Nuff²

Tweet

Tuesday, May 31, 2011

Beer Halal?

Balik² citer pasal mende haram dan mende halal...pelik sungguh aku ngan negara kita ni...kalau yer pun nak jatuhkan hukum Haram...periksa la dulu kandungan dalam makanan atau minuman tersebut...ini tidak, statement tu membuatkan ramai rakyat terpinga² dan tertanya²...(tetiba Emo)
Bebaru ni kecoh plak pasal minuman malt berperisa buah-buahan yang di katakan Haram di minum sebab mengandungi kandungan 0.05% alkohol...hmm..kalau nak ikutkan, pasal hukum haram ni banyak je boleh kita nak petik...korang makan unagi kat Sushi King pon dorang ada letak 0.01% alkohol tak silap aku...untuk kelazatan yang berkekalan...pasal merokok pon di kira Haram sebab memudaratkan diri kita yang menghisapnye..termasuk la AKU yang kerdil ni...
Bukan aku nak pertikaikan hukum hakam dalam Malaysia ni, tapi tu la...kalau part² Haram..wahh...cepat je korang cemuh dan caci abis² san lah...tak pikir la plak kalau berpengangan tangan bukan muhrim pon dah kira Haram (without pelapik)...@_@'
Tu la mentaliti...banyak benda yang remeh temeh...aku tak cakap isu beer ni remeh..tapi kalau menda bukan alkohol, toksah nak smash laaa...orang tu pun nak berniaga Barbican lagi pun tak boleh dah ...sebab pe..sebab minuman ni di anggap HARAM...takpe²...kita baca dulu pasal penjelasan dari mamat arab yakni Tokey Barbican ni...^^

KUALA LUMPUR: “Sebagai seorang Islam tidak mungkin kami menjual minuman tidak halal kepada saudara seagama,” kata Pengarah Suria Wholesaler Sdn Bhd, Ahmad Al Yateem, pengedar minuman malta berjenama Barbican yang dikaitkan dengan bir halal yang kini dipersoalkan kandungan alkohol di dalamnya.

Ingin tahu lebey²...jOm skodeng ape mamat arab ni citer...cer citer..cer cite...^^'

"Aku cakap HALAL tu HALAL laaa...Ya habibi!" (Bukan dialog sebenar)

10 comments:

KiD said...

kejap haram.. kejap halal.. hhmmmm

Cek Nuffnang Pertama!! | Masyuk Berganda di hari G...

ghost writer said...

aku dah pernah tulis komen pasal bir halal nih kat blog faiz kalau tak silap..dan aku memang minum bir halal nih kalau bertandang ke gerai makan kawan aku..boleh dikatakan brew dia leh tahan dan aku suka..aku dah cakap benda nih macam ada satu konspirasi untuk menjatuhkan sesama pengeluar produk..

meetpumpkin said...

pening pale cam ni .. huhuhu

Cik SHiNJU said...

Rokok tu xnak plak dorg perang habis2an...dh sah2 la pengeluar rokok tu yahudi laknatullah...

grOundnUt said...

@KiD : tu laa..ko penah minum tak bro?^^'

grOundnUt said...

@ghost writer : aku pon rasa sebegitu...aku selalu gak minum ni wat santai² sambil tengok movie kat rumah tu..tapi yang peliknye, tak de la plak rasa mabOk..maybe sbb ianya di perbuat dari gandum..tu pasal la dorang sengaja nak suka suki cakap haram or halal...hmmm

grOundnUt said...

@meetpumpkin : hukum hakam akhir zaman...semua nya nak bercanggah...aiizzz...@_@'

grOundnUt said...

@Cik SHiNJU : Setuju!Kenapa part rokok tak nak lak dorang banteras abis-abisan??(aku pon perokok jugak)@_@'

Robocop said...

sbnrnye bp kndungn alkohol dlm barbican ni? aku mmg dh bnyk minum air ni dulu.sdp la katekn.. ^_^

grOundnUt said...

@Robocop : tu laa..aku pon dah jamah banyak dah air² ni..memang sedap...sama macam minum malta laa...lagi warna hitam macam stout..tak kecoh lak kan?^^'