Nuff²

Tweet

Sunday, February 6, 2011

Musim Buah-buahan

Ingat lagi tak N3 aku tentang Jus Mangga?Haaa...ni lah jawapannye...
Masa aku vacation last time, aku ada dapat banyak buah mangga hasil dari dorang ni...then aku bawak balik yang masak² untuk di buat jus..kalau ada yang ketinggalan ngan entry home made manggo juice, leh la klik sini
Bercakap pasal buah mangga yang agak ranum dan lebat berbuah kat atas pokok mangga..memang korang akan terliur jika dipandang dari sudut bawah pokok. Tapi kalau korang nak tahu, aku bukan lah seorang yang suke makan benda² masam ala² orang mengidam ni...cuma aku sekadar makan untuk hiburan semata aje..tapi kalau buah mangga yang kuning dan manis, memang aku bedal sampai abis..so jangan risau la kalau umah korang ada buah mangga ijau kat atas pokok..aku tak kait nyer...ehehehhe...tapi perlu la risau kalau mangga umah korang tu tetiba hilang...tu korang kene cepat² repot balai laa...dah sah² ada orang masuk umah korang bile tengok mangga pintu dah hilang...ekekekek..sempat wat lawak lagi tu...=p
So petang tu aku pon agak malas² nak mandi sungai...so kami plan untuk mengait buah mangga yang agak lebat berbuah...fuh, pepaham je lah..dorang ni pon kaki makan buah asam seperti mangga hijau....
Aku just collect yang mana boleh di bawa untuk di buat jus...macam aku katakan tadi..I love the sweet one...better than Mangga hijau...
So korang pon kalau tengah bermusim ni..ape lagi..collect harvest and makan² sambil cicah kuah rojak...hmmmm...so tasty!!^^v

Cuaca agak best petang ni

Nampak ranum aje buah mangga kat atas pokok

Operasi mengait² telah bermula

Ada banyak gak hasil yang memuaskan

Antara buah mangga yang jatuh ke tanah

Masing² kutip dan bersihkan sisa² pasir yang melekat dekat getah buah mangga

Setelah di kutip dan di kumpul

Ada yang melepak dan ada yang mengutip buah

Mangga!

Sambung kait lagi lah...ekekekke...

Ini lah hasil yang telah di kutip untuk hari ini

8 comments:

ghost writer said...

leh buat sambal bacang tuh..uuuh,best!

chenta said...

kecur liur ni hah!!

angel said...

tak leh blah..
makan semata hiburan...
terhibur ker mkn mangga... kah kah kah ... lawak ^^

Cik SHiNJU said...

Ko mmg suke buat n3 yg bagi org terliur kan..nak jer aku cepuk ko sedas..huhuh ;p

grOundnUt said...

@ghost Writer : haaa...sungguh tu...teringat plak maktok aku selalu buat sambal bacang tu...slurrppp!!^^

grOundnUt said...

@Chenta : sabar..sabar..simpan dulu air liur..dah ada mangga depan mata...baru leh sental sampai licin...ekekek...^^'

grOundnUt said...

@Angel : hahahahaa...ada gak hiburan di kala waktu petang...^^'

grOundnUt said...

@Cik Shinju : hahahahha...adess...kepala dah rasa kene lepuk dah ni...ahahahaha...^^'