Nuff²

Tweet

Wednesday, February 23, 2011

Blackwood Diet

Kucing² korang biasanya diet apa yang korang bagi?maksud aku Diet yang elok dan berkhasiat la...If ada yang rasa product makanan yang baik...tapi mahal..korang leh la cuba diet seperti Kitty Sekeluarga selalu makan...^^'
Before this memang aku ada beri Kitty makan Hill's Diet C/D ....namun yang pasti makanan ni agak proven oleh doctor² vet di selurun US...so tak kisah la kalau nak beli banyak² pon..
Tapi yang aku nak tujukan sekarang ialah tentang costing untuk setiap pek C/D yang aku beli...aku kirakan balik agak expensive la juga berbanding makanan² yang lain...walaupun mahal, tapi berbaloi sebab makanan ini di rumuskan khas dari ayam rebus tanpa sodium yang tinggi...sebelum ni Kitty pernah hadapi masalah kencing tak lawas...akibatnye, dia kene batu karang...So, buat masa ni memang Kitty aje lah yang makan Hill's Diet C/D tu...
Tengok balik, negara kita makin membangun, namun ada masalah yang kita tak boleh nak elakkan seperti kenaikan harga barang makanan mentah serta kenaikan harga petrol...bukan kita je tau...seluruh dunia...
So dari itu aku nak ubah selera bagi Marble sekeluarga agak dorang mendapat makanan yang agak berkhasiat berbanding makanan² lain...contoh paling tak baik ialah makanan² kucing yang di timbang..tak kira juga makanan seperti brand T****, W***** serta F*****...Itu yang aku dapat info dari para doctor² vet di setiap klinik yang aku pernah pegi, cerita dia sama aje...product² tu agak mempunyai sodium yang tinggi...so kalau boleh, elakkan lah membeli product² yang murah kalau korang rasa nak tengok kucing korang membesar dengan sihat, pastikan korang cuba product baru ni...Aku pon baru gak la cuba beberapa bulan..nampak Kucing² plak makin berisi..tambah² si Marble yang sebelum ni agak kurus sekali...walaupun selepas bersalin, dia tetap nak maintain body...sape nak suke kucing kalau kurus kering macam lidi, so aku pon cuba la dapatkan nasihat dari doc dan kawan² yang pernah mencuba Blackwood Adult & Blackwood Kitten..
Agak okay juga untuk yang menjaga ekonomi setiap bulan..kalau nak ikutkan aku dah beberapa kali juga beli 7.5 kilo untuk 4-5 ekor kucing...Harga tak kurang RM100...berbeza dengan Hill's C/D tu, walaupun 1.5kilo...harga dia lebih kurang RM47.oo, itu hanya untuk seekor kucing berbaloi la korang beli kan...macam si Kitty ni sebab dia pernah sakit batu karang....
Tu pasal aku galakkan korang mencuba product makanan kucing yang berkhasiat ni...lebih sesuai untuk kucing² yang korang baru adopt...semenjak gune Blackwood ni, najis dorang pon kurang berbau...berbanding time bagi makan makanan timbang² dulu...sebab, Aku pernah beri Marble makan Evo..itu agak mahal la..tak terdaya plak aku nak beli untuk 4 ekor kucing kan...so aku suggest agar korang cuba la beli product Blackwood ni...
Entry ni aku tujukan kepada yang membela kucing...jangan plak korang yang tak de kucing tu nak beli buat makan tengah hari kann...lain plak jadiknya nanti...ekekekeke...^^'

Pek besar untuk 4-5 ekor kucing

7.5 kilogram

Jenama yang paling elok untuk ekonomi

Ada juga yang di jual dalam balang 2 kilogram

Harga untuk 2 kilo ialah RM35.00...Tak mahal kan?

So aku rasa eloklah try product ni...buat masa ni Kitty sekeluarga agak seronok menikmati hidangan Blackwood ni...^^'

26 comments:

VIVIAN said...

sye duduk kt kuching ni mcam takde pulak jual blackwood ni..

nak beli mcmane? online ada ke?

darxx said...

citam pon dah start mkn blackwood dah hampir sebulan hehehh.... :)

Nadia said...

nk tnye..cmane care nk ajar meow utk mkn mkanan kering tu je?sb meow sy mcm tk kenyang je kalo bg mknan kering tu.dorng nk kne jgk mkn nasik gaul ikan bru la bleh duk diam.kalo tk dpt nasik sehari dorng kebulur mcm tk mkn 2/3 hari je.

ghost writer said...

aku cuma ada kucing liar yang datang ketika aku sedang tidur..

Anonymous said...

nadia..maybe kucing u dah bese mkn camtu...kalu nak tukar diet kucing kene slow..mula2 campurkan dgn makanan diorg sebelum ni...lama2 kurangkan sket kuantiti makanan b4 this bykkan yg baru smpi diorg betul2 leh makan makanan baru jek heheheh....

! Encik Nakal ! said...

firsttime aku tgk blackwood ni~~ahakss

Anonymous said...

Dank u voor het posten van dit, het was heel behulpzaam en vertelde veel

Cik SHiNJU said...

Pestaim aku x terliur tgk n3 pasal makanan kat blog ko nih..hikhik :P

Intan Maizura Ibrahim said...

kacang sy pun same nk tukor ke blackwood utk siBUBU tuh..tp x terbeli hari tuh kt pet shop pun mcm da nk beli sgt..tp x jugak takot dia nk mkn.

Cat-in-Sydney said...

Uncle GroundNut,
Ada tak diet nak kasi Tom jadi kurus, Brad jadi gemuk? purrrr....meow!

Ikah said...

nak try gak la..tapi kalo najis yg langsung xberbau lagi best kan..heheh demand plak

grOundnUt said...

@VIVIAN : Ye ke??kat Kuching tak de ke Black wood ni??dah try pusing² kat seluruh pet shop kat kucing??kalau tak pon, u leh try gak product yang agak ekonomi seperti Sport Man...If ada la kat sana..cuba search...^^'

grOundnUt said...

@darxx : bagus laa..makan jenama kayu hitam ni buat kucing tambah gemuk..lagipun najis dia tak berbau sangat...^^'

grOundnUt said...

@Nadia : Kene campurkan dan gaulkan makanan yang dia biasa makan bersebelahan dengan makanan yang baru...lama² esok, dorang akan terliur dan terbiasa ngan makanan yang baru...nanti dorang dah terlupa ngan makanan lama tu...sebab syiOk mengunyah makanan baru..Black wood memang sesuai untuk yang kaki pelahap...sebab, dorang cepat kenyang...betul cakap Anonymous tu...cara terbaik ialah sekalikan makanan lama dan baru dalam satu mangkuk...selamat mencOba..^^'

grOundnUt said...

@ghost writer : dari mana plak kucing liar tu masuk dalam rumah ko bro??^^'

grOundnUt said...

@Anonymous : Thanks for your advice...memang betul cara awak untuk menukar diet kucing...^^'

grOundnUt said...

@! Encik Nakal !: jangan ko makan plak makanan ni beb...ehehehehe...^^'

grOundnUt said...

@Cik SHiNJU : Ahaks...sebab ko cakap tak terliur..next entry aku letak part makan²...zaaasssss~

grOundnUt said...

@Intan Maizura Ibrahim : APo laeii...ni dapat gaji ni bOli la banyOk² kasi si bUBU mAkAn sAmpai LoBAm...lagi pon, Black wood ni tak de la mahal sangat berbanding RC dan yang lain...^^'

grOundnUt said...

@Cat-in-Sydney : Ahakks...nak tergelak baca komen kaMoO ni yaa...
Kalau untuk kurus ni tak pasti plak...maybe puasa kan dia lah yer...kalau nak gemOk, BlackWood ni kira elok juga...PUrRrRr...^^'

grOundnUt said...

@Ikah : ADa orang yang ngajarkan kucing² mereka tak Poo² dalam cat litter, malah dorang ajar poo² dalam toilet...maybe mudah untuk di cuci...lagi pun, tak de la bau busuk, cuma dalam toilet aje la..mudah cuci plak tu kan...^^'

haylind said...

vivian-adela petshop kt kuching jual blackwood 2..cr jer pets paradise kt rh plaza..

mimi syafiqah said...

Vivian...kat Kuching ade jual blackwood...petshop kat Satok..

mimi syafiqah said...

Vivian...kat Kuching ade jual blackwood...petshop kat Satok..

Anonymous said...

mimi syafiqah...leh gtau nama petshop tu

Anonymous said...

It's actually a nice and useful piece of information. I am satisfied that you simply shared this helpful info with us. Please stay us informed like this. Thanks for sharing.
Also visit my web site Read �