Nuff²

Tweet

Friday, August 19, 2011

Baja Bokashi

Fuhh...fUhhh...
Bukan menjampi...tapi menahan penat dan lelah di panas hari..maklum lah, bulan ramadhan..ada kala musim panas dan ada kala juga musim hujan...tapi biasanya, dalam pertengahan bulan Ramadhan macam ni lah...ada aje urusan² yang perlu aku selesaikan...tambahan plak cuaca sekitar KL ni agak kurang memuaskan...
Memandangkan hari baik dan bulan baik, aku pon tak banyak ngomel sangat...aku pon teruskan usaha murni aku untuk membeli sikit bekalan Baja untuk tanaman ayah aku....
Nak ikutkan, aku pon tak pernah amik tahu tentang baja Bokashi ni...korang familiar ke dengan baha Bokashi keluaran Japan ni??
Walaupun aku dulu bersekolah di Sekolah Teknik Teluk Intan dalam Jurusan Kejenteraan Ladang, aku pon agak lupa selok-belok baja² ni...tambahan plak baja Bokashi ni adalah sejenis baja organik tulin yang menggunakan mikrob, di amalkan dalam sistem Kansai Natural Farming (KNF) dan mampu plak bersaing ngan sistem pertanian konvensional untuk menghasilkan pulangan yang agak menakjubkan!^^
Kalau nak lebih detail, aku cuma leh cakap la...Bokashi ni terhasil melalui proses pemeraman bahan campuran tinja haiwan (ayam atau kambing), tambah plak sekam padi bakar, dedak dan juga kumpulan mikrob yang berfaedah untuk pertanian dan ia jugak mengandungi unsur lengkap sebagai nutrien yang di perlukan oleh tanaman.
Apekah jenis nutrien yang di pelukan oleh tanaman ialah seperti N,P,K,Mg,Ca,Co,Si,B,Fe,Mo,Zn,Mn,S,C,H,CI dan O...manakala baja kimia cuma ada N,P,K dengan sedikit Mg dan Ca saje...berbeza kan?!^^
Tu pasal la ayah aku beriya² sangat nak suh aku beli..sebab maybe kualiti baja ni agak yang bagus untuk kegunaan tanaman..tapi yang peliknye, kenapa nak kene beli banyak²?hahahaa...
Maybe dia ada plan nak bukak kebun kot?^^'

Berbalik soal rege Baja Bokashi ni, ada 4 jenis baja yang biasa dorang ni jual...di antanya nya ialah

Jenis BOKASHI

Nama Produk : BOKASHI BOA-1 (Baja Organik Bokashi Tinja Ayam -1kg)
Kod Produk : BOA-1
Berat Produk : 1 kg beg
Harga Produk : RM 3.50 per beg (Harga Pengguna)

Nama Produk : BOKASHI BOK-1 (Baja Organik Bokashi Tinja Ayam -1kg)
Kod Produk : BOK-1
Berat Produk : 1 kg beg
Harga Produk : RM 3.50 per beg (Harga Pengguna)


Berbeza plak harga 20Kg...nak di bandingkan 1kg maybe beli lebih lagi ok...jOm kita tengok rege 20kg lak..^^

Nama Produk : BOKASHI BOA20 (Baja Organik Bokashi Tinja Ayam -20kg)
Kod Produk : BOA20
Berat Produk : 20 kg beg
Harga Produk : RM 38 per beg (Harga Pengguna)

Nama Produk : BOKASHI BOK20 (Baja Organik Bokashi Tinja Kambing -20kg)
Kod Produk : BOK20
Berat Produk : 20 kg beg
Harga Produk : RM 38 per beg (Harga Pengguna)

Misi mencari Baja Bokashi

Tadaaaa...walaupun berliku² jalan ku tempuhi dan akhirnyaaa...^^

Tempat pemprosesan Baja Bokashi

Tokey Baja tu dia yang duk ateh moto tu...usahawan muda melayu..^^

Kalau familiar kat sini, leh la datang jenguk² Baja jenis BOA dan BOK..^^

Lambakan Baja yang telah di tempah untuk petani²...

Suasana hijau di sekitar kawasan kilang Baja Bokashi

Ok..Dah beli peh tuh leh la balik...^^

6 comments:

ShinViomonX said...

Dododompa. tu la aritu masuk tv3 depa dok cakap baja ni baguih tu yang pabak soh beli tu. permintaan baja ni tinggi sangat sampai dah takdak stok kat perak ni. mmg baguih la usahawan muda ni, umoq dia sama dgn bang cik kot

grOundnUt said...

@ShinViomonX : Nampak muda dan berpengalaman...memang masyuk la mamat yang menjayakan BOKASHI ni eh?hehehehe..^^

KiD said...

bro jadi laa tokey baja.. hehehee

grOundnUt said...

@KiD : ngEhHehEHehhE...Insyaallah suatu hari nanti..^^'

Anonymous said...

Υour style is νery unique in сompaгіson to оtheг folks Ӏ hаѵe гead stuff frоm.
Thаnks foг poѕtіng when you have the οpportunity,
Guesѕ I wіll juѕt bookmark this page.


Feel free to ѕurf tο my weblοg
... http://www.howtobuyandsellcarsguide.com/

Anonymous said...

Coοl blog! Is your theme сuѕtom mаԁe οr
did yοu download іt frоm ѕοmewhere?

A theme like yourѕ ωith a few simрle tweekѕ wοuld rеаlly make mу blog
ѕhinе. Pleаѕe let me κnoω where yοu got your design.
Thanκѕ

Here iѕ mу weblog: Seo Dallas Texas