Nuff²

Tweet

Monday, March 7, 2011

Window XP Installation (D.I.Y)

Aduiii...
Dah berulat² plak aku tengok entry aku yang dah lama berkulat dalam page ni...huhuhu..biasa laa..sabtu dan ahad aku agak busy dengan Kitty sekeluarga...tambahan plak, mak aku kene admit kat spital kerana ada masalah telinga..masa aku agak terhad depan monitor...Aiiizz..agak busy sampai tak sempat nak update entry lagi..=(
Kali ni aku nak cite sikit pasal cara² nak format PC/lappy korang ikut step by step.Kalau hantar kedai, ongkosnya agak mahal..dalam Rm80++...Aku sekadar berkongsi tips untuk korang je, terpulang lah kalau korang nak hantar kedai kann...^^'
Lagipon pakej kali ni aku nak pasang Window XP biasa je. Macam biasa laaa...kalau kita nak format abis PC kita, kene la masuk boot system...Ape mende boot sistem ni??haaaa...aku ni bukan la belajar tentang IT, tapi aku belajar ikut kata hati...^^
Sebelum kita format, aku syorkan letakkan CD Window XP ke dalam CD-ROM korang..Once ko dah buka PC, ia akan keluar popup Bios..so masa tu korang cepat² la belek² tulisan yang keluar tu...contoh macam aku nyer pC..kalau nak masuk Boot Sistem aku kene tekan F8 tak silap aku...so selepas tekan F8 tu, ia akan kuar Popup di mana korang akan pilih location untuk boot the disk yang ada dalam CD-ROM drive korang tu..While korang dah pilih contoh "Boot CD from CD-ROM" sebab aku dah letak dalam CD-ROM drive tadi kan...
Nanti ia akan keluar Partition mana korang akan tetapkan nak format. Macam Window korang sure dari dalam Partition C:, tak kisah la kalau korang letak dalam memana pon partition korang..asalkan Window korang kat dalam partition yang di tetapkan...
Lepas korang select, dia akan bagi 2 pilihan sama ada korang nak quick format atau format biasa..Bagi aku, aku suke format macam biasa...kalau quick format, nanti HD lama² boleh jadik corrupt sebab kerap sangat format Pc korang pakai Quick Format. Lagi satu, kalau partition korang jenis NSTC/FAT, boleh pilih antara dua tu... korang akan tunggu Window XP setup keluar...Then dia akan jadik macam ni...

Masa ni Window tengah Copy semua dalam CD/DVD korang

Sometimes, komputer tak dapat detect barang yang ada dalam CD-ROM tu, sebab maybe file ada masalah, kalau macam ni...just press Enter sampai tak keluar lagi popup message macam ini

Lepas settel copy from DVD/CD, ia akan kuar popup untuk Reboot computer...bukan ribut petir tau...ehehehe..^^'

Lepas ribut taufan, ia akan automaticly kuar popup macam ni..Insert CD key, so mesti korang ada "crack" untuk DVD korang kan?

Lepas tu click next² aje..

Haaa...tunggu la sampai lebaamm....kurang² 45 minit or 1/2 jam...depends on your computer~

Select mengikut selera anda...

Tadaaaaa..siap sudah Window kita hari ni...Format dah settel!

Bile boleh format PC korang??Bile CPU korang dah nazak dan dah agak banyak virus² yang tak boleh di buang lagi...macam aku sekadar berkongsi tips²..kalau ada yang tersalah or tersilap,korang boleh komen kat N3 ni...oraiitt...bak kata aku, tak belajar IT tapi ikut kata Hati~

12 comments:

KiD said...

hahaaaa.. caiyok!! leh bukak kedai PC nih...
jom terjah Makan Minum Pembuka Selera | Blog Makan Minum Anda...

Cik SHiNJU said...

Rasenye lappy aku ni dah byk virus..
Nanti nak antar kat member,suh dia
serbis sket..huhuh..

Apisometres said...

bukan main cembung monitor ko.. hehehe

grOundnUt said...

@KiD : kalau ada sen lebeyy..leh bukak CC kan??ekekekek...^^'

grOundnUt said...

@Cik SHiNJU : elok antor cepat² beb..risau takut langsung tak leh nak masuk window...system corrupted~

grOundnUt said...

@Apisometres : haha..cembung sebab lens camera jenis 'Fish Eye'...^^'

Anonymous said...

I like what you guys are usually up too. Such clever work and coverage!
Keep up the good works guys I've added you guys to my personal blogroll.

my web blog http://tncommunity.info

Anonymous said...

I think what you said was very reasonable. But, consider this,
suppose you added a little information? I ain't suggesting your content is not good, however suppose you added something that makes people want more? I mean "Window XP Installation (D.I.Y)" is kinda boring. You could glance at Yahoo's
front page and note how they write news headlines to get people to click.
You might add a related video or a related pic or two to grab people interested about everything've got to say. In my opinion, it might bring your website a little bit more interesting.

Feel free to visit my web blog Invigorating

Anonymous said...

I've been exploring for a bit for any high-quality articles or blog posts in this kind of house . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this website. Studying this info So i am happy to express that I have a very just right uncanny feeling I came upon exactly what I needed. I such a lot surely will make certain to do not overlook this site and provides it a look on a continuing basis.

My web page; Meta-World.Com
Also see my webpage - opossum

Anonymous said...

Hi there colleagues, how is the whole thing, and what you would like to say on the topic
of this article, in my view its genuinely awesome
for me.

Have a look at my blog :: decentralize
My website :: http://thehotelbellacasa.com

Anonymous said...

Great info. Lucky me I discovered your site by chance (stumbleupon).
I've saved it for later!

Feel free to visit my web page :: http://moodle.virpiniemi.fi

Anonymous said...

Have you ever considered about adding a little bit more
than just your articles? I mean, what you say is important and everything.
But think of if you added some great graphics or video clips to give your posts
more, "pop"! Your content is excellent but with pics and video clips,
this blog could definitely be one of the most beneficial in its niche.
Very good blog!

Also visit my site: kaput