Nuff²

Tweet

Monday, February 14, 2011

Slow Shutter

Aku memang baru gak la berjinak² dengan aktiviti menembak...maksud aku istilah menembak ni ialah 'Shooting'...yang dalam bahasa melayu nya menembak atau menangkap gambar...
Aku bukan la power sangat capture gambar kalau korang nak tahu..aku hanya sekadar melapangkan minda ketika tak de keje nak buat...sekadar belajar benda baru...ape lah salahnye kita mencOba kan...
Baru kali ni aku nak update pic yang aku cuba hasilkan tanpa mengguna kan Tripod...ye laa.aku ni mane la tahu menahu pasal kegunaan slow shutter yang sesuai di ambil ketika di air terjun atau air sungai...
Sebab slow shutter ni kalau kita goyang sikit, memang hasil dia nampak tak cantik la...berbanding gambar² orang yang dah pro, memang dorang buat lagi cantik siap edit lagi beb...macam aku ni sekadar mencOba aje..entah jadi ke idok..aku rasa maybe ni lah antara shot² yang berjaya aku buat...(untuk masa ni lah kan)
Aku pon malas nak edit banyak sebab aku tak de masa nak buat semua tu...sekadar berkongsi...ada masa nanti aku cuba la belajar edit plak..^^'
Tengok ramai plak kengkawan aku berkecimpung dalam bidang photography...makan belanja jugak beb..aku maybe, tunggu je la durian runtuh..leh la beli Lens lagi power kan...eheheheh...^^'

Antara tembakan yang masih perlu di perbaiki

Aku suka tengok shot yang ni..tak tahu plak ape komen korang..?

View ni agak senget memandangkan camera aku letak kat batu yang senget

Yang ni plak 'Over'...shutter speed rendah then ISO tinggi..memang out laa..tapi saje je aku letak nak suruh korang kutuk...^^'

Yang ni air sungai tak berapa menjadi sangat...

Yang ni pon agak ok...tapi nampak gaya kene perbaiki lagi kan?

Apa pun, aku berpuas hati gak dengan gambar² yang aku try amik..maklum lah..aku kan baru je berjinak² ni...at least, aku mencuba...ape komen² korang terhadap gambar² di atas?^^'

13 comments:

ghost writer said...

terlalu kabur gambar permukaan air tuh.

ala,leh belajar lagi aper..banyak masa.

KiD said...

cer ko ambik gambar dari dalam air.. mesti clear punya! heheheeh

Anonymous said...

What a nice post. I really love reading these types or articles. I can?t wait to see what others have to say.

Rosmawati Yusof said...

Sejuk mata memandang. Jeram maner ni?. Tahniah, dah ada hobi baru..

Cat-in-Sydney said...

It's great that we live in the digital era now. So we can experiment with the shutter speed, aperture etc without worrying about costs (remember when we had to use films?). Good luck, mate. purrr....meow!

Cik SHiNJU said...

Pada pandangan mata aku yg tak seni aka 'buta ens' ni,pic2 yg ko tembak tu semer cantik...tingin nk blajar menembak gak..tapi kena tembak nikon dulu la kot..huhuh...

grOundnUt said...

@ghost writer :Thanks bro..memang slow shutter kita nak dapatkan paling kabur dalam pic kita...^^'

grOundnUt said...

@KiD : ahahaha...kalau camera aku leh tenggelam timbul dalam air..dah lama aku skodeng ikan dalam sungai~^^

grOundnUt said...

@Rosmawati Yusof : Ni kat Perak kak...kaki Cameron...^^'

grOundnUt said...

@Cat-in-Sydney : betoi tu beb...tapi member pernah cakap..kalau main manually Film lebih afdal..untuk memulakan sesuatu...elok lah manual..macam memandu la jugak..kualiti lagi cantik..cuma coasting la sikit kan...karang buatnye shutter speed, aperture semua tu tak menjadi..rosak abis film kan...^^'

grOundnUt said...

@Cik SHiNJU : A'ah...ko kene tembak nikon dulu dalam wish list ko dah ada kan??ekekekek...
Aku ni pon baru la berjinak²...pelan² kayuh ler....huhuhuuh...^^

Isteri Yang Comel said...

wah memang cantek nut... suker-suker....

grOundnUt said...

@Isteri Yang Comel : Mekaseh IYC..^^'