Nuff²

Tweet

Tuesday, April 5, 2011

Stray Kitten... Michael

Bebaru ni aku ada gak la visit my parents dekat teratak mereka...tapi tujuan aku kat sini bukan lah nak bercerita tentang keterujaan ku pulang ke pangkuan keluarga...^^'
Aku memang akui...dulu parents aku bela banyak kucing...tapi entah macam mana..makin hari makin pupus plak habitat dorang..so aku tak rasa plak lepas ni dorang nak bela lagi....Masa aku sibuk melepak kat luar halaman rumah, biasa laa...konon nye sibuk nak tengok Garden of grapes orang tua aku yang dahulunya aku pernah sekali post entry tentang pokok anggur yang dah berbunga.^^
Entah macam mana la plak aku terperasan sekor anak kucing yang rasanya macam lost from somewhere around my back yard. Then, aku pon datang la dekat dia...tak malu la plak...boleh di katakan, dia suka nak sondol kaki aku setiap kali aku keluar dari rumah..(ke halaman rumah)
Bila di tanye balik kat parents aku, rupernyer kucing tu dorang jumpe waktu tengah gardening di kawasan umah..Bukan ape, ayah aku ni bukan nya suka sangat kat kucing actually...tambah kucing jantan yang suke pancut memancut...dah jadik amalan harian dorang nak tanda kawasan!
So..totally aku buntu jugak, bila mama cakap tu kucing bapak...aikk?sejak bile plak orang tua ni suka kucing??padahal, dulu yang suka marah pasal kucing..ayah aku la..tapi entah la..maybe setiap manusia yang di cipta Allah S.W.T mesti ada perubahan...so, mungkin ayah aku la orang yang di pilih untuk berubah pendapat, yang kucing sebenarnya ialah haiwan belaan yang comel..^^'

Comot nya kucing ni...^^'

Tak sangka plak dia amik si Michael..(Ayah aku yang bagi nama) ni sebagai pet di rumah dorang. Walaupun dia ada banyak kurap, tapi ayah aku tetap amik dia sebagai pet kat rumah tu. Mungkin sebab kesian, lost..then tak de arah tuju..nak lepak mana kan. Ada la juga others stray cats yang suke menepek dan melepak kat kawasan halaman. Tapi sebab yang stray lain tu datang satu groupy, so ayah aku kureng sikit laa...Sambil tu, dorang suka buat perangkap 'periuk api' kat sekitar halaman rumah parents aku...tu pasal la ayah aku kureng sikit nak bela kucing ramai²..takut abis rosak tanaman dia kat luar tu...@_@'
Sebab si Michael ni special, so dia makin mengada² laa..dari si kucing kecik kat luar rumah, boleh plak lepak suka-suki dalam rumah..port yang dia paling minat ialah kat kawasan ber'buku'...bukan berbukit tau...;p
So aku gelarkan dia si Michael the Librarian!^^

Tengok gelagat si Michael yang suke lepak kat atas buku² ayahanda aku..

Gatal sebab ada banyak kurap...sib bek aku dah sapu minyak gamat..^^

Ewahh...dia nyer buku la semua tu??eheheh..

Kadang² kesian jugak, kurap naik sampai ke hidung...aiizz..

Michael ni kucing manja

wahh...makin berani berposing depan lensa aku..

Walaupun buruk, si Michael tetap Istimewa di dalam family aku...^^'

15 comments:

Cat-from-Sydney said...

Uncle Kacang,
There's a Michael in our family too. Michael yang ni suka baca buku Michael Moore ye? Comelnya.....gerammmm! purrr....meow!

Rosmawati Yusof said...

Ini esok klw dah baik kurap, sure punya hensem...

KiD said...

welcome micheal..!!!
Masalah Slow Connection Streamyx

meowwmania said...

sok lusa kalo dah baik kurap, kasi mandi kasi mangie mangie sure COMEL!

Dakota said...

amboi michael suka baca buku yer ... nakainyer..

azureEn said...

comotnye ^^"

marina anakcikbob said...

bapak aku dulu pon xsuka kucing. tp ada 1 kucing kaler putih tu memang dia punya la. jaga dari kecik sampai besar. tp da mati kene langar. :'(

lepas tu, dia da xde syg mana2 kucing da. just biasa2 je la.. takut kot syg2, mati lagi nanti..

grOundnUt said...

@Cat-from-Sydney : Ahaks..tu pasal la dia duk pelOk je buku Michael Moore tu..^^

grOundnUt said...

@Rosmawati Yusof : Ye la kan..kalau dah mandikan dia mesti hensem..^^

grOundnUt said...

@KiD : Ayah aku fanatik ngan Michael Jackson tu..^^'

grOundnUt said...

@meowwmania : A'ah..dia kerap bagi mandi gak..sebab comot..tido merata²~

grOundnUt said...

@Dakota : Bukan 'Ulat Buku', tapi 'Kucing Buku'..^^'

grOundnUt said...

@azureEn : Memang kucing cOmOt~

grOundnUt said...

@marina anakcikbob : Memang sedih kalau kucing yang kita sayang tetiba mati...huhuhuh..@_@'

Juz Call Me Sharz said...

same la ngn perangai ayah kite...tak suka tapi kdg2 pelik jugak..ade satu masa die baik ngn kucing...pernah sekali die bwk balik kucing sesat...pastu kucing kite hilang..die jumpe die bawak balik umah...tapi ayah kite suke kalau baby kucing..die akan bwk masuk bilik..pastu ajak mak kite main2 sekali..huhu..tapi sie pantang kalau kucing yang suke menyendeng..huhu...kdg2 pelik sebenarnye ayah kite nie suka kucing or tak...tapi kuasa ALLAH..ade jugak perasaan kasih sayang walaupon tak banyak kan??