawi jerr...;p

Pst : Teringat plak aku sorang budak warga China berumur 16 (tak silap aku) yang terkial² nak pakai i-Pad sanggup menjual sebelah buah pinggangnyer...adesss...>,<"

Pernah tengok tak duit Daun pisang masa pemerintahan Jepun masa perang dunia Kedua?

Ni duit Malaya 5 cent masa zaman jajahan British

Duit lama dari Indonesia...ada separuh² plak eh?^^'

Ini rOper duit lama sepOsen Indonesia

Ni duit Malaya 10 cent masa zaman jajahan British

Ni pon Duit Singapore lama...tak hengat la tahun bila..

Duit siam...lama punya

Ni aku tak sure duit Siam ni leh pakai lagi ke sekarang?

Duit Indon lama Rp 100..^^'

Duit siam lagi!

Duit arab...aku temui pada Era 90-an

Duit ni aku baru dapat dari Tuan Director aku dari Korea

My collection

Terpikir sejenak, berapa la agaknye nilai matawang lama di masa akan datang...

Jangan korang rompak aku sudah!^^'



13 comments:

nur amira fatinah zulkeppeli said...

teringat blaja sejarah dulu..duit daun pisang :)

Rosmawati Yusof said...

Tul tu.. barangan antik mahal, beb...

KiD said...

aku ada duit2 lama tu., tapi dah jual.. hehehe

grOundnUt said...

@nur amira fatinah zulkeppeli : A'ah...lama sangat duit ni..^^

grOundnUt said...

@Rosmawati Yusof : kann...memang kalau makin kita 'peram' mungkin makin bernilai..^^

grOundnUt said...

@KiD : ok ke jual?nilai dia tinggi tak?:p

ghost writer said...

bro..gua pun ada duit kertas lama dari berapa negara asean..kalau lu berminat gua boleh tambah lu punya koleksi..

ghost writer said...

secara percuma...

grOundnUt said...

@ghost writer : sirius ke ni bro?percuma lagi tu??

no si ma said...

mane dpt wet lame2 ni...dr atok@moyang bagi ke?

grOundnUt said...

@no si ma: tak de lerr..ni ayah yang simpan sejak zaman dia muda mudi..^^

farz zull said...

ayah sya pun suka sangat koleksi duit lama, nak offer & jual kat sesiapa yg minat buat/lengkapkan koleksi sebab ada ribu riban duit syiling & notes, nnt buat blog khas for that...:)

muhammad muhaimin said...

sye pun ade jugak duit lama kalau nak boleh la whatapps 0177077748