Nuff²

Tweet

Sunday, November 20, 2011

Klinik Kembiri DBKL, Setapak

Hari minggu bukan lah hari yang sepatutnya merehatkan diri dan badan ni..tapi bila cakap tentang hari Sabtu, semua orang sakan keluar shopping-tengok wayang- dating....Tak plak bagi aku yang agak terhad masa nak di bandingkan dengan orang² lain..bagi aku 'masa itu emas'..^^'
Berbalik pada citer yang nak di sampaikan kat sini, dah tiba masa si Sappy dan si Marble untuk di sunatkan dengan kata lain ialah kembiri. Macam biasa, Kitty pon sebelum ni pernah di Kembirikan tetapi bukanlah di Klinik Kembiri DBKL ni...Aku pon tak berkesempatan nak update kisah si Kitty ni kembiri ya..sedangkan dekat setahun lebih gak la..Seingat aku si Kitty Kembiri pada bulan june-august 2010..sekitar 2 bulan tu..^^
Tapi kisah kali ni ialah si Sappy dan Marble memang perlu di kembirikan...sebelum terjadi apa²...even aku tak tahu la if si Cindy or Inky mengandung kan...what ever lah..worst come worst, dan hari ni lah hari penentuan untuk si Sappy dan Marble..^^
Tepat jam 9 pagi, lepas aku breakfast sekitar area umah aku...sampai sudah kami semua di Klinik Kembiri DBKL ni..nak kata susah nak carik tak juga la..cuma kawasan dia agak pedalaman...jalan yang biasa aku lalu tu tak de la merumitkan keadaan memandangkan kesesakan laluan yang kecil nak menuju ke Klinik Kembiri DBKL tu...^^
Bile dah sampai, kami di sambut oleh beberapa staff yang berada di dalam Klinik tersebut. Aku plak lupe sape la name amoi yang entertaine aku hari tu...hehehe..tak pe la..yang penting semuanya selamat...
Tapi untuk makluman kepada semua yang tak tahu samaada Kembiri itu di boleh kan ke? Jawapannya Ya, Jakim juga telah mengeluarkan issue tentang bolehnya kita mengembiri haiwan² seperti Kucing dan Anjing ni..^^

We have referred to the "Jawatankuasa Kemajuan Islam Malaysia" regarding the neutering of pets. Below is the "fatwa" issued by JAKIM (July 2002):

"All pets like cats and dogs are allowed to be neutered or spayed in order to maintain the health and welfare of both the animals and the community."

"Bahawa mengembiri binatang kesayangan seperti kucing atau anjing hukumnya adalah diharuskan dengan sebab-sebab tertentu iaitu bagi menjaga muslahat ummah."

After studying the messages of the aforementioned "mazhab"s and the medical viewpoint of the SPCA animal experts, 'JAKIM' has decided that neutering of cats for reasons of 'maslahat' is acceptable. It is in agreement with 'qaedah' (way) Fiqhiyyah which states "To choose the lesser of two evils".

Atau korang refer terus link ini..^^

Ni la pintu masuk Klinik tu ^^
Rate kat sini bagi aku murah la...tu pasal la aku buat 2 ekor sekali jalan..^^'

Antara barangan jualan untuk tujuan kebajikan

Marble Speechless

Sappy yang tak duduk diam

Time's up dude!^^

Ketika seisi suai kenal...^^

Alololo..sian nye dier ni kene tinggal ngan tuan nye..tunggu masa gak tu..^^

Dari luar bangunan

Di sebabkan keadaan tak mengizinkan...aku sempat capture beberapa moment dalam ini building di mana ada suara² yang bingit ke telinga aku..."Hey! tak leh tangkap gambar tau!"
Ok la..what ever la..yang penting aku sempat gak amik..keh3..jangan maraaa tau...peAce..^^v

14 comments:

meowwmania said...

camana Marble ngan Sappy sekarang, dah ok dorang?

Rosmawati Yusof said...

Nanti upload cite diaorang lepas cunat, ada yg nangis, tak..?

Cat-from-Sydney said...

Ouch! Jerit Marble dan Sappy setelah sedar dari kesan bius...Where are my balls? purrr....meow!

KiD said...

serius..!! aku tak tahu hal nih.. bagus laa bro

ctpayong said...

ermmm...pasni musti diaorg sume jadi sehat dan kuat. mcm iklan milo pulak.

achiek said...

allhamdullah diorg 2 ekor dh sehat erk..lega aku dgr...nti kite bwk lg 2 ekor tu yerk tp kena check dulu tkot2lah ade isi...hehehehe(sore2 yg berbunyi msa ko amk pic tu sbuk jer sbnornya..heheheh..coz ko x amik pic drg)

Asrul "iLham" Sany said...

oh dh dewas meow2 ko

:D

grOundnUt said...

@meowwmania : Alhamdulillah..dorang memang kuar semangat..kalau boleh nak cepat sembuh..sebab tak sabar nak main lagi..^^

grOundnUt said...

@Rosmawati Yusof : Insyaallah Kak Kim..nanti saya update kan yer..si Marble rasanya yang nangis..^^

grOundnUt said...

@Cat-from-Sydney : hahahaha..only sappy will thinking "Where is my ball?" because marble is a female cat..^^'

grOundnUt said...

@KiD : haaa...ape lagi..mari kembirikan anak² bulus kita bro..^^'

grOundnUt said...

@ctpayong : hehehehe.mesti la..dorang pon makin lama makin gebu nanti..^^

grOundnUt said...

@achiek : hahaha..betul tu..sebab tak dapat cuti deepavali..tu pasal dorang bising²..^^'

grOundnUt said...

@Asrul "iLham" Sany : hehehehe..^^