Nuff²

Tweet

Tuesday, April 19, 2011

Susuk Halal??


Tak paham dengan mende halal dan haram ni...yang halal di kata haram..yang haram di katakan halal...aku rasa makin lama makin menjadi² plak manusia² yang sibuk nak kejar glamor dan $$$ ni..
AKu tak cakap la, tapi yang aku tahu...SUSUK ni HARAM...
Tak salah aku...dalam hadis² pernah keluar tentang SUSUK ni..suatu mende yang syirik...

"Barangsiapa meniup simpul, maka sungguh ia telah menyihir, dan barangsiapa menyihir maka sungguh dia telah berbuat syirik." (Riwayat Thabarani dengan dua sanad; salah satu rawi-rawinya adalah thiqah)

AKu ni bukan la sangat pandai dalam bab² ilmu agama ni...sebab aku pon masih ada kekurangan...tapi bila ada yang cakap SUSUK ni ada banyak jenis....aku pon paham yang tu...tapi bila ada artikel yang di keluarkan dalam akhbar baru² ni membuatkan aku rasa macam ada yang menggalakkan susuk untuk muka dorang...maksud aku maybe di kalangan artis laa...tapi lantak la situ kan..cuma aku pelik seolah² susuk menjadi trend masa kini selepas Botox...

Sate, juga makanan yang paling ditakuti orang yang ada susuk sebenarnya, if time makan sate mereka tidak boleh memakan daging sate itu direct dari lidi sate tu, kena la plak dicabut dulu, kalau melanggar, then khasiat susuk dalam tubuh mereka akan hilang dalam sekejap. Erkk...sampai macam ni sekali eh...@_@'
Aduhaii..ape² jer la kat luar tu...bek kOrang tengOk artikel dari Utusan Malaysia ni...Musykil plak aku sebenarnyaa...@_@'

16 comments:

Zainatun Adilah said...

Mekasih kacang sudi singgah!

kupeh rodriguez said...

hahaha teringat aku dialog dlm pndekar bujang lapuk
"die cucuk tang sana,
cucuk tang sini..."

Dakota said...

Pak Awang berkata " masyarakat harus mempunyai niat yang betul sebelum memakai susuk supaya tidak bertentangan dengan syariat agama." katenyer ...

so kalau ada niat yang baik... apa2 pon blh buat la... lawak betoi .. lps ni pasang niat yg baik nk p jual dadah .... huhuhuhu

bard bahtiar said...

Malaysia yg semakin pelikkkk...mgarut la utusan ni...dh xde citer lain kot...hampeh..

ghost writer said...

dowang telah merumitkan hidup dowang dengan amalan susuk nih sebenarnya...sedangkan kesenangan atau kehidupan itu cuma lah singkat.

KiD said...

macam2 hal laa skrang nih.. huhuhu.. pakai pencuci muka sudaah... heheehee

umi_e said...

Rasanya artikel ni amat mengelirukan sekali... Silap2 boleh jatuh syirik siapa yang mempercayai dan memakai susuk...

* camna nak komplen eekkkk???

Cik SHiNJU said...

ngarut ah..dh nyata syirik..
yg haram tetap haram.,..
dorg xleh makan satay mcm kita ekh..ok,aku nak perati pasni..huhuh

grOundnUt said...

@Zainatun Adilah : Sama²..^^'

grOundnUt said...

@kupeh rodriguez : hahahah..zaman tu memang dorang dah bercucuk sana sini ngan susuk la tu..^^

grOundnUt said...

@Dakota : Saya nak merompak dengan niat murni sebab nak beli susu anak...boleh gitu?^^'

grOundnUt said...

@bard bahtiar : semua media sekarang ni dah tak de modal...balik² citer syirik dan mitos je yg banyak...hmmm...@_@'

grOundnUt said...

@ghost writer : tak sedar bahawa dunia ni hanya pinjaman sementara...@_@'

grOundnUt said...

@KiD : Aku setuju yang itu...^^

grOundnUt said...

@umi_e : tu la pasal...kalau kita yang kurang ilmu agama ni, sure nak jumper pak Awang ni..."kita cucuk sana...kita cucuk sini"..^^'

grOundnUt said...

@Cik SHiNJU : ngehehehe...so lepas ni perhatikan la setiap orang makan kat kedai satay...dorang gigit satay tu macam mana...ehehheeh...komperm ada yg memakai susuk ni..hehehe...^^'