Nuff²

Tweet

Sunday, February 13, 2011

Jonker Walk@Night Market

Selesa di hari minggu?kalau dapat jalan² memang best kan...tapi biasa laa..tengah² bulan ni tak syiok nak jalan²...pokai dahh...sekadar cuci mata ok laa...hehehe...^^'
hah...dua tiga menjak ni asyik bercerita pasal Kucing jer....bosan gak kan...takpe laa...ada je kisah si Sappy tu...tapi tak pe laa..Entry kali ni aku nak cite sikit pasal jalan² di Jonker Walk...
Tahu tak korang kat mana Jonker Walk?Kalau korang nak tahu ia bukan di KL tau..Ianya bertempat di Negeri Melaka...haa...Kota Melaka sana tu lerr...(ni untuk sesapa yang tak tahu ler...ok..)^^'
Jonker Walk yang terletak di Jalan Hang Jebat merupakan syurga bagi pengumpul barang-barang antik dan murah di Bandar Melaka. Artifak asli yang berumur sehingga 300 tahun yang lalu boleh dijumpai disamping barang-barang antik yang lain, setiap satu mempunyai sejarah dan misterinya yang tersendiri. Jalan ini yang dahulunya dikenali sebagai Jalan Jonker telah dikenali di seluruh dunia sebagai salah satu tempat yang terbaik untuk mencari dan membeli barang-barang antik. Ia di buka setiap hari Jumaat, Sabtu dan Ahad tak silap aku la...sebab time aku pegi ialah hari Jumaat Malam...so, lepas je sampai kat Jonker Walk ni...Kami parking kat area lorong² umah kedai version lama...memang old skool lah eh...ekekeke...^^'
Aku pon before this tak familiar ngan jalan² daerah Melaka ni..maklum lah..aku bukannye orang sini...jadi, aku gamble aje pergi sana then makan²...Jalan²...sib bek la ada kengkawan yang duduk area sana...kalau tak sesat la aku kat sana...^^'

Jalan ke Jonker Walk

Pengunjung² yang suke membeli belah..elok ke sini...

Antara Building² yang menarik perhatian pelancong

Nice place

Ade gak golongan OKU yang menunjukkan bakat mereka dengan bermain muzik

Butik² baju...harga agak berpatutan..sesuai datang sini...

Ada street musician...dorang leh main pelbagai jenis lagu

Kebetulan, dah lama sangat jalan aku ada terperasan benda alah ni..memula pikir leh ke aku makan mende² kat sini...kita tengok peniaga dia Cina kan..aku bukan ler racist tak tentu pasal..tapi kita cuma berwaspada...kawan aku cakap, ingat orang cina tak tahu budaya melayu ke?hahahaha..kene plak aku time tu..aku pon ape lagi..order la Sotong bakar ni...hurmm..bau dia memang menusuk kalbu...memula Uncle tu tak pasan gambar dia di Candid...lelama baru dia pasan and malu plak orang tua tu...di tanye kan kawan aku, "You guys ni dari Singapura ke?"
Adesss...apekah muke aku ni spesen ngan singaporian...last² aku cakap tak de lah uncle..kitorang memang orang Malaysia...maybe tengok ramai sangat Singaporian muke cam kitorang la kot..ahaks..pasan la plak..demmit!>,<"

Bau je dah memikat orang yang lalu lalang kat sini

Uncle sibuk membakar sotong di atas bara api

Baru dia perasan..duduk di position yang betoi..ekekeke...sebab tahu aku tengah candid dia..ekekek...

Lepas je aku tapau Sotong bakar tu, aku berjalan² singgah plak kat area girl's assesories...haa...yang ada gF tu leh la usung gF korang datang sini untuk mencari segala mak nenek yang girl frenz korang suka..contoh macam subang, gelang, rantai, ikat rambut..entah segala² barang perempuan ada kat sini (kecuali dalam-dalaman)....harga pon berpatutan.terbaek lah!^^v

Singgah...jangan tak singgah...gF member aku sakan memilih

Jalan² lagi

Kebetulan...aku terperasan mende alah ni...itu hari aku pergi Ampang Park, aku memang nak sangat makan mende ni...ahahaha...kedai dia dah tutup la plak..tak hengat ape la nama kedai tu...tapi, dah datang sini WAJIB la aku meratah kentang putar ni...bukan mash potato, tapi kentang yang dah di potong berbentuk gulung² di lidi...ada pelbagai perisa...Curry, Biasa, Black pepper, BBQ, Mayonis, Cheese, Chilli..aku tetaplah memilih yang berperisa CHEESE...Like it!^^v

Tadaaaaa....murah kan??^^'

Bukan main seronok tokey kedai ni meniaga...maklum lah..gambar kene candid

Lelama tu rasa 'paiseh' sebab aku asyik dok candid gelagat dorang..ekekeke...^^'

Yang dah siap sedia untuk di jual...yUmmy!^^'

Ape lagi korang...kalau yang dah duduk kat Melaka tu memang la boleh every week datang kan...tapi kalau macam kita yang duduk jauh, leh la travel sini amik angin jalan² di negeri orang...selamat bercuti!^^v

P/S : Esok cuti lagi...ape plak plan aku...ekekeke...^^'

10 comments:

ghost writer said...

wah jonker street..teringat lak kat salah satu awek kat situ dulu masa jalan-jalan temankan tourist from japan...

che' sha said...

menarik2 ^^, cm nk pg lagi jek..hehe

Cik SHiNJU said...

Aku suka jenjalan sini..
Pakai jek aku dok Sepang..
Kalau dok Melaka seminggu skali aku nyopping sini..huhuh...

Aritu aku beli terompah n beg gedabak.. :D

Ujang9897 said...

potato spring best wei

Cat-in-Sydney said...

Mama kita kata kat situ ada orang jual tart nenas sangat sedap. Pohpia basah pun yum yum.... Tak ziarah Hang Jebat? purrrr.....meow!

grOundnUt said...

@ghost writer : hahahaa...sini dah tak banyak awek pon nak di cucikan mata..ekekeke...ramai ahso² aje...=p

grOundnUt said...

@che' sha : haha....ape lagi...turun la melaka jalan² kat sini...^^'

grOundnUt said...

@Cik SHiNJU : woaa...nafsu buaya...soping sakannn...^^'

grOundnUt said...

@Ujang9897 : ahahah...aku plak cakap kentang putar...muehehehe...memang sedap tu!^^'

grOundnUt said...

@Cat-in-Sydney : ye kee...alamak aii..terlepas la plak tempat tart nenas tu...tak singgah pon hang jebat...ehehehe...^^'