Nuff²

Tweet

Sunday, May 8, 2011

Happy Mothers Day.

Walaupun agak terlewat jugak nak ucap selamat hari ibu untuk mak aku yang jauh nun berada di luar kawasan liputan...(ewahh..sempat buat lawak), tapi aku gagah kan diri juga nak buka PC dan membuat entry berdasarkan Hari ibu...
Hari ini ialah hari Ibu...Hari yang cukup sinonim pada semua yang bergelar ibu..tak kira lah yang baru kawin ke..yang tengah pregnant ke...anda semua bakal menjadi Ibu..^^'
Tapi tu lah dia, ramai di kalangan kita agak sangsi ngan tarikh hari Ibu, ada yang mengatakan tarikh hari ibu pada 2 minggu pertama pada bulan May. Ye ke??aku pon tak sure tentang tu, yang nyatanya..tarikh hari Ibu berbeza untuk setiap negara di seluruh dunia...
Ok, aku pon bukan nyer tahu menahu sangat pasal hari Ibu ni, tapi...aku ada terperasan tarikh hari ibu di seluruh dunia ialah berbeza-beza...
Jom kita amik tahu sikit selok belok tarikh hari Ibu yang mungkin bakal mengingatkan kita pada tahun² yang akan datang...^^'

Tarikh Hari Ibu Seluruh Dunia

1. Second Sunday in February for Norway
2. Between January 30 – March 1 for Israel
3. March 3 for Georgia
4. March 8 for Afghanistan, Albania, Armenia, Azerbaijan, Belarus, Bosnia and Herzegovina, Bulgaria, Laos, Macedonia, Moldova, Montenegro, Romania, Russia, Serbia, Ukraine South Korea.
5. March 21 for Bahrain, Egypt, Iraq, Jordan, Kuwait, Oman, Lebanon, Palestine, Qatar, Saudi Arabia, Sudan, Syria, United Arab Emirates, Yemen and all Arabs country
6. March 25 for Slovenia
7. April 7 for Armenia
8. May 8 for Albania Parents’ Day and South Korea Parents’ Day
9. May 10 for El Salvador, Guatemala, Mexico
10. Second Sunday in May (8 May 2011) for Anguilla, Aruba, Australia, Austria, Bahamas, Bangladesh, Barbados, Belgium, Belize, Bermuda, Bonaire, Brazil, Brunei, Bulgaria, Canada, Chile, China, Colombia, Croatia, Cuba, CuraƧao, Cyprus, Czech Republic, Denmark, Ecuador, Estonia, Finland, Germany, Ghana, Greece, Grenada, Honduras, Hong Kong, Iceland, India, Italy, Jamaica, Japan, Latvia, Malta, Malaysia, Myanmar, The Netherlands, New Zealand, Pakistan, Peru, Philippines, Puerto Rico, Singapore, Slovakia, South Africa, St. Lucia, Saint Vincent and the Grenadines, Suriname, Switzerland, Taiwan, Trinidad and Tobago, Turkey, Ukraine, United States, Uruguay, Venezuela, Zimbabwe
11. May 15 for Paraguay
12. May 26 for Poland
13. May 27 for Bolivia
14. Last Sunday in May for Algeria, Dominican Republic, France (except if it coincides with Pentecost day, in which case Mother’s Day will be shifted to the first Sunday of June), Haiti, Mauritius, Morocco, Sweden, Tunisia.
15. May 30 for Nicaragua
16. June 1 for Mongolia
17. 2nd Sunday of June for Luxembourg
18. Last Sunday of June for Kenya
19. August 12 for Thailand
20. August 15 for Belgium and Costa Rica
21. Second Monday in October for Malawi
22. October 14 for Belarus
23. Third Sunday in October for Argentina
24. Last Sunday of November for Russia
25. December 8 for Panama
26. 16 December for Iran
27. December 22 for Indonesia

Sumber rujukan dari Link ini...

To my mOm, Che Zurina Bte Mohd Saad...Happy Mothers day...you're greatest mom on earth...untung kami menjadi anak² mama yang berjaya...^^

My dad and My mOm

6 comments:

KiD said...

SELAMAT HARI IBU UNTUK MAKCIK..!!!
bro, memang seronok kalo dapat kumpul satu family semua... pastu makan2.. perrghhh...

ghost writer said...

hurmm..rupanya hari ibu ini diasingkan mengikut negara-negara ek...

Rosmawati Yusof said...

happy Mother Day n Happy2 selalu..

grOundnUt said...

@KiD : terbaeekk lah famili kalau dapat berkumpul..tambah² kalau hari raya...weehOoO..^^'

grOundnUt said...

@ghost writer : ya..sebelum ni aku pon tak tahu..^^'

grOundnUt said...

@Rosmawati Yusof : happy² Kak Kim..^^'