Nuff²

Tweet

Thursday, May 12, 2011

DSLR via Polaroid

Aku tak tahu la tajuk entry ni melibatkan jenis² gambar...sebenarnye...aku cuma nak ceritakan tentang gadjet yang jarang kita temui...Sebab kita suke teknologi digital yang super canggih..tapi tu la pasal, harga nyer pon lebih canggih dari kita sangkakan...^^'
Berbalik² pada topic entry ni, aku cuma nak kongsikan sikit gadjet yang serba menarik ni. Ape plak kaitannye DSLR dengan Polaroid ni?@_@'
Biasa kita dengar kamera jenis Kamera Polaroid atau lebih dikenali dengan nama instant kamera yang dapat memproses foto sendiri di dalam badan kamera setelah korang meng-capture gambar tu. Kamera polaroid ini menggunakan film khas yang dinamakan film polaroid. Film polaroid yang dapat menghasilkan gambar berwarna dinamakan film polacolor. Mengikut sejarahnya, kamera polaroid atau kamera gambar seketika jadi ini dirancang untuk pertama kalinya oleh Dr. Edwin Land dari perusahaan Polaroid dan dipasarkan sejak tahun 1947. Nama Polaroid itu sebetulnya adalah chop dagangan, seperti orang menyebut semua ubat gigi dengan nama Pepsodent, atau orang menyebut motor dengan nama Honda.^^'
Oleh itu, tak perlu la korang susah payah beli camera polaroid sebab sekarang DSLR juga boleh menghasilkan filem polaroid!kalau tak percaya, jOm la jenguk pic ni..^^'

Ini lah filem polaroid yang di gunakan...biasa nye Fuji Film

Ini lah printer khas untuk filem jenis polaroid

Connected from DSLR to Polaroid printer by USB hub

Haa...dapat la kuar filem/gambar polaroid korang tu Instantly!^^'

Hah!Menarik bukan?^^'
Jangan tanye aku harga berapa...sebab kalau kat sini nyer harga aku rasa sebijik printer macam ni maybe dalam lingkungan RM400++ cam tu la kot...
Kalau ada pon, cuba cek kat Lowyat Forum...mane tahu kot ada rezeki murah² nyer barang...^^'


4 comments:

mario said...

ada jugak eh yg instant camni...tp rasanya klu pakai dslr baik amik byk2 dulu kendian baru print yg best2 je...lagipun skrg amik dah bole tgk terus...dulu tak bleh...

aku rasa lah...

KiD said...

kamera polaroid... teringat citer SHUTTER.. hahaaaaa

Blogspot Down | Tragedi 13 May atau Friday 13??

grOundnUt said...

@mario : hehehe..tu la pasal..maybe kat malaysia ni tak berapa femes sangat kot penggunaan instant camera..biasa semua pakai Digital aje nampak gayenyer..^^'

grOundnUt said...

@KiD : haaaa...hahahaa..betOi tu~^^'