Nuff²

Tweet

Sunday, December 12, 2010

Blackie kucing paling tua di Britain

Pada pecinta Kucing...mungkin korang teruja nak membaca Entry ni sebab berkaitan dengan kisah seekor Kucing di Britain bernama Blackie...umurnya mencecah 24 tahun pada Januari tahun depan...kalau di ikutkan Blackie ni adalah kucing yang paling tertua di Britain...
Info dari Berita Kosmo.......

LONDON - Pada usia mencecah 24 tahun, seekor kucing yang diberi nama Blackie dilihat masih kuat dan menjadi calon utama untuk gelaran kucing paling tua di Britain, lapor sebuah akhbar kelmarin.
"Saya memeliharanya sejak ia berusia hanya beberapa minggu. Ketika itu saya berumur 25 tahun. Ia mempunyai satu bintik hitam di bahagian kepalanya," kata pemilik Blackie, Quentin Shaw, 49.Blackie kini tidak lagi mampu menangkap tikus dan matanya tidak dapat melihat jika ia berada dalam bilik gelap.
Bakal menyambut ulang tahun ke-24 pada Januari depan, usianya bersamaan dengan 118 tahun umur manusia.Blackie tinggal bersama keluarga Shaw, di Thurnby, Leicestershire."Saya fikir apabila haiwan menerima kasih sayang, mereka akan hidup lebih lama," kata Kim Lanham yang merupakan tunang Shaw.Seorang pegawai dari Guinness Book of Records, Damian Field berkata: "Buat masa sekarang, tidak ada pemegang gelaran kucing paling tua di Britain. Jadi, kami amat berminat untuk mendengar sesuatu daripada pemilik Blackie."
Kucing paling tua terakhir ialah Hestia yang mati pada September lalu di Cheshire pada usia 21 tahun dan 11 bulan. - Agensi

Maka, sayangilah kucing² kita diluar sana...kalau rajin kita sayangi mereka..maka dorang pon akan hidup lebih lama...Oh Kitty...you're older than Marble...bad Kitty cat!!hahahaha....^^

20 comments:

angel said...

omG ...Inilah kuasa Allah swt

MY HEART said...

Takut dengan kucing... ^_^

biskut said...

kucing paling lama yang masih wujud.

1. doraemon

2. garfield

3. pussycat

4. catwomen

haha...selingan jer.

Apisometres said...

aku sayang kucing2 aku.. tp mati gak.. huhuhu..

Ikah said...

hehehe..kelakar si biskut kat ats tue kan. leh wat teka teki

KiD said...

kucing.. kucing..
kucing gue dah mati.. huhuhu

Cik SHiNJU said...

24 taun?
Sedang elok dah kalau nak
mendirikan umahtangga tu.. huhuh :P

Irnie said...

kalu cik kacang yg jage mesi lagi gebu.. ye tak?? ehhe ;P

kerangRebus said...

kucheng ni kene bgi mkn kacang ni..baru sihat n idop lame..heee..walaupun tua, tp stil kiut ar kucig neh,.,uhu

grOundnUt said...

@Angel : yerr...umur dia panjang kan...^^'

grOundnUt said...

@My heart : laa..ye kee...??sampai macam tu sekali...ekekeke..^^'

grOundnUt said...

@Biskut : lupa satu lagi beb...Thundercats...hOooooOo....^^'

grOundnUt said...

@Apis : errkk...ko sayang sampai mati ke??^^'

grOundnUt said...

@Ikah : hahaha...tu la pasal..sempat lagi menyenarai hitamkan segala jenis kucing² tu...ekekeke...^^

grOundnUt said...

@Kid : haa?dah mati...huhuhu...tragis sungguh...=(

grOundnUt said...

@Cik Shinju : entah berapa generasi dah keluarga si Blackie ni ada...ekekeke...^^'

grOundnUt said...

@Irnie : ekekeke...kacang suke buli kucing² dalam umah ni...ekekekek...^^'

grOundnUt said...

@Kerang Rebus : bukan makan kacang sahaja...elok di rebus baik² seperti kerang rebus...ekekekek...memang kiut kan..walau dah tua...^^'

chenta said...

dahsyat btl..i pun br 22thn..hehehe

grOundnUt said...

@Chenta : so kene panggil dia abang or kakak laa...ahahaah....^^'