Nuff²

Tweet

Sunday, February 27, 2011

Changing CPU Power Supply (D.I.Y)

Hah??!!
CPU korang pernah tak leh on?langsung tak de power??
Memang la kalau dah gune pc sampai tak reti² nak tutup asyik ber-blog, berfesbuk or any else, pasti akan ada satu penyakit kat PC kita ni...
BUkan manusia or kucing je berpenyakit...CPU kita ni pon dah nazak akibat diri kita sendiri...contoh nye, bile download movies,tak reti² nak off PC..asyik bior terbuka dari pagi sampai ke keesokan pagi nye...memang rare!
SO, salah satu faktor penyakit yang telah terjadik kat pC aku ni ialah pOwer supply blown...macam mana nak detect power supply tu rosak?Once korang tengah gune, tetiba dia turn off sendiri...macam shutting down secara tiba²..memula ingat masalah Window XP la kan..maklum la, pC aku masih menggunakan XP...
Nak di jadikan cite, tengah syiOk gune pc...dan-dan tu plak dia shutting down..ingatkan tak de letrik ke...hape ke..rOpernyer, Power supply aku out...walaupun tak de asap, memang dapat detect la..langsung push button on CPU, dia tetap tak hidup...cooler kat processor pon tak jalan...so memang sah la Power supply yang meletOp!@_@'
Tak de la bau² hangit ke..ape ke, tapi yang nyatanya...saat² terakhir dia nak shut down...dia akan kelip² sikit kat monitor kita...time tu pon kita dah detect problem tu sebenarnya...
Takkan nak hantar kat lowyat kot?kedai komputer depan masjid kot??agak² macam wasted aje kan...ape kata kalau korang beli je power supply kat kedai komputer...agak murah la sikit berbanding menghantar CPU korang ke kedai..rugi worr...dia charge sure mahal..sebab service lagi kan...
Lagi pun aku kureng sikit nak percayO ngan orang kedai wat keje..karang dorang wat entah apa², kene plak datang sana balik kan...so agak wasted masa aku lagi...lagipun, riso dorang ni selongkar HD aku...wakakaka...^^'
So, aku cuma nak tunjuk tips² cara menukar power supply dari kotak CPU korang semua...amat mudah dan cepat...tak perlu nak amik masa sampai berejam²...jOm scroll ke bawah!^^'

1. Memula korang tengok berapa Voltan yang di pakai kat kOtak CPU korang

2. Agak sama voltan ngan yang lama boleh la add kan yang baru...

3. Tttaaappii...macam mana nak pasang mende alah ni??

4. Agak nyer kene tengok dulu cara pemasangan yang lama supaya senang nak ikut balik...macam si Cindy wat sekarang ni laa..dia la yang tolong tengokkan..
(sebenarnya cindy tu memang busybody) ^^'


5. Make sure electric semua dah tak de dalam kotak power supply yang lama...

6. Tengok wayar² yang di sambungkan ke mother board

7. Tengok penyambungan wayar power supply dari motherboard ke Hard disk..

8. Okeh...dah hafal kan??^^'

9. Orait!boleh mulakan operasi...sila bukak skru² kotak power supply di CPU

10. Buka/pasang di tempat yang sama...Yang ni wayar direct ke Mother board...

11. Keluarkan kotak power supply yang lama dan gantikan yang baru...Ikut step macam mana kita cabut wayar power supply yang lama...^^

Ni le power supply yang lama...agak macam dah rusak/terbakar...

Banyak habuk setelah berjasa terlalu lama dekat aku...(Main Game, buat Freelance, Surfing Internet...etc..)

So, agak mudah dan tak sampai sejam je kan...?^^'
kalau rasa tak yakin dengan DIY ni, korang boleh la send kat kedai komputer untuk kesenangan korang juga...aku sekadar berkongsi tips² yang boleh di guna pakai...Sharing is Caring...selamat mencOba!^^

6 comments:

hentakbelipat said...

laptop camne beb..aku punye xdela xleh on lgsung..tp kdg2 suke hati die je nk log of

Adif said...

bagus betul cindy jadi head supervisor tengok kan wayar.. boleh la keje kedai komputer nanti.. :P

Scarlett O'Hara said...

Blh tak tlg ajar camana nak letak url kat gambar kita cam groundnut buat tu.tq. =)

grOundnUt said...

@hentakbelipat : Laptop aku fail sikit bro..tapi kalau selalu on off sendiri tu dia heat la tu..panas sangat..ko pakai cooler tak?^^'

grOundnUt said...

@Adif : Dia ni kucing kedai kek..ekekeke...sebab masa kutip dia dalam kotak tu ada kek buah...^^'

grOundnUt said...

@Scarlett O'Hara : Boleh..yang ni pakai photoshop..nanti kacang wat entry pasal nak wat watermark kat picture yer...tunggguuu~ ^^'