Nuff²

Tweet

Thursday, December 23, 2010

Vespa & Skuter (Chapter 2)

Di Malaysia, Vespa memang sangat popular pada tahun² 60-an...lepas agak reda selama lebih sedekad, orang masih lagi gile terhadap kenderaan dengan 2 roda kecil ini tercetus semula pada penghujung 90-an. Time tu tengah femes ber-skuter...dan masa tu gak la Japan sibuk memperkenalkan skuter automatik ke pasaran Malaysia.Dalam masa bopa tahun je lepas di perkenalkan, skuter dapat menarik perhatian ramai orang terutamanya remaja yang secara totalnye melihat ianya sebagai cara paling praktikal dan agak bergaya la jugak untuk bergerak ke sana ke sini dengan harga yang agak murah...murah ke beb??ye laa..kalau nak compare ngan sebuah kereta kann...dan² tu gak la banyak grup² yang melibatkan aktiviti skuter dan penunggangnya di serata Malaysia....
Orang ramai tanye...syiok ke nek skuter ni?Laju ke??boleh pancung motor kapchai lain ke???
Baiklah...
Memang di akui, kebanyakan skuter di Malaysia ni, tidak lah selaju yang korang nakkan...Seorang nenek yang terlewat untuk menjemput cucu sulungnya pada hari pertama di tadika dengan memandu kereta, dengan mudah je nenek tu memotong sebiji skuter di lebuh raya. Namun begitu, bagi yang rasa² kelajuan dan kepantasan ialah faktor penting, jangan terkOjut plak dak de skuter yang haibaatt dan berupaya melepasi tahap kelajuan maksimum di lebuh raya Malaysia..bahkan ade gak yang boleh mengacah² spesis kancil² Turbo @Wira² lowered yang banyak terdapat kat Malaysia ni...Kelajuan Biasa yang dapat di capai oleh sesebuah skuter cuma lebih sedikit sahaja dari angka 100km/j (kedekut giler). Bagaimanepun, biasanye kita kat Malaysia ni, pemilik²nya yang kurang bersetuju dengan angka² tersebut..So dorang pon telah berjaya membuktikan kepada jurutera² daripada syarikat pengeluar bahawa skuter dorang leh berlari lebih jauh dari angka² tersebut. Terdapat juga beberapa jenis skuter yang memang dibuat supaya dapat berlari dengan sangat laju, sebaik je kuar dari kilang.

Suzuki VS 125

Hollaaaa....camne skuter aku adO sini..ekekekek...^^
Modenas Ceria 100

Gilera 200
Masa zaman aku muda-mudi, time² remaja baru nak naik...aku suke skuter Gilera 200 dan Suzuki Vs 125...tapi masa tu aku pon mane aaa mampu nak beli sebijik..takat pinjam kengkawang bleh laa..cuma, seronok kalau ingatkan balik zaman² Vespa dan Skuter...sampai sekarang masih lagi jadi Trend² muda mudi zaman sekarang...^^'

9 comments:

fidt said...

dlu aku pnye berangan la nk sebijik suzuki 125..gile gempak time tu

angel said...

scooter mmg best .. dah bertahun tak naik scooter huhuhuh ...

biskut said...

tak penah ada skuter nih..ex5 juga yg jadi pilihan.tahan lasak.

grOundnUt said...

@fidt : time tu gile gempak..sape ada Vs mmg awek nak naik jer...ekekeke...^^'

grOundnUt said...

@Angel : haaa...lepas ni naik la skuter...ekekeke...^^'

grOundnUt said...

@biskut : Ex5 memang tahan lasak...mampu untuk jalan jauh juga...^^'

lydeana said...

Salam...Boleh x sesiapa bantu saya.Skang tgh ushar 1 skuter Suzuki vs125 kat kedai (skuter 2nd hand)...dia letak rega RM1600 (Plat DAM 9XXX). Tp lom tgk btol2 la moto tu...br ushar.. Agak2 apa tips nak check skuter tu dalam good conditions ke x? And nak tau gak, cemana penjagaan moto skuter jenama ni? susah x? Plzz...plz...plzz...tulun saya....

Anonymous said...

Salam...Boleh x sesiapa bantu saya.Skang tgh ushar 1 skuter Suzuki vs125 kat kedai (skuter 2nd hand)...dia letak rega RM1600 (Plat DAM 9XXX). Tp lom tgk btol2 la moto tu...br ushar.. Agak2 apa tips nak check skuter tu dalam good conditions ke x? And nak tau gak, cemana penjagaan moto skuter jenama ni? susah x? Plzz...plz...plzz...tulun saya....

Anonymous said...

hi, new to the site, thanks.