Nuff²

Tweet

Sunday, August 8, 2010

Naik Basikal pon kene Tahan Polis??

Naik Basikal pon kene Tahan Polis??

Salamzzz dan Salam Sejahtera buat kEngkawan dan Pembaca² bloG aku ini...
Kali ni aku nak bukak kisah aku zaman mude-mudi dulu la...ahak...zaman baru abis SPM...
Entah macam mana aku leh teringat plak kes naik basikal kendian ada roadblock aku kene tahan polis....kui3...
Bukan nak mengejek atau menyinggung perasaan orang di luar sana...aku menulis hanya sekadar mengimbas kembali kenangan aku 'terkena' ngan polis trafik...^^'
Masa tu akhir tahun 90-an la kot...ahahaha...masa tu aku onda way nak balik umah..time tu aku keje kat salah sebuah syarikat kat ngan sekolah rendah aku...tp memang aku naik basikal dari umah aku ke tempat keje tu...mungkin zaman² tu gaji sungguh rendah...so aku amik keputusan naik basikal BMX aku....
Entah macam mana la nak di jadikan cerita...ada lak satu roadblock ni...dalam 3km dari umah aku la..sbb aku selalu ikut jalan shortcut, so jalan yang aku lalui tu penuh dengan liku² jalan perumahan...bile melalui roadblock tu, aku buat biasa la kayuh basikal macam biasa...looks like nothing happen to me la...tetibe pOkcik pOlis tu macam pangkat ia besar la sikit...dia suh benti tepi...aku pon pelik la ape ke hei la nak suh aku benti tepi...ade aku wat salah dan silap ke?maklumlah...aku bukan nyer amik Lesen Basikal pon...lagi pon memang Lesen Basikal Tak pernah nak wujud pon!!!>,<"
Lalu, Encik Polis tu bertanyer..."Ehem...ni dari mana ni?nak kemana ngan basikal ni?ada lesen ke??" aku tergamam seketika la...pikir balik..ape kene ngan basikal aku ni??so aku pon jawab la dengan penuh berbudi bahasa.."Tak de tok...saye baru balik keje ni....on da way nak balik umah..ada apa² kesalahan yang saya telah lakukan ke??" Di belek² nyer aku dan basikal aku...dia terus tanyer..."Kat beg kamu ni ada sticker 'P' ni...boleh tengok tak Lesen P kamu??" Adess!!!AKu terlupe la plak...yang aku gatai create sendiri key chain aku!!!dan tak sangka la plak dia teliti abis key chain aku yang aku reka tu...sebenarnye keychain tu aku buat sendiri...aku potong sikit kotak keras dan aku tampalkan 'P' tu depan dan belakang...so aku tebuk lubang buat tempat sangkut...maka aku sangkut la 'P' tu kat beg aku....!!aiyaakkk!!tak sangka la plak benda ni leh jadik isu!!!
So aku pon kaku, keras tak terkata laa....sampaikan polis tu nak gelak la..ye laa...pucat siot aku biler aku tak pasan Encik polis tu tegur part² tu...so aku pon mintak maaf la aku cakap la kat dia yang aku akan tanggalkan 'P' tu...so dorang leh plak gelak tengok muke aku pucat macam tu...pastuh sorang Encik polis yang agak Veteran kat situ cakap...ok la...jalan je lah...tak de lah...saje je nak sakat kamu....

Lakaran ketika aku 'Kantoi' Road Block


Adess!!Prank la plak...macam rancangan wakenebeb la plak!sib bek la zaman tu bukan zaman wakenebeb...kalau tak aku rasa...dah femes dah aku kat Tv...ahahaha...
So balik tu aku pon tak bagi tahu kat mama aku pasal kejadian tu...cuma bile aku teringat balik, rasa macam lawak pon ada...hahahahahah ...... kisah² lawak.. sampai sekarang aku hengat!

2 comments:

angel said...

lawak ... sengaja pak polisi tu nak ngorat kot ... wakkakaa

Lil'Vamp said...

mungkin juga...ahahahah...^^'