Nuff²

Tweet

Tuesday, August 2, 2011

Bazaar Ramadhan

Haaii...bertemu lagi kita dalam bulan yang mulia ni...Alhamdulillah...panjang umur juga aku hingga la ke 2nd day of Ramadhan....
Bercakap tentang bulan Ramadhan ni, macam² gelagat kengkawan kat opis...tambah² dengan Orang² Korea yang tak familiar ngan kehidupan orang² 'Muslam' di Malaysia...dorang yang tahu bulan puasa dan Raya jer...sebab this Year, kita sambut Hari Raya Aidilfitri sama plak ngan perayaan Orang Korea di sana...Tu pasal la aku kelam kabut gak bila Director Yu nak balik sana selama 1 minggu...tak kisah lah, asalkan dia balik sini balik dan settlekan pojek Eori yang bakal ke udara di Channel KBS...^^
Bila 2 hari posa ni terasa plak nak bawak orang² Korea ni jejalan kat bazaar sekitar area opis..nak kata besar tak besar la jugak...boleh di katakan penuh jugak la orang hari ni...dorang ni memang seronok nak jejalan sambil tu tengok truly culture dari masyarakat kita...tu pasal la aku bawak je dorang ni jalan² ke sana...memang terbeliak gak la dorang tengok aktiviti para peniaga yang sibuk berniaga pelbagai bahasa..maklum la, nak terangkan kat Miss Won dan Mi Ra ni...dorang pon minat nak belajar bahasa Melayu kita...macam² gelagat lah...
Nak di jadikkan cite, aku dan kawan aku pon promote la segala jenis kuih muih tradisional kita kat dorang...and paling ketara is Sata ikan yang biasa di jual dari Pantai Timur. Aku lak memang suke makan Sata, jadi macam bonus aku la nak cakap makanan ni tak de kat Korea...jadi si Mi Ra pon beli la 2 cucuk Sata tu...
Sampai jer opis, semua menunggu azan berkumandang di udara...bile dorang tanye 'What is Azan?' AKu pon jawab la..is a sound wave from mosque yang menandakan masuknya waktu Maghrib, jadi kesimpulan nye dorang ikutkan aje la ape kami terang kan...Tak sabar rasa si Mi Ra tu nak merasa Sata yang aku dan member aku promote ni...bukak punya bukak dia makan la dan cakap tak leh masuk la ikan² ni...aku suh la si mamat ni rasa plak, ok ke...
Laaaaa...rOpernye Sata ni dah basi...adusss...wat malu kaum jer..tu pasal la aku suruh dia benti makan je sebab dah basi kan...aduss..tak tau la aku nak menjawab ape ngan dak² Korea ni...ade jugak la peniaga 'Muslam' yang jual makanan basi kat bazaar...Sorry to say la..aku dah banyak kali dah kene ngan para peniaga yang hanya nak kaut untung jer..busuk² nama kita gak..tambah² yang tukang promot...
Sian Miss Won dan Mi Ra...aku rasa, mesti dorang serik nak jejalan kat bazaar lagi...cuba kita di tempat dorang...contoh macam kita kat Korea, tetibe makanan yang kite beli tu basi...komperrmmm serik beb!@_@

Sorry to say laa...sirius aku gile aku kesal bawak dorang ke Bazaar area Opis aku...lepas ni berbuka makan mamak je laa...*Sigh*

Sata Ikan faveret aku!!!(pinjam gambar Pak Google)^^

14 comments:

ghost writer said...

kena jelaskan semula lar kat dowang.sok2 bukan setakat beringat,leh set dalam minda dowang masa nak balik kampung dowang.

KiD said...

esok lusa ko campak aje sata basi tu kat peniaga tuh.. hehehehe

meowwmania said...

betul betul!

penah jugak terkena...tak baik kan dorang ni, nak niaga niaga la bebetul wat aniaya kat org jek

Asrul "iLham" Sany said...

saya tak pegi pun lagi bazaar Ramadhan..eloklah sementara selera masih tiada. hohoho

chenta said...

tak pergi ke bazar lagi..huuu

Cik SHiNJU said...

Duiii...memang sakit ati..
Buat malu kat org luar jer...

Mario said...

pelik je kan...aku hari pes ari tu dah kena dah...

grOundnUt said...

@ghost writer : mesti la serik kan...dah cakap kat dorang dah..^^

grOundnUt said...

@KiD : aku dah tak jejak dah tempat tu...huhuhuh..@_@

grOundnUt said...

@meowwmania : biasa kalau peniaga macam ni, dorang baru² lagi kot dalam berniaga..tu pasal la dorang reuse balik makanan tu untuk jualan esoknye..>,<"

grOundnUt said...

@Asrul "iLham" Sany : hoHohOHo..elok gak tu..bek makan masakan sendiri jer..^^

grOundnUt said...

@chenta : yeke?kene pergi la bazar tgk macam mana roper masakan yang dorang hidangkan buat juadah berbuka..^^

grOundnUt said...

@Cik SHiNJU : aku kesal gile bawak orang² korea tu..siap promote sata tu sedap..adess..malu kaum gile..@_@'

grOundnUt said...

@Mario : ye ke?teruk betul peniaga² yang amik kesempatan ye..aiiz..@_@'