Nuff²

Tweet

Sunday, December 12, 2010

Vespa & Skuter (Chapter 1)

Topic pada kali ni ialah berkaitan dengan pacuan 2 roda...maksud aku kenderaan bermotor 2 roda...ekekeke
Kenderaan ni sesuai untuk semua Usia..tak kisah la dari generasi dulu, hinggalah ke genarasi sekarang...^^
Nama Vespa dipilih kerana bentuk rekaan MP6 itu kelihatan seperti seekor tebuan (jika korang lihat dari atas laa..) yang dalam bahasa Italynya disebut Vespa. Vespa pertama mula keluar dari Kilang Piaggio di Pontedera, Itali pada bulan April 1946.Seiring dengan peredaran zaman..ye la kan...barang ni bukan nyer leh taruk muzium pon...masih menjadi idaman muda mudi sekarang...reka bentuk luaran dan enjin turut berubah bilamana pengeluar² dari Jepun mula mengeluarkan Skuter automatik yang mudah untuk di tunggang. Hingga Kini, Selepas Skuter berevolusi dengan pelbagai bentuk dan dikeluarkan dari pengeluar yang berlainan baik dari Itali@Japaann mahupon Taiwan, Skuter masih sangat popular di serata dunia.
Masih digunakan dari pelbagai golongan, dari guru disiplin, pelajar tidak berdisiplin..(eheheh),akak kerani, abang mekanik, dan pelbagai lagi...Skuter bukan hanya setakat sejenis alat pengangkutan..lebih dari itu, skuter adalah luahan gaya serta citarasa...^^'

Ini yang dorang cuba katakan bahawa sama seperi seekor tebuan (jika di lihat dari atas)

Vespa PX125...CC moto aku pon tak sampai 125..ekekeke..(gambar ihsan Google)

Pelbagai jenis dan design Vespa (gambar ihsan Google)

So, lepas ni aku akan cuba rungkaikan sedikit ape aktiviti skuter, Pengubahsuaian Skuter dan pelbagai lagi...untuk Chapter² yang akan datang..stay Tune kepada peminat Vespa dan Skuter! ^^

6 comments:

biskut said...

tetiba aku teringat kat kartun Lagak A Mahmud..filem Sangam..dan Gila-Gila.bawa awek keliling kampung naik vespa pegi tengok wayang.Lagak A mahmud,jambul besar penumbuk dengan vespa nya...hurmmm..

grOundnUt said...

@Biskut : Kartunis Fatah kan??Lama gile dia tu berkarya...^^'

angel said...

i loike vespa .. ^^

grOundnUt said...

@Angel : sangat teruja eh kalau nek vespa??^^'

hannie_luv_vespa said...

oke feveret entry..
nnt nak link..
leh kan?

grOundnUt said...

@hannie_luv_vespa : boleh hannie...sharing is caring...^^'