Nuff²

Tweet

Tuesday, March 8, 2011

Spoiler Kancil 660

So kali ni aku nak buka balik kisah pasal pemasangan Spoiler untuk Kancil 660...kalau nak ikutkan, last entry aku ada bincang kan pasal pemasangan spoiler TRD sport untuk kereta Persona...kalau rasa ada yang tertinggal boleh la klik LINK ini...
Biasa la..kalau dah pakai Kancil, costing nya agak rendah berbanding kereta² yang lebih besar darinya.Lagipun , Kancil sesuai di pakai dan mampu milik untuk setiap orang..^^'
Tapi, kali ni bukan aku nak cite pasal info harga Kereta Kancil di pasaran, malah paling best sekali bila korang semua dah abis bayar kereta...Yang hutangnye 5 tahun?7 tahun??9 tahun??dan ada juga yang 10 tahun (untuk sektor kerajaan)...tak pon beli cash kereta Kancil entah tahun berapa..so, boleh jimat dari segi pembayaran bulanan..apa kata kalau kita make-up sikit kereta Kancil kesayangan kita...^^'
Berbalik pada topik di atas, Spoiler yang di beli ni agaknya lebih kurang TRD sport..tapi ia lebih kecil dari Persona TRD sport tempoh hari.Jadi, spoiler ni bukan lah di kalangan TRD sport.Hanya Spoiler yang menarik minat untuk di pasang, sedap mata memandang...bak kata entry aku yang lalu, pasang spoiler tarakk hal lah..sekadar fesyen dan sedap mata memandang...Harganya tak ada la mahal mana berbanding design TRD sport tempoh hari. Lagi pun, yang beli untuk Kancil 660 ni tak de spray paint..lalu di pasang begitu sahaja buat sementara ni. Sebab lepas ni nak cat seluruh kereta..(ehem²) mentang² lah dah abis bayau kete kan...So, spoiler yang di ambil ni dari jenis fiber...agak murah sikit dan perlu ke aku nak sebut harga di sini?takut nanti korang carik harga tak sama kan..so aku match kan harga depends on kedai la..just spend below RM150 untuk spoiler jenis ni..

Memula Ukur dulu bahagian atas

Checking if boleh adjust kedudukan spoiler bila buka bonet

Bila dah selesai, boleh buat tanda untuk penebukan lubang

Tebuk...jangan tak tebukk..^^'

Adjust sedikit skru² serta semua skRu telah di ketatkan...

Akhirnya dah siap pon..tapi spoiler ni tak sembur cat lagi...At least dah pasang siap sebelum sembur cat the whole body of kereta...^^'

Tapi kalau sekali ngan cat, aku rasa lebih kurang RM200 ke bawah...sebab dorang tengok jugak color of kereta...jenis metalic or solid..kalau solid aku rasa maybe costing untuk sembur cat tak de la mahal mana kan...So, apa tunggu lagi..yang dah abis bayau kete tu rerajin la mekap² body dan kemaskini enjin kete...VrOoOommm!!VrOoOoOmmm!!!^^

8 comments:

KiD said...

fuiyyoooo.. sepoiler...!!! ko nanti cat pakat cat batik atau water colour, mesti cantik!! hehehe.. lapar lagi laaa.. jom Char Kueh Teow TTDI Mantap beb!!!

grOundnUt said...

@Kid : ngehehehehehe....kalau cat batik leh masuk contest batik festival Malaysia...^^'

Anonymous said...

kat mana nak pasang spoiler ni.. tringin nak pasang la

grOundnUt said...

@Anonymous : kat area ampang ada...murah gak la..tak tau la kalau ada tempat lain lagi murah..^^

Anonymous said...

aku ada kancil 660 tahun 96 standard..baru beli awal bulan nie... nak minta pendapat sikit kalau nk tukar enjin, agak2 enjin apa yg ok n brapa budget siap pasang skali... thanx

grOundnUt said...

@Anonymous : Kalau kancil jenis tahun 96 enjin rare leh masuk Daihatsu Mira L2,L2s,L6-Kelisa..Halfcut dalam RM2300-RM3000 depend on model..kalau siap pasang semua dalam RM3500-RM4000..kira bajet dalam RM5K ada kat tangan dah ok dah..masuk turbo setting sekali..oRait gak tuh kan..^^'

Anonymous said...

YANG KEDAI BRO PASANG NIE KAT MANER?....INGAT NK GI TENGOK GAK KAT SANA.....

Anonymous said...

Kedai nye ,ampang kat mana bro...share alamat kedai ni...