Nuff²

Tweet

Monday, February 28, 2011

Sugar Glider and Ular Sawa

Aku tak tahu nak wat tajuk entry ni apa...tapi yang nyatanya aku berjumpa dengan si comel anak Sawa dan si kiut Sugar Glider...^^
Korang kalau berkenan sangat nak melihat lebih dekat lagi, boleh lah korang singgah di Taman Tasik Titiwangsa...ada penjualan binatang² yang jarang sekali orang nak bela selain Kucing dan Anjing...yang ada kat sini ialah Arnab, Ular sawa, Guinea Pig dan Sugar Glider....^^
Masa jejalan kat Tasik Titiwangsa, .cuaca panas memang rasa terliur tengok gerai cendol kat tempat parking kawasan titiwangsa...ape lagi, singgah la kejap menjamah rojak sama itu cendol...yang lain ada gak yang makan ABC..perghh..nikmat tak terhingga di kala cuaca panas membahang satu kawasan kL...
Lepas je abis membaham cendol dan rojak, aku pon start kete nak round² amik angin kat area sebelah bazaar...aku tak sure tempat tu panggil apa, dalam area Titiwangsa gak... tapi dari jauh aku berkenan nak singgah berhenti sebab ada cage dan ramai orang berkumpul kat situ...aku ni pantang sikit tengok cage..dah sangka ada kucing² yang menarik untuk di cuci mata...^^
Laa...bukan kucing rOpernye..ada perniagaan jual arnab dan guinea pig laa..tak sangka Sugar Glider pon ada!Memang sifat ingin tahu dah sebati ngan jiwa aku...banyak la juga soklan² aku interview peniaga haiwan tersebut...macam MELODI la plak..^^'
Katanya costing untuk membela sugar glider dalam lingkungan RM300++ sekali cage dan makan minum dia..woaa..macam best jer tengok..tapi aku ni kureng sikit nak main ngan binatang² kecik..bila tengok balik cara pemakanan dia seperti hamster...tapi aku rasa hamster lagi leceh..nak kene tukar hampeh kayu dalam cage...macam sugar glider ni, just cuci tray dia je..
Makanan dia plak tak de la susah mana pon..boleh blendkan buah-buahan sama madu...then tepek je kat bekas makanan dia..nanti dia makan la sampai lebam..kalau nak extra, boleh la letak beberapa potong apple kat dalam cage dia...makin gemOk la nanti...
Jangka hayat dia plak, kalau di kira balik..korang jaga dia makan minum semua baik², boleh hidup sampai 15 tahun!perrghh..kalah la kucing macam ni..tapi kalau korang jaga kucing pon boleh je sampai 15 tahun kann...ikut juga baka dan penjagaan dia...

Jeng-jeng-jeng...Tripple Jeng!^^'

Anak ular sawa ni memang baik hati...menguap pon cover² depan aku...^^'

Muke dia nampak evil...tapi dia ni tak de la nak suka-suki gigit tangan aku...

Body dia kalau pegang sejuk je..peh tu tulang² dia memang keras...kalau belit kucing leh die on the spot...

Ramai gak la yang berkunjung kat gerai tepi titiwangsa ni...

Haa...ni la Sugar Glider!COmel kan?

Payah betOi nak tangkap gambar dia...memang ligat memanjat!

Tengok tu...tak reti nak duduk diam...

Lepas je bermain² ngan Sugar Glider ni, dia sibuk plak nak masuk dalam poket tuan dia...aku pon tak terkata laa..sebab dia ni suke tinggal dalam poket..member aku siap kawan dia bawak ke opis lagi..duduk dalam laci opis, tak ke tak de nafas dalam tu...tapi tokey gerai ni cakap memang dia tak kisah duduk dalam laci pon...tambah tempat tu suhu yang sesuai ngan dia...^^
Hurmmm..korang minat ke nak bela sugar glider ni?hahahah....tepuk poket tanya la poket...heheheheh...^^'

23 comments:

habsahharun said...

sugar glider tu brpe RM?
gelinye tengok cik ular..>____<

angel said...

comeynye sugar glider tu ..

Cat-in-Sydney said...

Uncle Kacang,
Hati-hati, kebanyakan sugar glider, kalau dari Australia, adalah binatang seludup. Kalau tak silap, termasuk dalam senarai binatang eksotik yang sepatutnya tak boleh jadi pet. Bela kucing jelah....ramai lagi yang terbiar kat luar sana tu. purrrrr.....meow!

Papa meow said...

huhu...ulau...kat sini banyak ulau... apa pun semuanya cumel2 lah

Papa meow said...
This comment has been removed by the author.
mario said...

mmg best klu dpt bel TU KN...

KiD said...

hensem nya sugar glider tuh.. aku rasa RM2 sekilo.. kira macam harga gula kut.. ekekeke

MY HEART said...

omaigod ular... mak gelis dengan spesisi licin2 nie...

Cik SHiNJU said...

adess...ko pegang ke ulor tu?
Aku tgk pun xleh,usahkan nak pegang..

meowwmania said...

meremang bulu tgk cik ular tu huhuu....

bek ada cik sugar glider yg comel :D

Intan Maizura Ibrahim said...

hari tu jumpe sugar glider ni kt danau kota..mmg berkenan n hampir nk terbeli dah...jinak sangat2.tp tang RM tu la..ingat nk korek pokok2 kayu kot2la ade sesat sugar glider nih kan..hahaha

grOundnUt said...

@habsahharun : dalam lingkungan RM350++ macam tu laa..tapi kalau sekali cage bagaii RM450++...mahal sikit rege dia berbanding kucing~^^'

grOundnUt said...

@angel : SUKA KA?^^'

grOundnUt said...

@Cat-in-Sydney : Ye ke??di kira binatang seludup macam tenggiling ke?hurmm...kos maintanence dia tinggi la...tak macam kucing kann...^^'

grOundnUt said...

@Papa meow : Thanks Papa Meow...memang mereka ni comel..tapi comel lagi kucing Papa Meow..
Sian kat Cik putih..dah ok ke dia?^^'

grOundnUt said...

@mario : heheheh..kalau yang jinak best la bro..tapi kalau yang wild..takOoOoTTT~^^'

grOundnUt said...

@KiD : hahahaha...kalau ikut kilo murah sangat tu beb...leh bela ramai²...ekekekekee...^^'

grOundnUt said...

@MY HEART : suka makan belut tak??sure geli kann...lalalalala...^^'

grOundnUt said...

@Cik SHiNJU : sejuk je pegang ulau tu..lagipun ular tu tak kisah plak aku buli dia..ketuk² pale dia...(jadik Zainab)^^'

grOundnUt said...

@meowwmania : hahaha...tapi jangan bela 2-2 plak..memang sugar glider tak idup lama laa..dah kene baham ngan anak sawa tu...^^'

grOundnUt said...

@Intan Maizura Ibrahim : hahaha..tang RM tu kene pikir 2-3 kali kann...harga dia memang mahal...macam harga kucing baka yang elok..aiizzz..=(

Anwar Note said...

Hahah...cute ball python tu..
Aq bela ritic python... manje jew... just kdg2 mood sangkak dia mai..keja na patuk je... btw Snake is the best pet..

Anwar Note said...

Hahah...cute ball python tu..
Aq bela ritic python... manje jew... just kdg2 mood sangkak dia mai..keja na patuk je... btw Snake is the best pet..