Nuff²

Tweet

Friday, June 24, 2011

Tazkirah Jumaat

Assalamualaikum....

Petikan dari kitab karangan Imam Al Ghazali sebagai panduan utk mengelak
sikap takabur atau sombong diri:
1. Apabila kita berjumpa dengan kanak-kanak, anggaplah kanak-kanak itu lebih mulia dari kita. Kerana kanak-kanak itu belum diberati dengan dosa, sedangkan kita hampir setiap langkah berbuat dosa.
2. Apabila kita berhadapan dengan orang tua, anggaplah orang tua itu lebih mulia, kerana ia lebih lama beribadah daripada kita.
3. Ketika kita berjumpa dengan orang alim, anggaplah beliau lebih mulia dari kita kerana banyak ilmu-ilmu yang tidak kita ketahui tetapi beliau mengetahuinya.
4. Jika kita melihat orang yang jahil, janganlah anggap atau merasa diri mulia atau lebih baik daripadanya, kerana dia berbuat sesuatu kesalahan atau dosa kerana kejahilannya sedang kita berbuat dosa dalam keadaan kita mengetahuinya.
5. Jika kita berjumpa dengan orang jahat, janganlah anggap atau merasa diri mulia atau lebih baik daripadanya, tetapi katakanlah bahawa orang jahat itu mungkin di masa tuanya ia bertaubat, memohon ampun dari perbuatannya. Sedangkan kita sendiri belum tahu lagi bagaimana kita akhirnya.
6. Apabila berjumpa dengan orang kafir, katakanlah dalam hati, bahawa si kafir itu belum tentu kafir selamanya, mungkin di suatu hari datang keinsafan padanya, dia memeluk Islam dan semua dosanya di dalam kekafiran dulu diampuni Tuhan, sedangkan kita ini sejak lahir sudah
Islam, tetapi dosa terus dikerjakan juga dan balasan pahala belum tentu lagi.

Thanks to MARIO...kredit buat ko bro...^^'

6 comments:

KiD said...

terima kasih untuk sharing.. Mario dan groundnut.. :)
Fabulous Friday #2 | ShaKiddo

bard bahtiar said...

bacaan yg bgus utk hr jumaat..hr2 lain pn bgus juga!

meowwmania said...

insya'Allah...sentiasa bermuhasabah diri :)

grOundnUt said...

@KiD : sama² bro...sekadar berkongsi..^^'

grOundnUt said...

@bard bahtiar : setuju tu brO~

grOundnUt said...

@meowwmania : betul tu cik meOw~^^