Nuff²

Tweet

Monday, October 18, 2010

Koleksi duit syiling

Ini antara koleksi² duit syiling yang sure korang tak biasa tengok...sebab duit syiling ni cuma kuar limited only...tak kuar banyak²...mungkin Bank Negara time tu tengah wat percObaan pengguaan Duit syiling la kot...means duit syiling RM1...
Aku pon dah lupa sbb date on the syiling tu ialah era tahun 1987...maybe masa tu aku pon baru jer berjinak² belajar membaca...mana la tahu ada keluar duit siling RM1...
Cuma sekarang aje la dah tak jumpe lagi duit syiling RM1, sebab dah dimansuhkan atas sebab menggantikan RM1 kertas... dikeluarkan sekitar 2001...
Bagi aku...zaman RM1 syiling banyak berguna sebenarnye...macam dulu nek bas Intrakota RM0.90...tapi selalu masukkan syiling RM1 tu jer...dah senang...eheheh...pastuh nak gayut public phone pon boleh gak kita sumbat RM1 syiling tu...senang boleh sembang lama² tak payah nak godek² duit syiling yang kecik² tu...kann...
Senang semuanye berasaskan syiling...nak masuk paking pon leh sumbat RM1 kat mesin ticket tu...tak payah la nak godek² wallet carik duit kertas....
Tapi zaman dah berubah...masing² pon pakai handphone..tak de nye masa nak bergayut kat public phone tu berejam²...Bus fair pon dah naik sekarang...mana ada RM1 syiling lagi...semua pakai duit kertas aje...
Mungkin duit syiling RM1 sudah hilang di telan zaman...

Tapi korang penah tengok tak Duit Syiling RM1 version Merdeka ni??Limited Only

6 comments:

Mr.Ix said...

manalah ko cri brg limited tu...huhu..aku pon suka mngumpul gak brg2 ni....

grOundnUt said...

dulu ayah aku suka collect duit² siling...tak kira la dari zaman dulu² nyer koleksi pon dia ada simpan...mungkin aku ikut jejak dia la kot...now on nak carik mende² pelik yang tak pernah nak lihat lagi...huhuhuh...^^'

Mario said...

aku ada byk duit syiling ni...hehe duit kertas 2 hinggit pun ada lagi...

grOundnUt said...

Mario ko wat koleksi ke bro??
Ada duit syiling RM5 ringgit tak??

Anonymous said...

groud ak ad duit syiling rm5 nak kew.call 0136456451

Anonymous said...

aq nk jual syiling rm5 1971.. harga 30k..call 0147254973